Copa América

Évek óta egy ilyen meccsre várunk! - tippek a Copa álomdöntőjére

  • varin

Elképesztően nagy téttel bír a 2021-es Copa América döntője, hiszen ez lehet Lionel Messi utolsó sansza.

Köszönhetően annak, hogy a Copa América korai szakaszában többször csoportküzdelmekkel dőlt el az aranyérem sorsa, a Copa történetében mindössze kétszer fordult elő, hogy Brazília és Argentína játssza a finálét, így hosszú évek óta vártunk arra a pillanatra, amely vasárnap hajnali 2 órakor elérkezik. Messi és Neymar parádés formában, a csapatok rendkívül erősek, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy hatalmas mérkőzés vár ránk.

Tulajdonképpen már a torna elejétől nyilvánvalónak látszott, hogy Brazília-Argentína döntő lesz, hiszen mindkét csapat remek formában volt, ráadásul idén a kihívók sem voltak erősek. Egy jól irányzott tippel ezt már a Copa korai szakaszában megtippeltük, ám ebben a cikkben inkább előre szeretnénk tekinteni, mintsem vissza. Mire is lehet érdemes fogadni a gigászok kihagyhatatlan 90 percén?

{"headTitle":"Brazília-Argentína","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-07-11 02:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Brazília","odds":"2.05","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Döntetlen","odds":"3.2","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Argentína","odds":"3.8","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Mitől is lesz ez akkora mérkőzés?

A Copa Américát Európában hajlamosak vagyunk kicsit lenézni, habár ne felejtsük el, hogy ez a kontinens "Eb-je". Idén meghívott csapatok nélkül, kizárólag dél-amerikai csapatokkal vágtak neki a felek a viadalnak, és bizony nyugodtan illetheti kritikai a csoportkört, hiszen a 10 csapatból 8 továbbjutott (ráadásul meglepetés nélkül), ami nem feltételez egy pokolian izgalmas első fordulót.

 

A teljes Copa Américán egy 4.65-ös szorzó (Kolumbia-Venezula 0-0) volt a legnagyobb meglepetés, az esélytelenebb csapat pedig mindössze két mérkőzésen (Kolumbia-Peru 1-2, Chile-Paraguay 0-2) tudott nyerni.

Ha viszont brazil-argentin meccsről beszélünk, akkor a tét, az előélet és a körülmények szinte lényegtelenek, szenzációs mérkőzésre készülhetünk.

A Superclássico das Américas egyike a nagyon kevés, válogatottak közötti rivalizálásnak, amelyet természetesen az ad, hogy a kontinens két legeredményesebb gárdájáról beszélhetünk. A véget nem érő Maradona-Pelé vita és a rengeteg parázs összecsapás mellett érdekes tény, hogy mindkét fél 20-20 fontos trófeát számlál, így a vasárnap hajnali nyertes átveszi a vezetést az örökranglistán.

 

A Lionel Messi-faktor

Noha Messit bármilyen eredménytől függetlenül a futballtörténelem legjobbjai közé sorolhatjuk, karrierjén örök pecsét egyelőre, hogy az argentin nemzeti tizeneggyel nem volt képes még trófeát nyerni. Ez ugye Cristiano Ronaldónak egy, az argentin válogatottnál talán gyengébb csapattal összejött a 2016-os Eb-n, így ha nem akarja dicstelenül, trófea nélkül zárni válogatott karrierjét a Bolha, itt most nyernie kell az argentinoknak.

Minderre ráadásul Brazíliában, az ikonikus Maracanában kerülhetne sor, amely egy olyan eredmény lehetne, amire évtizedek óta nagyon várnak már az argentinok. Bár Messi alighanem még a katari vb-n is ott lesz, a következő Copa idején már 37 éves lenne, a világbajnokságon pedig nagyon nehéz dolga lesz az argentin csapatnak. Túlzás nélkül mondhatjuk tehát, hogy ez lesz Lionel Messi karrierjének legfontosabb mérkőzése.

 

Mit mutat az örökmérleg?

Argentína és Brazília hivatalosan a 108. mérkőzésére készül, a fölény pedig a braziloknál. A mérleg eddig 39-25-43, 161, illetve 166 lőtt góllal, a Selecao javára.

Tétmeccset utoljára 2019-ben vívtak, akkor a Copa elődöntőjében 2-0-ra nyert Brazília, míg négy hónappal később, egy barátságos mérkőzésen tudott nyerni 1-0-ra az argentin válogatott.

Ha viszont nem barátságos mérkőzésekről beszélünk, akkor Argentína utoljára 2005-ben, azaz 16 éve tudta legyőzni Brazíliát. Azóta a mérleg: öt brazil siker és két döntetlen.

A Copa-mérleg is erőteljesen a hazai pályán játszó csapatnak kedvez, hiszen hiába van az Albicelestének 14 aranyérme a brazilok 9-e ellenében, a mérleg a kék-fehér csíkos csapat szempontjából 10-8-15.

 

Mit mutatnak az oddsok?

Az talán senki számára nem meglepő, hogy a brazilok favoritként nyitottak, hiszen meggyőzőbbek is voltak eddig a Copán és a hazai pálya is Neymarkékat segíti. Azonban a 2.10-2.05 körüli szorzó talán picit magasabb a vártnál, így arra, hogy otthon tartják a serleget, egészen korrekt kis 1.57-es számot kapunk a 2.37-es ellenében.

{"headTitle":"Néhány fogadási opció a brazil-argentin Copa-döntőre","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-07-11 02:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Brazília -0.25","odds":"1.73","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"2.0 gól felett","odds":"1.94","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Félidő: Döntetlen, Vége: Brazília","odds":"4.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Brazília 0-ra nyer","odds":"3","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Igazán nagy gólparádét felesleges várni, egyrészt a brazilok védelme pokolian erős, másrészt pedig a két csapat utolsó hét meccsén összesen csak 12 gól esett, hat underrel és egy overrel. Nem is csoda, hogy az egál gól line most is 2.0-n áll.

 

A lehetséges kezdőcsapatok

Nagy változást itt nem várhatunk, papírforma szerint mindkét csapat az elődöntőben látott kezdőjével léphet pályára. A braziloknál biztossá vált, hogy Gabriel Jesus nem léphet pályára, amely döntés ellen fellebbezni sem tud a szövetség, így Neymar mellett Richarlison és Everton kezdhetnek a támadó pozícióban, míg a Chile és Peru ellen is győztes gólt szerző Paqueta kezdetése egyértelmű döntés lehet.

[3231666] 2021-07-11 02:00:00 Argentína - Brazíliax

A "vendégeknél" sincs sok kérdés, Lionel Messi és Lautaro Martínez is parádés Copát fut, így bőven lesz kitől tartania a hazai bekkeknek.

 

Végezetül lássuk a legjobb tippeket...

Brazília jelenleg jobb csapat, mint Argentína, ez azonban talán az oddsokban nem látszódik kellőképpen. Ha a csatársorban nincs is meg a hazai dominancia, a két csapat védelme viszont ég és föld, így még akár zsinórban harmadik mérkőzését is lehozhatja kapott gól nélkül a Selecao. Mivel a tornán először a 90 perces döntetlen után nem büntetők következnek, hanem hosszabbítás, az óvatosabb fogadóknak nem feltétlenül kell becserélniük a végső győztes opcióját a rendes játékidős +0-s fogadásra, elkerülve ezzel a fájó bukást a büntetők során.

Érthető gondolat lehetne a lapokra fogadni, ám itt rendkívül hamar kiverték az értéket a fogadók. Érdekesség, hogy a Logibetre a lapos fogadás még 5.0-s határon és @1.80-as szorzóval ment ki a felett opcióra, ez a cikk írásának pillanatában 5.5-ös line és csak @1.57, ami brutális különbség.

Egy ilyen rangos eseményre mindig jó találni valami gigaspéci, rendkívül jó tippet, de talán ez az a meccs, amelynél a tippnek az egyszerűségében van a nagyszerűsége. A brazilok jobb csapattal rendelkeznek, hazai pályán minden valószínűség szerint megoldják ezt a feladatot, még ha nem is békés körülmények és gólgála közepette.

Fűszerként azért nézzük meg Leo Messi lapját, hátha begőzöl a mérkőzés végére, az uruguayi Ostojich sporiban ugyanis rengeteg fantázia van.

{"headTitle":"Argentína-Brazília","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-07-11 02:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Brazília -0.25","odds":"1.87","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Lionel Messi lapot kap","odds":"6.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Lucas Paqueta gólt szerez","odds":"5.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
[3231666] 2021-07-11 02:00:00 Argentína - Brazíliax;