Európa Liga

Az UEFA visszautasította a Sion fellebezését, a Celtic indul az EL-ben

megosztom

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebviteli testülete elutasította a Vanczák Vilmost foglalkoztató Sion fellebezését, így a svájciak helyett a skót Celtic készülhet az Atlético Madrid elleni Európa Liga-csoportmérkőzésre.

A Sion megsértette az Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) átigazolási szabályzatát. A FIFA egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a Sion egy évig nem igazolhatott volna játékost (két éve Esszam El-Hadarit úgy szerződtette a klub, hogy a játékosnak az El-Ahlival is érvényes kontraktusa volt). Ez a svájciak Európa Liga-selejtezős ellenfelének, a Celtic-nek is tudomására jutott, és óvott az UEFÁ-nál. A beadványnak helyt adott a szervezet, a Sion fellebbezett, azzal védekezve, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott rá, hogy augusztusban hat új játékost igazoljon. Az UEFA másodfokon is a Celticnek adott igazat, Vaud kanton polgári bíróságának döntése ellenére (amely úgy határozott, hogy az UEFA-nak vissza kell vennie a klubot sorozatba).

A Sion egyébként a selejtező utolsó, 4. fordulójának visszavágóján 3-1-re legyőzte a skót Celtic Glasgow-t, és ugyanilyen arányban jutott eredetileg a 48-as főtáblára. A Celtic a főtáblán az I-csoportban váltotta a helvéteket, a kvartettet az Atlético Madrid, Udinese, Stade Rennais négyes alkotja. Az Atlético-Celtic találkozót szeptember 15-én rendezik Madridban.

A Sionnak egy lehetősége maradt igazának bizonyítására, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat tíz napon belül.

megosztom