Római tenisztorna

Előrehozott döntő a legjobb nyolc között

  • hatharom.com

Novak Djokovics és Rafael Nadal 49. alkalommal méri össze tudását pénteken, a római Masers negyeddöntőjében.

Egy hihetetlen rivalizálás újabb csatája következik, ezúttal a Foro Italico salakján. Szám szerint ez lesz a 49. összecsapás a szerb Novak Djokovics és a spanyol Rafael Nadal között, amellyel tovább növelik a rekordot az Open Érában. Igazi uralkodói ők a római Mastersnek, 2005 óta ugyanis minden évben közülük került ki a győztes. Hétszer a mallorcai, négyszer pedig a belgrádi diadalmaskodott, Nole egyébként a torna kétszeres címvédője. Nem csak a történelmük és a hatalmas presztízs miatt ígérkezik pikáns derbinek, hanem, mert az elkövetkezendő Grand Slam, a Roland Garros két legnagyobb favoritjáról beszélünk. Monte-Carlóban és Madridban elkerülték egymást, most viszont összemérhetik erejüket. Lélektani szempontból lehet jelentősége ennek a meccsnek Párizsra nézve. Ha Rafa nyer, akkor levesz némi terhet a déli szomszédunk válláról, ha viszont Djokovics hagyja el győztesen a pályát, akkor óriási nyomás lesz rajta a salakos major előtt.

Novak Djokovics-Rafael Nadal
Hatharom-tipp: Djokovics 2-0
TippmixPro @ 1.75

Csütörtökön mindketten egy döntőszettes mérkőzésen jutottak tovább, de egyértelműen Nadalnak volt nehezebb dolga, aki a nagy formában ütögető Nick Kyrgiosszal találkozott. Djokovics elsősorban saját dolgát nehezítette meg Thomaz Bellucci ellen. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az első szettben három nyerő mellett 16 ki nem kényszerített hibát ütött, aminek egy csúfos 0-6 lett az eredménye. Ezzel csak azt bizonyította, hogy ő is ember, túl nagy jelentőséget nem kell neki tulajdonítani. Tavaly ugyanígy játszmát bukott a brazil ellen, majd az elődöntőben és a döntőben szettveszteség nélkül győzött. Jó formában van a szerb, ezt a madridi tornagyőzelmével is igazolta. Rafa sem panaszkodhat, jól szalad az ütő a kezében, Kyrgios nagy ütései ellen is jól állta a sarat, időnként a régi fényében tündökölt a védekezése.

A spanyolnál éppen a Djokovics elleni Indian Wells-i ütközetnél lehetett érezni, hogy rálépett a helyes ösvényre. Akkor olyan teniszt tett a pályára, amit régóta vártunk tőle. Ami elképesztő, hogy így sem tudott szettet nyerni. Viszont legalább elégedett volt a játékával, és a folytatásra nézve tényleg biztató volt, amit Kaliforniában mutatott. Láthatjuk, azóta tényleg szépen jönnek az eredmények számára. Az amerikai meccsükön 5.50-es oddsot adtak Nadalra, ami döbbenetesen magas, de valahol érthető volt. Most sem tartják sokkal esélyesebbnek, 3.10 és 3.60 között mozog a szorzója. 

Djokovics és Nadal legutóbbi öt egymás elleni meccse
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2016 Indian Wells Kemény Djokovics 7:6, 6:2
2016 Doha Kemény Djokovics 6:1, 6:2
2015 Világbajnokság Kemény Djokovics 6:3, 6:3
2015 Peking Kemény Djokovics 6:2, 6:2
2015 Roland Garros Salak Djokovics 7:5, 6:3, 6:1

Ami miatt mi egyértelmű favoritnak tartjuk Djokovicsot, az az időjárás. Mára és az elkövetkezendő napokra is esőt jósolnak a meteorológusok, és hőmérsékletben sem várható nagy forróság, csupán 18-22 fok. Ez abszolút a szerbnek kedvez, Nadal pörgetései nedves, vizes salakon sokkal könnyebben kezelhetőek. A címvédőnek egyébként sem jelentett ez már óriási fejtörést az utóbbi időben, de ilyen körülmények között pláne uralhatja az alapvonal csatát. A spanyol a 2014-es Roland Garros-döntőben vívott meccsük óta nem tudott szettet nyerni a belgrádi riválisa ellen. Bár szépen felépítette magát az elmúlt hetekben, ha nem ígérnének rossz időt valószínűleg nem is tennénk ellene 0-2-t, így viszont jó esélyt látunk erre a kimenetelre.