Taktikai Zóna

Mérföldekkel a mezőny előtt az Arsenal és a City - de miben?

  • gradessaint

Jó néha kitekinteni a hagyományos, de sokszor semmitmondó statisztikai mutatók közül, és kicsit összetettebben vizsgálni a futballt. Mi most ezt tettük.

A várakozásoknak megfelelően igen izgalmasan alakul a Premier League idei évada: a betliző Chelsea és a szokás szerint önmagát csak keresgélő Liverpool helyett feltörekvő kiscsapatok (Leicester, West Ham) szorongatják a nagyokat, akik egyelőre nem tudják leszakítani egymást - a Manchester City és az Arsenal kéz a kézben vezeti a tabellát 22 ponttal, de a még mindig csak alakulgató United is ott toporzékol mögöttük két pontnyi lemaradással.

A dolog abból a szempontból különösen varázslatos, hogy az ember nem igazán látja, mely csapatok tudják állandósítani jó formájukat, és melyek pukkanak majd ki a szezon közepi nagy hajtásban. Lefordítva: hiába nézzük hetente a meccseiket szájtátva, tizenévnyi sikertelenség után az ember nehezen hiszi el, hogy az Arsenalnak tényleg reális esélye van a bajnoki címre.

Pedig egy most a kezembe akadó statisztika szerint ez a helyzet. A lenti táblázat ugyanis nem csak a gólkülönbséget, a labdabirtoklást és a pontokat-gólokat, tehát a minden tv-csatornán körbemutogatott, de olyan sokat azért nem mondó/jelentő statisztikai adatokat vizsgálja, hanem azt, mennyi helyzetet alakítottak ki eddigi meccseiken a PL csapatai. És mennyit alakítottak ki őellenük. Ebből azért már lehet szebb és okosabb következtetéseket levonni, de előbb jöjjenek magukaz adatok:

Mondom, ami nekem ebből villámgyorsan kiszúrta a szemem:

1. Az Arsenal és a City nagyjából mérföldekkel jár a mezőny előtt, mind a kialakított helyzetek számát, mind a különbséget tekintve. Innentől már csak azt kell elképzelni, mi lenne ha Agüerón kívül más értelmezhető centere is lenne a két csapatnak.

2. A Chelsea mélyrepülése elsősorban nem annak köszönhető, hogy támadásban nagyon visszaesett a csapat - bár nyilván jó lenne, ha Diego Costa úgy termelné a gólokat, ahogyan tavaly tette -, hanem annak, hgy elképesztő mennyiségű helyzetet nyelnek be. Tíz meccs után 196-nál tartanak, összehasonlításképp, ez nagyjából a Watford, a West Brom, a Sunderland, a Stoke, a Norwich és a Leicester szintje.

3. A United támadójátéka kriminálisan gyenge. Alig alakítanak ki helyzeteket (152), de tényleg, abszolút a kiesőjelöltek szintjén állnak ebből a szempontból. Oké, cserébe ők sem nagyon nyelnek be - ligamásodikok a City mögött -, de ha az összképet nézzük, nagyon durván elmaradnak minőségben a két bajnoki éllovas mögött.

4. A Két megleptéscsapat, a Leicester és a West Ham egyáltalán nem tűnik ki a mintából. Oké, különösen a londoniak elég sok helyzetet alakítanak ki (208), de cserébe kapnak is, mindkét csapatnak negatív a mérlege ebből a szempontból. Kérdés, ezt meddig lehet ellensúlyozni szerencsével és/vagy kiváló kapusteljesítménnyel.

Amit a végére még megjegyeznék, hogy helyzet és helyzet között is van különbség, ez a statisztika pedig minőségi szempontból nem súlyozza őket, ami nyilván torzítja kissé az adatokat. Gondolatébresztőnek viszont szerintem bőven jobb, mint a hagyományos statisztikai adatok általában.

Ti mit gondoltok?