Premier League

Öt dolog, amibe belebukhat Moyes a Unitednél

  • P. Kele János

Egy Olympiakosz elleni BL-bukta még nem volt elég, de vajon a kiesés már az lesz? És, ha nem jutnak be a BL-be? Elemzés.

Moyes elégedetlen, de egyelőre nem saját magával - Fotó: AFP

David Moyes nyáron vette át a legendás Sir Alex Ferguson helyét a Manchester United kispadján. Már az átigazolási szezonban rengeteget bénázott, de ami aztán a szezonban következett, az minden képzeletet felülmúlóan botrányosra sikeredett: a United vesztett pontokat tekintve csak hetedik a ligában, az FA-kupából már a harmadik körben kiesett, a Ligakupában pedig az elődöntő jelentette a végállomást. Legutóbb kedden, a lesajnált Olympiakosz rúgott egyet beléjük, a BL-nyolcaddöntő odavágója 2-0 lett az athéniaknak.

Akkor mégis, hogyan lehet még mindig Moyes az edző?

Egyrészt, annak idején maga Sir Alex ajánlotta utódjául, tehát nagyon kínos lenne már az első bukták után kirúgni. Másrészt, májusban hat éves szerződést írt alá, szóval anyagilag sem lenne egy fáklyás menet az elbocsátás. Nem véletlen, hogy a klub kommunikációja a szezon eleje óta egyértelmű: David Moyes bőven meg fogja kapni az időt arra, hogy a saját elképzelései alapján formálja át a klubot, ehhez pedig az anyagi erőforrásokat is a rendelkezésére bocsátják.

Igen ám, de közben nem csak a vereségek sorakoznak kínos egymásutánban (a United az idei naptári évben 12 meccséből mindössze 3-at nyert meg), de a csapat játéka is döcög, és szinte minden elképzelést nélkülöz. A szurkolók, akik augusztusban még a "Kiválasztott"-ként hivatkoztak a skótra, most tajtékzanak, és gyors változásokat követelnek. Úgy fest, a helyzet közel van a robbanáshoz, Moyes feje felett pedig összecsapni látszanak a hullámok.

De mi kell ahhoz, hogy ki is rúgják?

Azt láttuk, hogy a vereségek önmagában nem elegendőek, mert Moyes simán tud hivatkozni arra, hogy a vezetők időt ígértek neki az építkezéshez. Ennél nyilvánvalóan több kell, mondjuk az, hogy az edző nyilvánosan elveszítse játékosai bizalmát. Erre utaló jelek egyébként már vannak, a januárban kölcsönadott, és korábban szinte semmit sem játszó Anderson például úgy nyilatkozott, szerinte nyáron több csapattársa is követni fogja példáját, és elhagyja a süllyedő manchesteri hajót. A júliusban tíz millió fontért vett Wilfiried Zahát szintén látványosan jegelte Moyes, a szélső pedig Twitter-fiókjában többször is kritizálta mesterét a kevés játéklehetőség miatt. Ha finoman is, de hasonló jellegű nyilatkozatokat engedett meg magának a mexiói Javier Hernandez is.

Rio Ferdinand karácsony előtt arról beszélt, a játékosok nezezen szokják meg Moyes új módszereit, például azt, hogy csak közvetlenül a meccs előtt hirdeti ki kezdőcsapatát. Az Olympiakosz elleni keddi vereség után Robin van Persie is érdekes nyilatkozatra ragadtatta magát, azt mondta, zavarta a játékát, hogy több csapattársa is az ő posztján helyezkedett a meccsen. 

A szervezkedő kritikusokkal szemben Moyes egyelőre Rooney megtartását tudja felmutatni, igaz, a pályán sokszor a csatáron sem látszik, hogy megszakadna mesteréért. Kettejük viszonya egyébként is feszültségektől terhelt, korábban Rooney önéletrajzi könyvében beszólt Moyes-nak, bár ezt a félreértést állítólag már tisztázták.

Az angol bajnokságban az utóbbi időben többször is fúrtak meg edzőt a játékosok: a Chelsea-nél André Villas-Boasnak, a Sunderlandnél pedig Paolo di Caniónak tört bele a bicskája az öltöző kezelésébe.

Moyes negatív rekordjai
2013/2014
Rekord Mióta?
első hazai vereség a West Bromtól 1978
első hazai vereség a Newcastle-től 1972
első hazai vereség az Evertontól 1992
első hazai vereség a Swansea-től valaha
három vereség zsinórban 2001
első bajnoki vereség a Stoke-tól 1984
első vereség görög csapat ellen valaha

Ha elfogy a szurkolók türelme,

abból szintén baj lehet. Bár Sir Alex visszavonulásakor azt kérte drukkerektől, hogy támogassák az általa kiválasztott utódot, arra valószínűleg ő sem számított, hogy ennyire rosszak lesznek az eredmények.

A klubhoz közel álló sajtóorgánumok közül mostanra egyre több üt meg kritikus hangot, a "The Manchester Evening" pedig élen jár Moyes tetemre hívásában. A görögországi meccs után finoman ugyan, de a szurkolók is kifakadtak, és egyre több pletykát hallani arról, hogy Moyes ügyében a drukkerek között is éleződnek a konfliktusok. A magyar szurkolói portálok közül a manutdfanatics.com a Moyes-pártiságot, a stretfordend.taccs.hu pedig a kritikus szemléletet képviseli, érdemes beleolvasni a beszélgetésekbe.

Kit menesztenek legközelebb a Premier League-ben?
a StanJames oddszai
menedzser csapat odds
Pepe Mel West Brom 1,10
David Moyes ManUtd 2,00
Chris Hughton Norwich 9,00
Ole Gunnar Solskjaer Cardiff 14,00
Gary Monk Swansea 22,00
Alan Pardew Newcastle 33,00

A másik komoly gondot a tulajdonosok pánikba esése

jelentheti, de erre egyelőre nem sok jel utal. Bár az Olympiakosz elleni vereség után jelentős esésbe kezdtek a klub részvényei a tőzsdén, komolyan igazán ekkor sem merült fel a menedzser menesztése. Kérdés, mi lesz egy esetleges kiesést követően, ami szintén komoly mozgást eredményezhet a részvények értékében.

A United gazdasági háttere egyébként is érdekes, mert a tulajdonos Glazer család a klub megvásárlása után a csapatra terhelte a tranzakcióhoz felvett banki hitelek nagy részét. Ezek törlesztése ugyan eddig nem okozott gondot, de ha a gárda nem jut be a BL-be, nagyjából 30 millió font szinte biztosan kiesik a kasszából. Ennek egy részét szponzori pénzekből ugyan minden bizonnyal pótolni tudják (a jövőre bemutatkozó Chevrolet például a világ egyiik legjövedelmezőbb mezszerződését kötötte a Uniteddel), de a bizonytalanságot jelzi, hogy a Guardian már arról cikkez, a csapat a következő szezonban BL-találkozók helyett fizetős gálameccsekre utazgat majd szabad napjain.

A szurkolók türelme is véges, nagyjából ennyire - Fotó: Facebook

A Glazerek az NFL-ben szereplő Tampa Bay Buccaneers csapatánál mindenesetre nem szívbajosak: tavaly decemberben annak ellenére kirúgták a vezetőedző Greg Schianót, hogy a mesternek 2016-ig érvényes szerződése volt a klubbal. A Tampát egyébként az elmúlt öt évben három különböző edző vezette - inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A helyzetet bonyolítja, hogy a United szezonja csak most fordulhat

igazán tragikusba.

Márciusban a csapat többek között a Liverpoollal és a Manchester Cityvel is találkozik, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a kettő között még vár rá egy Olympiakosz elleni visszavágó is, máris látszik, milyen komoly csatákkal néz szembe Moyes. Ha ezeken a meccseken megint nagyobb maflásokba néz bele a United, az akár teljesen új helyzetet is teremthet.

A United hivatalos szurkolói klubjának vezetője, Duncan Drasdo a görögök elleni keddi vereség után úgy nyilatkozott, "a csapat elérkezett a mérföldkőhöz. Általános volt a vélekedés a drukkerek között, hogy ennél lejjebb már nem süllyedhetünk, meg kell állítani a dolgokat" - idézte őt a BBC.

A Manchester United ellenfelei
2014 márciusában
dátum ellenfél helyszín sorozat
2014. március 8. West Bromwich idegen Premier League
2014. március 16. Liverpool otthon Premier League
2014. március 19. Olympiakosz otthon Bajnokok Ligája
2014. március 22. West Ham idegenben Premier League
2014. március 25. Manchester City otthon Premier League

És mi van, ha Moyes un bele az egészbe?

A csapat szempontjából talán ez lenne a legszerencsésebb forgatókönyv, de erre a legkisebb az esély. A skót többször is elmondta, óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy őt választotta utódául a világ egyik legsikeresebb menedzsere, és nem futamodik meg a feladat elől. A vereségek nyilván kikezdhetik az önbizalmát, és a játékosok hozzáállása is sokat számít, de összességében nyugodtan mondhatjuk, Moyes nem az a fajta, aki az első pofonok után bedobja a törölközőt.

A nyári szerencsétlenkedés után ráadásul januárban jó érzékkel beszákolta a spanyol Juan Matát, ami egyértelműen előremutató lépés. Mivel várhatóan több játékos is távozik a csapattól nyáron (Vidics már biztos, de Ferdinand, Nani, Evra és Büttner szekerének rúdja is kifelé áll), Moyes megkaphatja a lehetőséget és a pénzt egy gigantikus újjáépítésre. Ebben szinte biztosan lát kihívást, így kicsi az esélye, hogy önként felálljon a padról a nagy feladat előtt.