Taktikai Zóna

Kell-e Pedro a Unitednak?

  • gradessaint

Nagyon úgy néz ki, hogy Pedrónak mennie kell a Barcából, már csak az a kérdés, jól járna-e vele a vevő Manchester United.

A Guardiantól a BBC-n át a SkySports-ig másról sem olvasni az angol sportsajtóban, csak és kizárólag Pedro manchesteri szerződéséről. Ez egyrészt jelzi, hogy a szándék tényleg komoly - ha a vevő United részéről nem is, az eladó Barcáéról biztosan - másrészt lehetőséget ad számunkra, hogy komolyan elgondolkodjunk, van-e ráció egy ilyen klubváltás mögött.

Régi vesszőparipám, hogy a futball profizmusban tocsogó gépezetén belül a transzferpiac a mostohagyerek. Nem működik hatékonyan, sok a flop, rengeteg a rossz döntés, és miközben a játék szinte minden más elemét tudományos alapossággal tervezik meg a hozzáértők (taktika, orvosi háttér, étkezés, edzés, stb.), itt mintha még mindig érzésből születnének a döntések. A legszebb példa épp tavaly esett be az ablakon: hiába tudta a világon mindenki pontosan, mekkora istentelen nagy bukás lesz belőle, Balotellit mégiscsak megvette a Liverpool. Hogy mi okból, nem tudni pontosan, de az eredmény - csúnya sportközhellyel szólva - a papírformát igazolta.

Pedro átigazolási sztorija ennél egy-két fokkal persze bonyolultabb téma, de tény, hogy nem az a nyitott könyv, mint ahogyan a legtöbb portál gondolja. Én a magam részéről például egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy a spanyol tényleg reális upgrade lenne a United keretében, de az is igaz, hogy részben látni vélem, milyen érvek és indokok szólnak a beszákolása mellett.

Ahhoz, hogy tisztán lássunk, először nem árt kicsit tisztázni, milyen játékos is Pedro:

a) kezdjük a posztjával, ami mindjárt komoly rejtély. Én azon a véleményen vagyok, hogy távolról sem klasszikus szélső, sokkal inkább csatár, aki ilyen-olyan okok miatt kénytelen a vonal mellett játszani. Pontosabban onnan indulni, mert annál nagyobb tévedés, mint, hogy Pedro a vonalat tapossa a meccseken, tán nincs is. Szabadon bekalandozza a pályát, tökéletes fogaskerék szinte bármilyen támadóformációba, de ő alapvetően csatár, nincs is olyan erénye, ami a vonal melletti játékra kárhoztatná.

b) erények. Ha szélső lenne, itt egész biztosan meg kellene említenünk a cselezési készségét, de ilyen nem igazán van neki. Nem arról van szó, hogy ne tudná egy az egyben megverni az emberét - erre már a sebessége is bőven alkalmassá teszi bizonyos ellenfelek ellen -, de nem ebben a legjobb. Beadni szintén nem tud, fizikailag kifejezetten satnya, és igazából a védekezés klasszikus részéhez sem nagyon ért. Ezeket azért fontos kiemelni, mert Angliában egy szélsőnek egész mást kell tudni, mint Spanyolországban, és az, hogy Pedro a La Ligában megélt a vonal mellett, távolról sem jelenti azt, hogy ugyanez a PL-ben is sikerül majd neki.

c) amit igazán tud. Ez nagyjából a klasszikus csatárerényeket fedi le: helyezkedés, góllövés, helyzetkihasználás. Emellett kifejezetten jó a sebessége, és a labda sem zavarja, bár különösebben kreatívnak azért nem mondanám.

Innen már csak az a kérdés, hogy mire van szüksége a Manchester Unitednek.

Adná magát, hogy egy az egyben Di María pótlása lesz, de ez sem igaz szerintem, az argentin legnagyobb erénye épp a kreativitás volt, ebből meg Pedro olyan sokat azért nem tud virítani. Innentől számomra egyértelmű, hogy egyrészt a technikai képzettsége, másrészt a gólérzékenysége miatt kell a Unitednek.

Van Gaal csapatának jelenleg egy épkézláb csatára van, Rooney, de az első PL-fordulóban bőven kiderült, hogy egyelőre ő sincs formában. Wilsonból még lehet valaki, fiatal és villámgyors, de a United elvileg három/négy frontos harcra készült, itt nem fér bele, hogy ne legyen megfelelő csere a keretben. Pedro arra tökéletes lenne, hogy vállalható 10-15-20 számú gólt tegyen be a közösbe, ráadásul a helyzetkihasználása is átlag feletti.

Ehhez jön hozzá, hogy kiválóan ismeri azt a letámadós és labdabirtoklós focit, amit Van Gaal is játszatni akar a csapatával. Kérdés, mennyire lesz hendikep a fizikai felépítése, és az, hogy Angliában egy szélsőnek rengeteg egy az egy elleni szituációt kell megvívnia a vonal mellett, nem is beszélve a fejpárbajokról.

A másik: a United jelenlegi legnagyobb problémája, hogy nincs elég kreatív játékosa a támadóharmadban. Ezen ugye Pedro sem segít, igaz, a második legnagyobb gondot, a sebesség hiányát szinte garantáltan megoldja. Ja, és arra is jó lehet, hogy legyen végre egy olyan szélsője - tudom, azt írtam, nem is ez a posztja - a csapatban, aki képes lendületből, a csapatrészek közé bemozogva érkezni a kapu elé.

Kérdés, vajon a United végigcsekkolta-e ezt a gondolati ívet, vagy csak azt vették észre, amit tavaly is (Di María és Falcao esetéről van szó, naná), hogy megszerezhető egy viszonylag nagy név a piacon, nosza, repüljünk rá. Utóbbi esetben nagy a baj, mert ilyen hozzáállás mellett hiába veri el egy csapat a világ pénzét - megvan még a 2002-2009 közötti Real? -, eredményeket, na, azt tuti nem fog elérni soha.

Ja, és azt még meg sem említettem, hogy sajtóhírek szerint Pedrónak esze ágában sincs menni sehová, csak a csapat akar túladni rajta mindenáron. Mintha tavaly valami hasonlót lehetett volna olvasni Di María kapcsán is...

Most pedig ti jöttök: szerintetek jó igazolás lenne a spanyol?