Roland Garros

Új bajnokot avatnak a lányoknál

  • Cesc18

Szombaton a női fináléban a lett Jelena Ostapenko és a román Simona Halep is első Grand Slam-címének megszerzéséért száll harcba.

Az már viszonylag korán, a nyolcaddöntőket követően kiderült, hogy biztosan új bajnoka lesz Párizsnak a lányoknál. Arra azonban talán kevesen gondoltak, hogy a negyeddöntőbe egyedüli nem kiemeltként bejutó Jelena Ostapenko lesz a finálé egyik főszereplője.

A 20 éves lett már ezzel a menetelésével óriási dolgot vitt véghez, legutóbb tiniként Ana Ivanovics tudott döntőt játszani a 2007-es Roland Garroson, igaz, a szerb szépséget akkor már a top 10-ben rangsorolták.

Ostapenko a tornát a világranglista 47. helyéről kezdte meg, és bár idén, tavaly és tavalyelőtt is játszott WTA-döntőt, győznie még nem sikerült. Ritka, hogy valaki első trófeáját egy Grand Slam-tornán szerezze meg, de nem példátlan. A Garroson ezt a hőstettet 1997-ben Gustavo Kuerten hajtotta végre. 

Ami érdekes a lett lánnyal kapcsolatban, hogy a junior eredményei - Wimbledont nyert 2014-ben - alapján lehetett rá számítani, hogy a profik között is sokra hívatott, ám abszolút nem salakon volt várható a nagy dobás. 

A salak nem a legjobb borításom. De nagyon szeretek Párizsban játszani, itt gyorsabb a pálya, mint máshol, ez pedig illik a játékomhoz.

Ostapenko ugyanis komoly ütőerővel játszik, rettentően meggyorsítja a labdákat, mind fonák, mind tenyeres oldalról. Olyan erővel üt, ami még a férfiak között is megállná a helyét. 

Tenyeressel a tornán átlagban 76 mp/h sebességgel püföli a labdát, míg például a világelső Andy Murray 73-mal. Lányok közül senki, a fiúktól pedig csak Dominic Thiem, Rafa Nadal és Stan Wawrinka áll előtte a listán. 

Nagyon nem lesz tehát egyszerű dolga Simona Halepnek, aki régóta küzd már azért, hogy végre Grand Slam-bajnok legyen. Ez a major cím most egyben a világelsőséget is meghozná neki, tehát duplán nagy a tét számára. 2014-ben már játszott döntőt Párizsban, akkor egy pokoli nagy csatában maradt alul Marija Sarapovával szemben. 

Most ismét egy nagy ütőt kell megtörnie, de bizakodó a román lány, miután az elődöntőben Karolina Plísková személyében is egy agresszort gyűrt le.

Soha nem játszottam még Jelenával, nem tudom mire számíthatok tőle. Belenéztem az elődöntős meccsébe, hasonlít a játéka Karolináéhoz, így talán ugyanazzal a taktikával játszhatok ellene.

Halep elég jó az Ostapenko stílusú játékosok ellen, de, ha a lett lány nem csapja el magát, akkor a román klasszisnak vért kell majd izzadnia.

Jelena a torna alatt már közel 250 nyerőt ütött, ami igen komoly szám. Biztosak lehetünk abban, hogy a döntőben sem fogja vissza magát, hiszen csak egy agresszív, bátor fellépéssel lehet esélyes. 

Fogadás a győztesre    
Jelena Ostapenko Simona Halep
3.25 1.25

Egy Grand Slam-döntőben ugyan mindkét félnek van vesztenivalója, de a nagyobb nyomás nyilván Halepen lesz, hiszen favoritként érkezett Párizsba, mindenki őt tartja esélyesnek a fináléban, ráadásul régóta üldözi már az első GS-címet. 

Haleptől tudjuk, hogy mire számíthatunk, Ostapenko ugyanakkor maga a kiszámíthatatlanság, így bármire fogadni elég rizikós. Ha ülnek a lett nyerői, akkor a meglepetést sem zárjuk ki, ha viszont a hibák dominálnak nála, akkor a román akár sima kettőben is megoldhatja. 

A tét nagysága miatt a mi megérzésünk az, hogy Halep diadalmaskodik, de nagyon megszenved a trófeáért. 1.80-szoros pénzért így jó befektetésnek tűnik a 20.5 over.