Ausztrál Open 2024

Djokovics a favorit, de ez az 5.25-ös odds megrizikózható

Vasárnap hajnalban elrajtol az Ausztrál Open, méghozzá a 120-ik kiadása.

Minden évben ez az egyik legvidámabb torna, de az ideinek egy kicsit szomorúan vághatunk neki, hiszen a 21-ik században első alkalommal fordul elő, hogy sem Roger Federer, sem Rafa Nadal nem lesz ott a mezőnyben. Nyilván ezzel szép lassan meg kell barátkoznunk, miután a svájci legenda már nem aktív és a spanyol is nagyon-nagyon a karrierje végét tapossa. 

A legendás trió harmadik tagja azonban elnyűhetetlen: a 10-szeres bajnok Novak Djokovics ismét favoritként várja a rajtot!

A szerb klasszis előző szezonjáról csak szuperlatívuszokban beszélhetünk, hiszen megnyerte az Ausztrál Opent, a Roland Garrost és a US Opent, Wimbledonban pedig csak a döntőben kapott ki. Ez még úgyis egészen szenzációs, hogy jelenleg a férfi mezőnyben egy átmeneti időszak van. Kíváncsian várjuk, hogy Djokovics meddig tudja ezt a szintet hozni, az biztos, hogy ebben a szezonban is a Grand Slam-tornákra fókuszál majd.

Nincs rossz sorsolása Djokovicsnak, hiszen a topjátékosok közül elsőként a negyeddöntőben Stefanos Tsitsipasszal futhat össze, aki azért az előző idény második felében elég mélyre ásta magát. Új év, új remények, mondhatja a görög, de azért ne felejtsük el, hogy "Nole" ellen az elmúlt 10 meccsét elveszítette, abból hármat Grand Slamen. 

Tsitsipasnál jóval nagyobb fenyegetést jelenthet a 4. kiemelt Jannik Sinner, aki szintén egy nagyon erős szezonon van túl, azonban Grand Slam-döntőt még mindig nem tudott játszani. Tavaly ebben éppen Djokovics gátolta meg, aki Wimbledonban a négy között búcsúztatta az olaszt. Érdekes lesz látni, hogy Sinnernek ez az év hoz-e áttörést a major tornákon, hiszen a tehetsége és most már a tapasztalata is abszolút megvan ahhoz, hogy döntőket játsszon. 

Ha összejön, a Djokovics - Sinner elődöntő biztosan a torna egyik legjobb meccse lehet.

A másik ágon papíron Carlos Alcaraz a legnagyobb favorit a döntőre, azonban a 20 éves spanyolnak Melbourne-ből még nincs kiemelkedő eredménye, igaz, tavaly sérülés miatt nem tudott pályára lépni ezen a Grand Slamen. Nincs rossz sorsolása Alcaraznak sem, igazából Daniil Medvedev jelentheti majd a legnagyobb fejtörést, akitől tavaly a US Open elődöntőjében vereséget szenvedett. Az orosz felemásan tekinthet vissza 2023-ra, hiszen az egyik legjobb kemény pályás játékos volt, azonban Grand Slam-cím nélkül maradt. 

Nehéz most látni, hogy a Djokovics, Alcaraz, Sinner, Medvedev kvartetten kívül valaki más lehetne a befutó, ugyanis ők négyen mondhatni ledominálták az előző szezon utolsó két Grand Slam-versenyét. Ha viszont a saját negyedükben bármelyikük betlizik, akkor simán benne van a pakliban egy olyan meglepetés elődöntős, mint tavaly Melbourne-ben Tommy Paul.  

Ilyen meglepetés elődöntős lehet például Grigor Dimitrov, aki az előző szezon második felében szépen rátaposott a gázpedálra, amelyről úgy tűnik, hogy idén sem lép le, hiszen Brisbane-ben tornagyőzelemmel hangolt az Ausztrál Openre.

Ez az egyik kedvenc Grand Slam-versenye, ahol négyszer eljutott már a legjobb nyolcba és 2017-ben azt is megtapasztalhatta, hogy milyen a döntőért játszani. Akkor egyébként egy óriási, ötszettes csatában maradt csak alul Rafa Nadal ellen.

Az utóbbi időben látott Dimitrovval újra számolni kell, ami nem túl jó hír annak a Fucsovics Mártonnak, aki éppen a bolgár ellen kezd. Sajnos nem a magyar megy neki favoritként ennek a meccsnek, de könnyen lehet, hogy a bolgárt az elődöntőig senki nem állítja meg. Medvedev lehet majd a legnehezebb ellenfele a bolgárnak, de nincs olyan rossz mérlege az orosz ellen, így akár meglepetést is láthatunk. 


✅ Tipp #1: 3.negyed nyertese: Grigor Dimitrov @5.25