Sífutás

A finn sífutók nem akarnak „tejelni” a szövetségnek

  • VNA

Ha nem találnak megoldást a problémákra, mindössze négy főből álló sífutó válogatott képviselheti Finnországot a szezon első versenyein.

Finnországban is pénzből élnek az emberek és ez alól a sikeres sportolók sem kivételek. Ezt is megtudhatjuk abból a vitából, amely napokban alakult ki a finn síszövetség, valamint az ország legjobb sífutói között. A nemzeti csapatból ennek következtében 14 versenyzőt „tettek ki” és ha nem történik újabb változás, akkor a 2011/12-es Világkupa szezon első versenyein mindössze négy finn sífutó indulhat el. A vita tárgyát természetesen a pénz képezi, amelyből úgy tűnik, hogy a finneknél sincsen elegendő.

A vita azért robbant ki a felek között, mert a válogatott versenyzők nem voltak hajlandóak aláírni azt a nyilatkozatot, amelynek értelmében a szezon során megkeresett pénzdíjaikból 5%-ot automatikusan a szövetségnek kellene leadniuk. A finn sífutó sport még mindig küzd a 2001-es, hatalmas doppingbotrányba torkolló lahti világbajnokság következményeivel, így hatványozottan igaz, hogy a kilábalás érdekében összefogásra lenne szükség. A finn sífutó csapat vezetője, Reijo Alakoski mindenesetre bízik benne, hogy a november 19-20 között esedékes beitostoleni versenyekig sikerül rendezni a vitás kérdéseket, így folytatódhat a fiatal finn versenyzők felzárkózása a nemzetközi elithez.