La Liga előzetes

Mennyire függ Ronaldótól a Real Madrid?

Az Atlético a Villarrealt, az Athletic a Sevillát fogadja

A bajnokságot hétpontos előnnyel vezető Barcelonára papíron könnyed mérkőzés vár hazai pályán a Zaragoza ellen a Primera División 27. fordulójában. Elvileg a Real Madrid santanderi vendégjátéka sem ígérkezik sokkal nehezebbnek, csakhogy a Blancóktól ezúttal hiányozni fog a sérült Cristiano Ronaldo, aki alapvetően meghatározza a csapat játékát. A két nagy mögötti világ legizgalmasabb találkozóinak az Atlético Madrid-Villarreal és az Athletic Bilbao-Sevilla ragadók tűnnek.

Özil cselez a Real Madrid-Racing Santander bajnokin 2010 októberében

Mallorca-Valencia
szombat 18:00
hatharom-tipp: 2
A Barcelona két legutóbbi "áldozata" nyitja a fordulót. Bár a Mallorca kapott ki jobban, a Valencia számára frissebb az élmény. Ennek ellenére mégis a vendégeket tartjuk esélyesnek, mert megmutatták a katalánok ellen, hogy nagyon erős csapatot alkotnak, ráadásul muszáj túllendülniük a vereségen, hiszen a Villarreallal még kiélezett harc vár rájuk a harmadik helyért. A hazaiak viszont soha nem adják magukat könnyen, ráadásul ősszel fordított felállásban a Mestallában is nyerni tudtak. az utóbbi fordulókban viszont nem annyira megy nekik, három hazai meccsükön csak egyszer lőttek gólt, míg a Valencia legutóbbi öt idegenbeli találkozóján veretlen maradt, sőt, négyszer nyerni tudott! Talán most sem zavarja meg őket az sem, hogy a Schalke elleni BL-mérkőzésre is készülniük kell.

Barcelona-Zaragoza
szombat 20:00 (Sport 2) hatharom-tipp: 1
A bajnoki címvédő hétközben kissé nehézkesen, de be tudta húzni a Valencia elleni rangadót, és a jövő keddi, Arsenal elleni BL-visszavágó előtt egy önbizalom növelő győzelemre számítunk Messiéktől. A Zaragoza idegenben eddig egyszer tudott nyerni a szezonban, a Camp Nouban pedig 46 (!) éve nem győztek. A gránátvörös-kékeknél továbbra is hiányzik Valdes és Puyol, és előfordulhat, hogy a hétközi mérkőzésre összedrótozott Xavi is kap egy kis pihenőt az Ágyúsok elleni csata előtt. Ennek ellenére további gólkülönbség-javítást várunk.

Atlético Madrid-Villarreal
szombat 22:00 (Sport 2) hatharom-tipp: 2
Egyik csapat sincs nagy formában, az Atlético immár szokásossá váló módon a keret erejéhez képest alulteljesít, a Sárga Tengeralattjáró pedig az őszi teljesítményétől marad el. Azért mégis a vendégek tűnnek valamivel erősebbnek, ha Cazorlának és Caninak is jól megy, akkor elsöpörhetik a második számú madridi együttest. Ha viszont nem, akár hazai győzelem is születhet, ami az utóbbi három nyeretlen otthoni találkozójuk után akár illő is lenne Forlánéktól. Háromesélyes mérkőzés...

Málaga-Osasuna
vasárnap 17:00
hatharom-tipp: 2
Mindkét csapatnak nagy szüksége lenne a pontokra a bennmaradás érdekében, de szerintünk Vadócz Krisztiánék szerzik meg mind a három kioszthatót vasárnap kora este. Igaz, hogy nekik sem megy sokkal jobban, mint vendéglátójuknak - idegenben konkrétan még nem is nyertek az idényben -, de a Málaga hétközben hetet kapott a Real Madridtól, és a kissé fáradtnak tűnő Manuel Pellegriniben nem látszik a tűz, amivel fel tudná támasztani a csapatát egy ilyen pofon után.

Hercules-Almería
vasárnap 17:00
hatharom-tipp: 1
Egy újabb kiesési rangadó. Az ilyeneken az Almería nem szokott jó lenni, a saját pályájától távol pedig pláne nem, úgyhogy ezúttal is az ő vereségüket várjuk. Persze az ellenfél sem túl acélos, de az utolsó helyezettnél azért legalább egy góllal jobbnak tűnnek.

Levante-Espanyol
vasárnap 17:00
hatharom-tipp: 1
Az utóbbi hetekben bravúrpontok gyűjtésébe kezdő (idegenbeli győzelem a Villarreal ellen, döntetlen a Racing otthonában) Levante a saját stadionjától távol igencsak gyengécske Espanyolt fogadja. A kisebbik katalán együttes idegenbeli mérlege majdnem olyan rossz, mint amilyen jó az otthoni, és gyakorlatilag csak ennek köszönhetik, hogy nem állnak a mostani ötödik helyüknél még jobban. A Levantéval meg különösen megszenvedtek az utóbbi években, úgyhogy ezúttal sem számítunk sétegaloppra, sőt...

Gijón-Getafe
vasárnap 17:00
hatharom-tipp: x
A két együttes változatos eredményeket szokott egymás ellen produkálni, ezúttal talán az dönthet a hazaiak javára, hogy a Getafe sokkal nyugodtabb lehet a bennmaradást illetően. Legalábbis egyelőre, a következő három fordulóban ugyanis a Bilbao-Barcelona-Valencia trió vár rájuk, úgyhogy gyorsan lejjebb találhatják magukat, ha a közvetlen ellenfeleik szereznek néhány pontot. Ezért amellett tesszük le a voksunkat, hogy legalább egy döntetlenért odateszik magukat vasárnap kora este.

Athletic Bilbao-Sevilla
vasárnap 19:00 (Sport 1) hatharom-tipp: 1
A két együttes azonos pontszámmal áll a bajnokságban, de a hazaiak egy négyes vereségsorozat végére próbálnak pontot tenni, míg a vendégek az elmúlt három meccsükön kétszer nyertek, egyszer pedig döntetlent játszottak. Ráadásul a Sevilla egyik kedvenc ellenfelének számít a Bilbao, hiszen az andalúzok az utóbbi hét évben ötször nyertek Baszkföldön. Ennek ellenére most mégis azt mondjuk, hogy Llorente vezérletével a hazaiak nyernek majd.

Racing Santander-Real Madrid vasárnap 21:00 (Sport 1) hatharom-tipp: 2 A Királyiak a Deportivo elleni pontvesztésüket a Málagán bosszulták meg csütörtökön (7-0), de ezen a meccsen elveszítették Cristiano Ronaldót is. A portugálnak valószínűleg két meccset kell kihagynia, de a csapatnak nélküle is illene ezeket megnyerni. Kérdés, hogy mennyire függ tőle az együttes. Papíron azért a helyettesétől is sokat várhatnak a madridisták, várhatóan Kaká kezd ugyanis a posztján. A brazil hosszú sérülése után továbbra sincs frenetikus formában, de most itt a lehetőség, hogy megvillantson valamit a Milannál már bemutatott tudásából. A Santander hazai pályán tíz meccse veretlen - közte a Córdoba elleni győztes kupamérkőzéssel -, szerintünk ez a szép sorozat megszakad a hétvégén.

Deportivo-Real Sociedad
hétfő 21:00 (Sport 1)
hatharom-tipp: x
A Depor az utóbbi hetekben egyesével gyűjtögeti a pontokat, ami akár elég is lehet a bennmaradáshoz. A Real Sociedad is inkább hazai pályán veszélyes, úgyhogy békés - esetleg kissé latinosan parázs - döntetlenre számítunk.