US Open

Megtippelhetetlen a győztes

Hétfőn elrajtol a szezon utolsó Grand Slam-viadala, a US Open, ennek apropóján górcső alá vettük az esélyeket.

Az Arthur Ashe-ről elnevezett aréna - több, mint 23 ezer férőhelyével a világ legnagyobb teniszstadionja - felett a tető hét perc alatt csukódik be, illetve nyílik ki.

Augusztus 29-én, hétfőn kezdetét veszi a 2016-os év utolsó kéthetes tenisz-maratonja, a 136. US Open. A helyszín hagyományosan a New Yorkban található USTA Billie Jean King Tenisz Központ, amelynek centerpályáján elkészült a behúzható tető, így idén már az eső miatt sem kell aggódnunk. Az összdíjazás tavalyhoz képest 10%-kal növekedett, immáron rekordnak számító 46.3 millió dollárt osztanak szét. Ebből többek között az ötszörös bajnok Roger Federer biztosan nem fog részesedni, a svájci legenda ugyanis sérülés miatt kihagyja a tornát. Legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy nélküle rendezték meg ezt a versenyt. Rajta kívül a top 10-ből még Tomás Berdych lépett vissza.

De térjünk rá a főszereplőkre, kezdve a sort a világelső és címvédő Novak Djokoviccsal. A szerb klasszis a Roland Garros-győzelme óta meglehetősen hullámzón teljesít, ami tőle egyáltalán nem megszokott. Korán búcsúzott Wimbledonban és az olimpián, közte viszont megnyerte a torontói Masterst. Nincs minden rendben a bal csuklójával, ami miatt a múlt heti Cincinnatiben rendezett 1000-es versenyt nem is vállalta. Elmondása szerint kezelték, de nem tudja milyen állapotban lesz, csak bízni tud benne, hogy a fonákoknál a maximumot tudja majd beletenni. Egy kisebb kérdőjelet tehát tehetünk Djokovics neve mellé. A sorsolása egyébként nem különösebben nehéz, az első komolyabb név, akivel találkozhat, az John Isner vagy Richard Gasquet. Bombaformában éppen egyikük sincsen, de előbbire hazai környezetben mindig figyelni kell. Náluk nagyobb veszélyt jelent a két évvel ezelőtti bajnok Marin Cilic, akivel a negyeddöntőben futhat össze. A horvát Cincinnatiben élete első Masters-tornagyőzelmét aratta, tehát tele önbizalommal várhatja a New York-i fellépést. Nole ellen mondjuk borzasztó, 0-14-es mutatóval áll, de ettől függetlenül ő jelenti a legnagyobb fenyegetést a világelsőre. Ebben a negyedben találjuk még Jo-Wilfried Tsongát is, ám ő nem egy nagy US Open-menő, ráadásul az elmúlt hetekben a játéka sem volt valami meggyőző, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Papíron természetesen Djokovics a legnagyobb favorit az elődöntőre, de ha rakoncátlankodni fog a csuklója és kiesik az első héten, akkor Cilic lehet a befutó.

Hatharom-tipp: Djokovics nyeri az első negyedet @ 1.25
Boríthatja a papírformát: Marin Cilic
Figyelj oda rá: John Isner

A felső ág másik dekádjában még izgalmasabb harcra számíthatunk. Itt kapott helyet a kétszeres győztes Rafa Nadal, a Wimbledonban élete első major döntőjét játszó Milos Raonic, illetve a francia Gael Monfils. Utóbbi parádés, magához képest hihetetlenül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az elmúlt három-négy hétben, viszont Cincinnatiben hátsérülésre hivatkozva nem állt ki a nyolcaddöntős meccsére. Ha túl lesz ezen a problémán, akkor komoly meglepetést is okozhat, New Yorkban nem egyszer láthattuk már brillírozni. Raonic a wimbledoni menetelése óta csendesebb nyarat produkált, az olimpián nem vett részt, a Masterseken pedig semmi extrát nem hozott. Valahogy a US Openen eddig nem jött ki számára a lépés, a legjobb 16-nál tovább még nem tudott jutni. Ha a Londonban mutatott játékát hozza, akkor erről az ágról akár elődöntőzhet is.

Ebbe persze lesz beleszólása Nadalnak, aki itt készül megmenteni a szezonját, ha már Párizsban és Londonban a sérülés közbeszólt. Rióban két vereséggel zárt, de a Juan Martín del Potro elleni elődöntőt nem lehet szó nélkül hagyni. Ott azért előhúzott valamit a régiből a spanyol, ami mindenféleképpen biztató volt. Hasonló játékkal most is messze juthat, a sorsolása ugyanis nem nehéz, a két legveszélyesebb ellenfelével, Raonical vagy Monfilsszal a negyeddöntőben találkozhat.

Itt kapott helyet Fucsovics Márton is, aki 14 sikertelen kísérlet után most először jutott fel Grand Slam-tornán a főtáblára. Ellenfele az egykor szebb napokat is látott Nicolás Almagro lesz.

Hatharom-tipp: Nadal nyeri a második negyedet @ 3.40
Boríthatja a papírformát: Milos Raonic
Figyelj oda rá: Gael Monfils

Még inkább nehéz jósolni a harmadik negyedben, ahol találunk egy a játékát szép lassan visszanyerő Juan Martín del Potrot, egy nem túl jó formában lévő Stan Wawrinkát, egy mindig kiszámíthatatlan Nick Kyrgiost és egy sérüléssel bajlódó Dominic Thiemet. A 2009-es bajnok argentin parádésan teniszezett Rióban, régóta vártunk már arra, hogy újra így lássuk. Ehhez kellett a hatalmas szurkolótábora is, amely Davis Kupa hangulatot varázsolt. A US Open is közel áll a szívéhez, és bár most nem kiemelt, de nem kapott rossz sorsolást. Jelenlegi formájában a formán kívüli David Ferrert és a fonalat szintén elveszítő Thiemet is vernie kell. A Wawrinka - Kyrgios duóból csak az egyikkel találkozhat. A svájci a Grand Slamekre összekapja magát, de elég lassú kezdő, ami most megbosszulhatja magát, mert már az első héten veszélyes játékosokkal kell farkasszemet néznie, rögtön az első körben Fernando Verdascóval. Kyrgiosnak nem egy rossz sansz ez, hogy végre nagyot alkosson egy GS-en, meglátjuk tud-e élni vele.

Hatharom-tipp: Del Potro nyeri a harmadik negyedet @ 4.00
Boríthatja a papírformát: Stan Wawrinka
Figyelj oda rá: Dominic Thiem, Nick Kyrgios

Talán az utolsó negyedben van a legegyszerűbb dolgunk, ahol Andy Murray és Kei Nisikori számít a két legnagyobb esélyesnek. A brit klasszis parádés évet fut, tökéletesen használta ki, hogy Djokovics gyengébb formát mutatott az utóbbi időben. Azonban nála is ott van egy kérdőjel, a válla nem 100%-os. Ebből a japán profitálhat a legtöbbet, aki Torontóban döntőzött, az olimpián pedig bronzérmet szerzett. A formája tehát kiváló, a US Open pedig félig hazai pálya számára, hiszen Amerikában szokott edzeni. David Goffin lehet a legkomolyabb kihívója, de egyrészről a belga nincs élete formájában, másrészről 0-3-ra áll Nisikori ellen. Ha Murrayt nem hátráltatja a válla, akkor itt van a legnagyobb esély arra, hogy összejön a papírforma negyeddöntő, vagyis a brit és a japán csatája.

Hatharom-tipp: Murray nyeri a negyedet @ 1.40
Boríthatja a papírformát: Kei Nisikori
Figyelj oda rá: Grigor Dimitrov, David Goffin
Ki lesz 2016-ban a US Open bajnoka? - a    szorzói
Játékos Odds
Novak Djokovics 2.10
Andy Murray 2.70
Milos Raonic 15.50
Juan Martín del Potro 17.00
Stan Wawrinka 20.00
Rafael Nadal 21.00
Marin Cilic 23.00
Kei Nisikori 24.00

Ennyi kérdőjellel elég bátornak kell lennie annak, aki fogadást köt a végső győztesre. Természetesen Djokovics és Murray a két legnagyobb favorit, uralják az idei szezont, de nem tudni mennyire komoly a sérülésük. Ugyanakkor nagyon nem lepődnénk meg azon, ha Melbourne és Párizs után New Yorkban is velük találkoznánk a döntőben...