Roland Garros

Djokovicsra pokoli, Nadalra könnyű menet vár

A címvédő szerb klasszis Dominic Thiemmel csap össze, míg a kilencszeres bajnok spanyol ellenfele Pablo Carreno-Busta lesz a keddi negyeddöntőben. Ha mindkét világklasszis nyerni tud, akkor az elődöntőben már egymással néznek farkasszemet.

Ehhez persze lesz egy-két szava az osztrák és spanyol tehetségnek is, akik valami igazán nagy dolog eléréséért szállnak harcba. Dominic Thiem ugyan tavaly már eljutott az elődöntőig, ám akkor a nagy ötös egyik tagjával sem találkozott, végül pedig éppen Novak Djokovics állította meg. Itt a tökéletes alkalom a sógorok kiválóságának, hogy revánsot vegyen, hiszen bombaformában játszik hetek óta, a mostani Djokovics pedig nem ugyanaz, mint az egy évvel ezelőtti. Kérdés, hogy Thiem képes-e felnőni a feladathoz?

Mentálisan egyértelműen az lesz a legnagyobb kihívás az osztráknak, hogy valahogyan elfelejtse a korábbi mérkőzéseiket, eddig ugyanis ötből ötször maradt alul a szerb ellen. A legutóbbi találkozásuk ráadásul nemrégiben, a római elődöntőben volt, ahol Djokovics igen méretes, 6-1, 6-0-s pofont osztott ki. 

Ha meccsben akarok lenni, akkor változtatnom kell a korábbiakhoz képest. Beszélni fogok a csapatommal és megpróbálunk kitalálni valamit, remélem jól megy majd a játék - mondta Thiem.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy a római mérkőzésükön minden összejött Djokovicsnak, jó ideje nem láthattuk annyira jól játszani, mint akkor. Thiem pedig egy Nadal elleni óriási bravúrt követően próbált felpörögni az újabb nagy küzdelemre, ami csak részben sikerült neki. 

Fogadás a győztesre    
Dominic Thiem Novak Djokovics
2.45 1.45

Várhatóan ez egy teljesen más meccs lesz, az osztrák pokolian összeszedett, míg a szerb egyértelműen sebezhető, ezt megmutatta Diego Schwartzman is, aki döntő szettre kényszerítette. Nem véletlen, hogy az 5-0 ellenére sem merik a bukmékerek toronymagas favoritnak kihozni Djokovicsot, a játékok számánál pedig 38.5-ös határt állapítottak meg, vagyis minimum négy játszmát várnak. Szerintünk sem lesz ez egy egyoldalú derbi, győztesre nem merünk tippelni, de az overben látunk némi értéket. 

Sokkal könnyebb dolgunk van Rafa Nadal esetében, a mallorcai salakkirály ugyanis pályafutása egyik legbrutálisabb első hetét produkálta Párizsban.

Nadal úgy jutott el a negyeddöntőig, hogy négy meccsen csupán 20 játékot veszített. Ennél egyszer, 2012-ben indított jobban, akkor 19 gémet tudtak csenni tőle. 

Egészen félelmetes és demoralizáló rajt, nem csoda, hogy már csak 1.50-szeres pénzt fizetnek a végső sikerére...

Bejutottam a negyeddöntőbe, egészséges vagyok és jól játszom. Ez a legfontosabb számomra. A cél, hogy minden nap a lehető legjobb játékomat nyújtsam és sikerrel vegyem az akadályt. Nyilván nagyon boldog vagyok az első hetet követően - mondta Rafa.

Nadalnak eddig se túl könnyű, se túl nehéz útja nem volt, a negyeddöntőben Pablo Carreno-Bustával viszont szerencséje van, hiszen 25 éves honfitársa először jutott Grand Slam-tornán ilyen magasságba. 

PCB ebből akár profitálhatna is, hiszen nulla nyomással léphet pályára, az égvilágon semmi vesztenivalója nincs, ugyanakkor nincs komoly fegyvere, amivel bánthatná Nadalt, a mallorcai ráadásul olyan sokszor volt már ilyen helyzetben, hogy igazából ujjgyakorlat lesz számára ez a meccs. 

Rafa egyébként brutális a honfitársaival szemben, Párizsban 13-0 a mérlege spanyol játékos ellen, és csupán egyszer (!) nem 3-0-ra nyert, 2014-ben Ferrernek jött össze egy játszma.

A 3-0 most is igen valószínű, kérdés, hogy PCB 10 játékot képes-e összekaparni, hiszen 27.5 a line. Eddig ez senkinek nem jött össze a tornán Nadal ellen, Robin Haase volt a legsikeresebb, neki nyolc játékot jutott. Szinte garantált, hogy Rafa kioszt egy 6-1 vagy 6-0-s szettet, akkor pedig a maradék két felvonásban 9 vagy 10 gémre lenne szükség Carreno-Bustától. Inkább tehát 27.5 alá tennénk, mint fölé.

Nadal szettveszteség nélküli győzelme mellé pedig érdemes keresni valami mást, például a párosoknál Fernando Verdasco és Nenad Zimonjics jó eséllyel legyőzi a náluk gyengébb páros képességekkel bíró Paolo Lorenzit és Rogerio Dutra-Silvát.

hatharom.com
Pablo Carreno-Busta-Rafael Nadal Nadal 3-0
Lorenzi/Dutra-Silva-Verdasco/Zimonjics Verdasco/Zimonjics
@ 1.59