Darts-vb 2024

Kezdődik a darts-vb! - erős duplázót húzunk Van Gerwenre

December 15-én, pénteken este kezdetét veszi a 2024-es PDC darts-világbajnokság. Lássuk az esélyeket!

Ismét egy nagyon izgalmas világbajnokság elé nézünk, hiszen nyolc-tíz játékosnak reális esélye van, hogy révbe érjen. Az mindig nagyon jó, amikor egy olyan dartsos a topfavorit, akinek nemhogy vb-címe nincs még, de döntőben sem járt korábban. Nevezetesen Luke Humphries-ról van szó, aki az Ally Pally-ben készül megkoronázni a csodálatos szezonját.

Humphries tavaly azzal küzdött, hogy nagyszínpadon nem tudta kihozni magából a legjobbját. Idénre ez olyannyira megváltozott, hogy megnyerte a World Grand Prix-t, a Grand Slamet és a Players Championship Finalst, illetve játszott további két major-elődöntőt. Egy ilyen csodálatos eredménysor után pedig a fogadóirodáknál a világbajnokság első számú esélyesévé lépett előre. De azért a Sid Waddel-trófeát nem adják olyan könnyen, erről Jonny Clayton is tudna mesélni, aki 2021-ben hasonlóan szenzációs szezont futott, a világbajnokságon viszont már a negyedik körben búcsúzni kényszerült. Ez persze nem azt jelenti, hogy Humphries is hasonló sorsra jut, de nyilván a figyelem legnagyobb része most felé irányul, amit soha nem egyszerű kezelni.

Érdekes sorsolást kapott Humphries, ugyanis olyan játékosokat találunk a negyedében, akik a vb-cím szempontjából nem igazán tényezők, de azért egy Joe Cullen, egy Ryan Searle, egy Nathan Aspinall vagy éppen egy Dave Chisnall pokolian veszélyesnek számít. Igazából bármelyikük tud olyan napot kifogni, hogy bárkit legyőzzenek. Szóval ez egy trükkös ág a 3. kiemelt angolnak.

Humphries legnagyobb kihívója Michael van Gerwen lehet, akinek elég felemás szezonja volt, hiszen nyert ugyan két major címet, de azért akadtak érdekes vereségei is. A világbajnokságon viszont ritkán betlizik a holland, mondhatni, hogy az elmúlt 10-12 év legstabilabb játékosa, igaz 2019 óta nem tudta elhódítani a Sid Waddel-trófeát.

Nincs rossz sorsolása Van Gerwennek, talán Josh Rock jelentheti majd a legnagyobb fenyegetést az elődöntőig, de azért addig majd az északírnek is el kell jutnia. Papírforma szerint egyébként a tábla alsó felén Van Gerwen - Humphries meccset láthatunk majd a legjobb négy között.

Ami a felső ágat illeti, ott már messze nem ilyen letisztult a helyzet, méghozzá annak köszönhetően, hogy Michael Smith szekere igencsak döcögött az ősszel. Nem lehet tudni, hogy ezek után a világelső angolnak hogyan sikerül a forma időzítés, de az biztos, hogy az elmúlt hónapokban mutatott játékával nem reménykedhet a címvédésben. Mivel Smith formája bizonytalan, ráadásul címvédőként óriási nyomás helyeződik rá, így ha meglepetés elődöntősben gondolkozunk, akkor mindenféleképpen ebben a negyedben lehet érdemes nézelődni.

A mi választásunk arra a Chris Dobey-ra esett, aki még nagyon a szezon elején, januárban a Mastersen megszerezte pályafutása első major címét, majd összehozott jó néhány negyeddöntőt a nagy tornákon. Ismerjük Dobey képességeit és azt lehet mondani, hogy a világbajnokságra általában szépen felszívja magát, tavaly már ott volt a legjobb nyolc között.

A második negyedről nem esett még szó, ami papíron Peter Wrighté, mint 4. kiemelt, de amilyen hullámzó volt idén a skót teljesítménye, egy lyukas garast nem tennénk arra, hogy elődöntőbe jut, már csak Gerwyn Price személye miatt sem, aki szintén ezen az ágon van. De még az sem biztos, hogy kettejük közül kerül ki az elődöntős, két régi motoros, James Wade és Gary Anderson ugyanis bőven mutatott olyan formát az ősszel, hogy számolni kelljen velük. Ezen az ágon tehát nagyon komoly izgalmak várhatóak, mint ahogyan az egész világbajnokságon.

Most még pokolian nehéz dolgunk van, ha jósolni szeretnénk, amiben a legnagyobb értéket látjuk az Van Gerwen elődöntője. Összességében jó formát mutatott a holland az évben és tudjuk jól, hogy a világbajnokságon mindig nagyon éles. Lehet a négy között Humphries megállítja, de ha az angol nem jut el addig, akkor Van Gerwennek adjuk ezt a vb-címet. Aztán lehet karácsony körül teljesen más véleményen leszünk...


✅ Tipp #1: Van Gerwen elődöntőbe jut @2.00

Fogadási határidő: december 15. 20:15