Vélemény

Öngólt rúg a Liverpool Balotellivel?

  • Drégelyvári Anna

Az AC Milan olasz válogatott csatárát órák választják el attól, hogy a Liverpool játékosa legyen.

Balotelli vörösbe öltözhet - Fotó: AFP

Luis Suárezt 81 millió euróért adták el a Vörösök a Barcelonának, helyére körülbelül húszmillióért (plusz bónuszok) szerzik meg Balotellit. Olcsó, de rendkívül kockázatos lépés.

Jó hír a Vörösök szurkolóinak, hogy Balotelli sosem harapott meg senkit. Dartsnyilakkal dobálta a Manchester City játékosait, felgyújtotta fürdőszobáját, verekedett edzésen (egyszer edzőjétől, Robert Mancinitől kellett elválasztani), de nem kóstolt meg soha senkit, inkább őrület, mint rosszindulat "vezérli" tetteit. Nem lesz a második Luis Suárez, ami egyszerre bók és kritika. "SuperMario" számos vétséget követett el, hat piros és 79 sárga lapot kapott pályafutása során, nem sokkal kevesebbet volt eltiltott a harapások miatt elmeszelt az uruguayinál.

Balotellinek nem ismeretlen a Premier League, két és fél szezont töltött a Manchester Citynél. Azt is tudja, hogy a Liverpool különleges klub, két éve ő tanácsolta honfitársának, Fabio Borininek, hogy a Poolt válassza ("Az Európa-bajnokság alatt kikértem Mario Balotelli véleményét, aki azt mondta, a Liverpool közönsége előtt a legjobb játszani. Szerinte különleges élményt nyújt az Anfield hangulata."). A Citynél 2012 januárjában örültek, hogy megszabadultak az olasztól, a klub lemosta magáról  a "Fight Club" címkét Balotelli és Roberto Mancini távozáásval.

A Liverpool eddig kiszámítható karaktereket szerződtetett a nyáron (például Rickie Lambert, Adam Lallana), de Brendan Rodgers világklasszis csatárt is akart Suárez helyére. Abból nincs sok, és még kevesebb, aki elérhető, Edinson Cavanit és Ezequiel Lavezzit nem tudta megszerezni a vezetőség.

Tény, a potenciál megvan Balotelliben, fizikai és technikai képességei páratlanok, de eddig tartósan senki sem tudta előhívni belőle ezt a teljesítményt. Vajon Rodgers lesz ez a szakember? Talán. A fiatal északír menedzser nincs híján önbizalomnak és ambíciónak, és egyértelműen hiszi, hogy ott lehet sikeres, ahol mások kudarcot vallottak. A kockázat nagy, de a jutalom óriási lehet. Rodgers már bizonyította Suárezzel, Daniel Sturridge-dzsal és Raheem Sterlinggel, hogy ért a kívülállók nyelvén, mindegyiküket megnevelte és beállította a sorba, Suárez újabb elborulása nem varrható a nyakába. A menedzser a tehetséggondozáshoz is ért, lásd például Sterling, Jon Flanagan vagy Philippe Coutinho fejlődését. A balhés olasz lehet karrierjének egyik legnagyobb tesztje, minden emberi és edzői készségét be kell majd vetnie.

És azt se feledjük, Balotelli volt az, aki döntőbe lőtte Olaszországot a 2012-es Eb-n, ő volt a Manchester United elleni 6-1-es mészárlás legjobbja. Az előző szezon volt pályafutása legeredményesebbje 18 góllal, noha - jogosan - bőven érte kritika teljesítményét. Az sem mellékes, hogy ez lehet Balotelli utolsó esélye egy nagycsapatnál. Van előtte biztató példa az Anfielden, ugyanerre az utolsó dobásra figyelmeztették 2013 januárjában Daniel Sturridge-t, aki azóta Wayne Rooney mellett a legjobb angol csatárrá érett. Érdekes lesz, hogy a két öntörvényű támadó hogyan működik majd együtt, de lényeges, hogy Balotelli tehermentesítheti a sérülékeny Sturridget-ot (az angol meg a piros lapokra hajlamos olaszt....). Taktikailag Alexis Sánchez lett volna Suárez tökéletes helyettese, a chilei a szélen és középen is tud játszani, Balotelli ékként érzi jól magát, Sturridge viszont kihúzódhat a szélre. Rickie Lambert járhat rosszul az olasz érkezésével, a szimpatikus játékosnak a harmadik számú csatár szerepe jut majd.

A Daily Mail úgy tudja, a klub biztosra akar menni, szerződésben rögzítené, mit vár el Balotellitől a pályán és azon kívül, és milyen büntetésre számíthat kihágás esetén. Az újság szerint a 33-szoros olasz válogatott csatár dominóeffektust idézhet elő, Roberto Soldado érkezhet a helyére Milánóba, míg a spanyolt Loic Rémy pótolhatja a Tottenhamnél. A 24 éves itáliai érkezése veszélyezteti az öltözői stabilitást, de megvan benne a képesség, hogy meccseket döntsön el, ezért jelentkezett be érte a Liverpool.

[1723997] 2014-08-25 21:00:00 Manchester City - Liverpoolx;