Európa Liga

Rasszista bekiabálásoktól és provokációtól tartanak a Vasasnál

Az angyalföldi klub közleményben kérte szurkolóit, hogy tartózkodjanak a rasszista bekiabálásoktól.

Csütörtökön kerül sor a Vasas-Beitar Jeruzsálem Európa Liga-selejtező visszavágójára, melyet egygólos hátrányból vár a magyar csapat. Az első mérkőzés nem múlt el utózöngék nélkül, hiszen a meglepő körülmények között megszülető vereség mellett az izraeli szurkolók kisebb rendbontása is beszédtémát szolgáltatott a helyi sajtóban. Budapesten viszont már a lelátókon láthatjuk majd a Beitar kemény magját, amely miatt kicsit tartanak is az angyalföldi vezetők.

"Tisztelt, Vasas-szurkolók! Arra kérünk mindenkit, aki a Vasast felelősségteljesen szereti, hogy a július 6-án, csütörtökön, a Szusza-stadionban, 20.30 órakor kezdődő Beitar Jeruzsálem elleni mérkőzés alatt tartózkodjon a rasszista, gyalázkodó megnyilvánulásoktól, valamint minden olyan skandálástól, ami az ellenfél származására utal.

Ellenkező esetben az UEFA csapatunkat rendkívül súlyos büntetésekkel sújthatja, ami lehet a következő hazai nemzetközi kupamérkőzés nézők nélküli lebonyolítása, és akár 50 ezer eurós (mintegy 15 millió forintos) büntetés. Mondani sem szükséges, hogy ezt az összeget mennyivel hasznosabb célokra is tudná fordítani a Vasas FC" - áll az angyalföldiek hivatalos közleményében.

A közlemény azonban itt nem ér véget, a Vasas portálja részletesen taglalja a Beitar bűnlajstromát, kiemelve, hogy sok kíméletre nem számíthatnak az ellenféltől.

Arra is felhívnánk a figyelmet, hogy a Beitar szurkolói az elmúlt 10-15 évben többször bebizonyították intoleranciájukat az arabokkal szemben. Ezért kérjük, hogy az ő provokációjukra se válaszoljanak a mi szurkolóink rasszista gyűlölettel.

Ami hazai pályáinkon és sok helyen az európai stadionokban a „zsidózás”, az Izraelben az „arabozás”. A Beitar vezetői hiába ítélik el szurkolóik szélsőséges arabgyűlöletét, és állnak ki a rasszizmus ellen, mégis a hazai bajnokságban az Izraeli Labdarúgó Szövetség, míg a nemzetközi porondon az UEFA sorozatosan pontlevonásokkal, zárt kapus meccsekkel és pénzbüntetéssel sújtja a klubot.

Bűnlajstrom
2009. május: Rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt pontlevonással és stadionbezárással sújtották az izraeli bajnok Beitar Jeruzsálem labdarúgóklubot, miután hívei egy áprilisi találkozón, arabellenes jelszavakat skandáltak. Akkor a Beitar eleve mínusz két ponttal kezdte a szezont, mivel az előző idényben a drukkerek egy ízben berohantak a pályára. A jeruzsálemi egyesület 2005 és 2009 között, több mint 20 alkalommal kapott büntetést renitens tábora miatt.
2013. február: Irodákat gyújtottak fel a Beitar Jeruzsálem izraeli futballcsapat pályájánál. A csapat szurkolói hetek óta tiltakoznak két muzulmán vallású csecsen labdarúgó megvásárlása miatt. „Felgyújtották a Beitar történelmét” (Trófeák, bajnoki érmék, különleges csapatmezek és emléktárgyak semmisültek meg.)
A jeruzsálemi körzeti ügyészség vádiratot nyújtott be a Beitar Jeruzsálem négy szurkolója ellen, mert az együttes edzését megzavarva rasszista bekiabálásokkal tiltakoztak két csecsen nemzetiségű, muzulmán játékos megvásárlása ellen. "Halál az arabokra, gyűlöljük őket!" – skandálták.
Egy tel-avivi csapat elleni mérkőzésen a Beitar drukkerei rasszista szlogeneket és Arkagyij Gajdamak, a klub orosz tulajdonosa elleni átkokat skandáltak a két labdarúgó megvétele miatt.
2016. augusztus: A Beitar-Jelgava Európa Liga mérkőzésen az izraeli szurkolók rendbontása miatt az UEFA úgy döntött, hogy a következő hazai nemzetközi kupamérkőzést nézők nélkül kell megtartani (ezt tudták le a mi meccsünkkel), és 62 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) büntetésre ítélte a jeruzsálemi klubot.
Forrás: vasasfc.hu

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti 20 óra 30 perctől, az angyalföldiekre 2.50-es szorzón fogadhatunk a -n.

[2528162] 2017-07-06 20:30:00 Vasas - Beitar Jerusalemx;