Foci-vb 2018

Brazília kiütheti Messiéket a vébéről!

Ha az argentinok egyetlen pontot is elbuknak a hátralévő két meccsen, komoly gondba kerülhetnek.

Mint arról beszámoltunk, újabb kötelező győzelmet bukott el Argentína a héten, az Albiceleste a kontinens messze leggyengébb csapata, Venezeula ellen ikszelt hazai pályán. Jorge Sampaoli fiai ugyan még mindig pótselejtezőt érő pozícióban állnak, ám a sorsolás okán könnyen lehet, hogy épp Brazília adja meg a kegyelemdöfést Messiéknek.

Argentína története során egyetlen alkalommal, 1970-ben maradt le a világbajnokságról. Ekkor éppen Peru ütötte el őket a kvalifikációtól.

Reálisan nézve a negyedik, egyenes továbbjutást érő pozíció és az ötödik, pótselejtezős helyért három csapat, Peru, Argentína és Chile küzd. Matematikailag még Uruguay és Kolumbia is érintett lehet, ám az ő kiesésükhöz már bravúr kellene.

Fotó: NY Daily News

Argentína a következő körben hazai pályán fogadja Perut, majd Ecuadorba utazik és bizony egyik mérkőzés sem tűnik sétagaloppnak. Messiék az Inkán becenévre hallgató Perut ugyan az elmúlt években rendre legyőzték hazai pályán, ám a piros-fehérek legutóbb Ecuadorban is nyerni tudtak és az utolsó öt meccsüket egyaránt megnyerték.

Néhány nappal a hazai találkozó után az argentinok Ecuadorba utaznak, ami még akkor is borzalmasan nehéz mérkőzésnek néz ki, ha tudjuk, addigra már a The Tricolor vélhetően kiesik.

Az elmúlt négy, Ecuadorban lejátszott mérkőzésből 0-2-2 az argentinok mérlege, ráadásul a két csapat legutóbbi vb-selejtezőjét az egyenlítői gárda nyerte meg, idegenben.

Márpedig ha a fenti két találkozóból egyet is elbuknak Sampaoliék, könnyen elképzelhető, hogy a továbbjutásuk azon múlik, hogy a Brazília-Chile és a Peru-Kolumbia találkozó hogyan végződik. Mivel a brazilok már csoportelsők, a kolumbiaiak pedig kötelező győzelem előtt állnak, vélhetően a felek az utolsó fordulóra kanyarodva már páholyban érezhetik magukat, így akár le is adhatják a meccsüket a riválisoknak, kiütve ezzel az argentinokat az oroszországi tornáról.

Két fordulóval a vége előtt még több ismeretlenes az egyenlet, mindenesetre az argentinok 6-6-4-es mérlege és mindössze 16 lőtt gólja gyakorlatilag megmagyarázhatatlan. A csapat hiába van tele sztárcsatárokkal, amíg egy Venezuelát képtelenek otthon legyűrni, addig abban sem reménykedhetnek, hogy majd Új-Zélandot kiütik a vb-pótselejtezőjén.

186573