Légiósok

Először kapott kritikát Nagy Ádám, Dzsudzsákot megint lecserélték

Mozgalmas hetet zártak a magyar idegenlégiós futballisták, ám legtöbbjüknek ezúttal kevesebb sikerélményben volt része. Dzsudzsák Balázsnak és Németh Krisztiánnak egyelőre döcög a közel-keleti kaland, Nagy Ádámot megtalálta a sajtó az Inter elleni meccs után, Balogh Norbert pedig kezdő volt a Juventus ellen. Légiós összefoglaló.

Németország 

Az újonc Lipcse ezen a héten két 1-1-es döntetlent hozott össze, a kapujában mind a kétszer Gulácsi Péterrel. A válogatott kapusa a Mönchengladbach elleni hétközi, és a Köln elleni bajnokin is hozta a tőle megszokott színvonalat, bár utóbbi meccsen a éles szögből kapott gólt a rövid felsőbe. A másik lipcsei magyar, Kalmár Zsolt hétvégén leülhetett a kispadra, de játéklehetőséget ezúttal sem kapott. A Schalkét 2-1-re legyőző Hoffenheimben Szalai Ádám is csak pados volt, de a Darmstadt elleni hétközi bajnoki sem jutott szóhoz. 

Szokatlan hetet volt Dárdai Pálnak, akinek csapata hat gólt is kapott. A Hertha szerdán a Bayern München elleni idegenbeli meccsen kikapott 3-0-ra, majd hétvégén a Frankfurt ellen 3-3-as döntetlent játszott. A magyar tréner ennek ellenére a német újságok címlapjára került, köszönhetően remek taktikai húzásainak és kiváló cseréinek. A Frankfurtban Huszti Szabolcs továbbra is alapembernek számít, az Ingolstadt elleni nyertes meccsen végig a pályán volt, a Hertha ellen pedig a 70. percben cserélték le. A Darmstadban légióskodó Kleinheisler László a hét közepén kezdőként 75 percet kapott, hétvégén viszont már 45 minutum jutott neki Augsburgban. 

A másodosztályban megszerezte első győzelmét a Kaiserslautern, Stieber Zoltán a Dresden elleni nyertes találkozón 73 percet töltött a pályán, majd a hétvégén a Heidenheim elleni 0-3 alkalmával 82. percet kapott. Megyeri Balázs és a Fürth jobb hetet zárt, a magyar portás a Nürnberg legyőzése (2-1) és a Sandhausen elleni remi (1-1) alkalmával is a kezdő volt. 

Olaszország 

Németországhoz hasonlóan Olaszországban is dupláztak a csapatok. Nagy Ádám a Bolognával jó hetet zárt, hiszen a Sampdoriát 2-0-ra legyűrték, majd az Inter ellen idegenben is összehoztak egy döntetlent. A fiatal magyar légiós mindkét meccsen kezdő volt, de mindkét meccsen lecserélte őt Roberto Donadoni (79. ill 53. perc). Az olasz sajtó első ízben fogalmazott meg kritikát a magyar játékossal szemben, a San Siróban nyújtott teljesítményétől finoman szólva sem voltak elájulva a szakírók. A Palermo a hét közepén egy utolsó perces góllal legyőzte az Atalantát, majd hétvégén peches körülmények között 1-0-ra kikapott a címvédő Juventustól. Sallai Roland ezúttal egyik találkozón sem jutott szóhoz, míg Balogh Norbert 6 illetve 59 percet kapott. 

A Serie B-ben a Novarát erősítő Adorján Krisztián elégedett lehetett, hiszen a Latina elleni hétközi bajnokin a 33. percben megszerezte első szezonbeli gólját, majd a hétvégén a Spezia ellen 80. percet kapott. 

Anglia

Bár az angol másodosztályban szereplő Wigan továbbra is mélyrepülésben van, Bogdán Ádám helye egyelőre stabilnak tűnik. A magyar hálóőr végigvédte a Preston elleni bajnokit is, ám csapata ezúttal is kikapott (1-0). Bár a 9 forduló alatt Bogdán mindössze 13 gólt engedélyezett az ellenfeleknek, a Wigan a 24 csapatos mezőny utolsó helyén tanyázik. 

Franciaország

Franciaországban bemutatkozott a Dijónban Lang Ádám. A magyar válogatott belső védője ráadásul rögtön első fellépésén a címvédő PSG ellen mutathatta meg mit tud. A Videoton volt játékosa mind a két bajnokit végig játszotta, a párizsiak ellen egy tétlen öngól is fűződött a nevéhez, a Rennes elleni siker során viszont lehozták kapott gól nélkül a meccset.

 A másodosztályban szereplő Le Havre-t erősítő Bese Barnabás mindkét bajnokin végig a pályán volt, a Brest elleni hazai 1-1-en a védelem jobb oldalán, az Auxerre elleni idegenbeli siker (1-0) során pedig a védelem és a középpályás sor között játszott. 

Lengyelország 

Lengyelországban a legfőbb témát a bajnoki címvédő Legia Varsó mély repülése jelenti. A varsóiak a héten megváltak a csapatot irányító trénertől, ám egyelőre nem sikerült megtalálni a helyes utat, hiszen a Wisla Krakkó otthonában egy 0-0-s döntetlenre futotta a bajnok erejéből. Nikolics Nemanja ugyan kezdő volt, a 81. percig a pályán is volt, de gólt nem tudott szerezni. A Wislában Guzmics Richárd szokás szerint végig játszotta a találkozót. Szintén 0-0-t játszott a hétvégén a Lech Poznan, az ellenfél az Arka Gdynia volt. Kádár Tamás végig a pályán volt a hazaiaknál. 

Akárcsak Gyurcsó Ádám a Pogon Szczecinben, amely 1-1-re végzett odahaza a Leczna ellen. A volt fehérvári középpályás alapember a Pogonban, és ez Bernd Storck szövetségi kapitány figyelmét sem kerülhette el, aki behívta a bő keretbe a játékost. Mervó Bence csapata, a Slask Wroclaw hétfő este lép pályára a Piast otthonában, a magyar támadó együttesének van min javítania, hiszen a kupában nagy meglepetésre kikaptak a másodosztályú Drutex-Bytoviától. 

Kelet-Közép Európa

A múlt héthez hasonlóan ismét gólt szerzett Futács Márkó, aki ezúttal a 65. percben szállt be a Hajduk Splitbe. A horvát sztárcsapat 6-1-re verte az újonc Cibaliát. A Slovan Bratislava 2-1-re elbukta a Trencin elleni rangadót, Priskin Tamás viszont továbbra is maródi, így ezúttal sem tudott segíteni csapatán. 

Az osztrák bajnokságban a harmadik helyen álló Rapid Wien 1-1-es döntetlent ért el a St. Pölten otthonában, az U21-es válogatottba is meghívót kapó Szántó Tamás kezdőként 79 perc játéklehetőséghez jutott. 

A román bajnokság góllövőlistáját vezető Fülöp István végig a pályán volt az 1-0-s vereséget szenvedő Botosaniban, míg Bőle Lukács nem volt a keretben a CSM Iasi Pandurii elleni találkozóján. 

Közel-Kelet 

Az Egyesült Arab Emirátuskban légióskodó Dzsudzsák Balázs ezúttal 68 percet kapott az Al-Wahda csapatában, amely 1-1-re végzett odahaza az Al-Jazira ellen. Második bajnokiját is elbukta a katari élvonalban szereplő Al-Gharafa, amely ezúttal 5-4-re kapott ki hazai környezetben a Lekhwiyától. Németh Krisztián kezdőként végig a pályán volt, ám csapata 4 góljából nem tudta kivenni a részét, viszont a 94. percben összeszedett egy sárga lapos büntetést. 

Megszerezte első izraeli gólját Korhut Mihály, aki a Hapoel Beer Sheva hétközi kupameccsén talált a kapuba a Maccabi Haifa elleni negyeddöntő első meccsén. A válogatott védő a hétvégi bajnokit a pályán töltötte, klubja 3-0-ra győzte le a Yehuda gárdáját. 


A magyar válogatott október 7-én Svájcot fogadja a világbajnoki selejtezősorozat 2. fordulójában. A mérkőzés telt ház előtt kerül megrendezésre, Bernd Storck szövetségi kapitány pedig hétfőn elkezdte a felkészülést a válogatottal. 

   
  1 x 2
Magyarország-Svájc 3.00 3.05 2.38
186541
[2059299] 2016-10-07 20:45:00 Magyarország - Svájcx;