Roland Garros

Lehet magyar érdekeltség a női fináléban

Csütörtökön a hölgyek már a döntőbe jutásért szállnak harcba a párizsi salakon. A felső ágon Jelena Ostapenko és Bacsinszky Tímea csap össze, míg a tábla alsó felén Simona Halep és Karolina Plísková néz farkasszemet egymással.

Utóbbi párharcra akár előrehozott döntőként is tekinthetünk, hiszen a második és a harmadik kiemelt feszül egymásnak, ráadásul mind Simona Halep, mind pedig Karolina Plísková harcban van a világelsőségért is. Komoly tétje van tehát a meccsüknek, de a szívünkhöz mégis a másik elődöntő áll közelebb, hiszen Bacsinszky Tímea révén egy magyar felmenőkkel rendelkező játékosnak szurkolhatunk, aki két év után ismét közel került a fináléhoz. 2015-ben Serena Williams ellen nem számított esélyesnek, most viszont a nem kiemelt Jelena Ostapenkóval egy ki-ki meccset játszhat, de papíron a 20. szülinapját ünneplő lett lány továbbjutása lenne a nagyobb szenzáció. 

Legutóbb ugyanis 1985-ben a horvát Mima Jausovec tudott nem kiemeltként döntőbe jutni a Roland Garroson, igaz, ő mindezt korábbi bajnokként tette. 

Nem jellemző tehát, hogy ennyire hátul rangsorolt játékos döntőt játsszon, bár nagy szakadék azért nincsen köztük, hiszen Bacsinszky is csupán a 30. kiemeltje a tornának. 

Hatalmas a tét és nem játszottak még egymás ellen, így egy igen kiélezett és izgalmas meccsre van kilátás. A nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben mindketten két nehéz ellenfelet gyűrtek le, talán Bacsinszkynek volt egy fokkal keményebb dolga, Kristina Mladenovic ellen ugyanis a francia közönséggel is meg kellett harcolnia. 

A svájci lánynak segíthet, hogy sokkal több nagy csatát megélt már, többek között Párizsban is, hiszen a két évvel ezelőtt elődöntője mellett tavaly is eljutott a negyeddöntőig. Ugyanakkor Ostapenkóban megvan a fiatalos lendület, a salakos feljavulásában pedig rengeteget számít Anabel Medina Garrigues személye, akivel nemrégiben kezdett el együtt dolgozni. A 34 éves spanyol jól ismeri a mezőnyt, játszott Bacsinszky ellen is, így hasznos tanácsokkal tudja ellátni a lett tanítványát. 

Fogadás a győztesre    
Jelena Ostapenko Bacsinszky Timea
2.10 1.55

Kőkemény adok-kapokra lehet számítani, amelyikük pedig kevésbé fog görcsölni, jobban el tudja engedni a kezét, az lehet a befutó. Bár nagyon szoros meccsnek ígérkezik, abszolút 50-50, hogy 21.5 játék fölött vagy alatt zárnak. 

A másik elődöntőt illetően sincs könnyebb dolgunk, hiába hozták ki a bukmékerek toronymagas favoritnak a román lányt. Tény, hogy Halep rettentő meggyőzően menetelt, az előző körben viszont pokoli mélyről kellett visszakapaszkodnia, ellenfele, Elina Svitolina egy pontra is volt a győzelemtől.

Csak leültem 3-6, 2-5-nél és azt mondtam magamnak, hogy ez a meccs elúszott. Ennyi volt. Itt a vége. Ezt követően elkezdtem nyugodtabb lenni, és talán ez segített abban, hogy visszajöjjek a meccsbe.

- mondta Halep a drámai fordítás után. 

Ebből a győzelemből sokat meríthet, de Plísková ellen akkor is pokoli mérkőzés vár rá. A cseh lány ugyan nem nyújtotta eddig a legjobb teniszét, de ahogyan ő is elmondta, így is sikerült idáig eljutnia, ebből pedig építkezhet. 

Az nem kérdés, hogy a pályán Halep mozog jobban, viszont ütőerőben Plísková áll jobban. Kérdés, hogy melyik stílus kerekedik felül? Jó néhány évvel ezelőtt vakon lehetett volna a román lányra fogadni, az elmúlt esztendőkben ugyanakkor a kevésbé agilis, ám de agresszív és jól szerváló játékosoknak is bőven termett babér Párizsban. 

Ettől függetlenül a jobb forma és a borítás alapvetően Halepnek kedvez, ráadásul a román kemény pályán is 4-1-re vezet Plísková ellen, így nem kérdés, hogy favoritja a találkozónak, azonban véleményünk szerint nem lesz ez olyan sima, mint amit az oddsok sugallnak. 

hatharom.com
20.5 játék felett
@ 1.75