Magyar Kupa

A valódi Derbi replikája, kockázatvállalás nélkül nincs nyereség

Szerdán délután és este öt mérkőzéssel folytatódtak a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntői. A kínálatból előzetesen kiemelkedett a Ferencváros-Újpest derbi, ám csalódnunk kellett. Gól nélküli döntetlennel zárult a Diósgyőr székesfehérvári vendégjátéka is, a Pápa, a Győr és a Haladás viszont idegenben tudott előnyt szerezni a visszavágóra.

Egy hétköznapi Derbi nem ugyanolyan, mint egy hétvégi Derbi. Vagy, egy Magyar Kupa-párharc első felvonásaként rendezett Ferencváros-Újpest mérkőzés nem ugyanolyan, mintha a felek a bajnokságban találkoznának. Talán a szerda esti időpont vagy a nagy tét és a kevés hibázási lehetőség okozta, hogy ezt a következtetés kellett levonnunk, mert a szurkolótáborok által teremtett futballhangulaton kívül kevés dolog emlékeztetett egy vérbeli rangadóra. Az első félidőben alig-alig történt említésre méltó esemény, a zöld-fehérek valamivel bátrabban és lendületesebben szövögették támadásaikat, de Somália blokkolt lövésén kívül ők sem jutottak el ígéretes lehetőségig. A játékrész felénél Leonardo leballagott a pályáról, úgy tűnt, a súlyos lábtörése után nemrég visszatérő brazil játékmester ismét megsérült, de később kiderült, "csak" a combizma húzódott meg.

A párharc jövő héten a Szusza Ferenc Stadionban folytatódik - Fotó: MTI

A szeptemberi bajnoki mérkőzés tapasztalatát felhasználva a házigazda ezúttal is levegőben próbálta megverni a lila-fehéreket a fordulást követően. A beadások és felívelések egymás után érkeztek Balajcza Szabolcs kapuja elé, csakhogy most sem Ulysse Diallo, sem Böde Dániel nem fejelt gólt. Nem is ők, sokkal inkább Julian Jenner tehette volna ezt meg, de a holland szélső bólintása a lécen csattant. Az újpestiek arra számítottak, hogy fürge szélsőiknek köszönhetően egy kontratámadásból meglepik ellenfelüket, arról, hogy ez ne történhessen meg Muhamed Besic gondoskodott egy második sárga lapért cserébe. A vendégek emberelőnyben sem lettek kezdeményezőbbek, a Ferencváros játéka egysíkú volt, a Megyeri úti visszavágón viszont valamelyik csapatnak muszáj lesz nagyobb kockázatot vállalnia a továbbjutás érdekében. Már ha képes ilyenre.

Magyar Kupa
nyolcaddöntő, első mérkőzés
INFO Ferencvárosi TC-Újpest FC 0-0 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 8845 néző, vezette: Iványi Zoltán
Sárga lap: Böde (20.), Besic (21.), Gerson (75.) illetve Kabát (28.)
Kiállítva: Besic (82.)
 
FTC: Jova - Somália, Besic, Mateos, Gyömbér (Csukics, 74.) - Gerson, Józsi (Busai, a szünetben) - Jenner, Böde, Leonardo (Jovanovics, 23.) - Diallo
Vezetőedző: Ricardo Moniz
 
Újpest: Balajcza – Ngawa, Litauszki, Juanan, Balogh B. – Suljic (Tshibuabua, 78.), Vasziljevics (Szankovics, 85.), Eninful, Sztaniszavljevics, Simon K. – Kabát
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics

A többi szerdán játszott mérkőzés közül a Lombard Pápa a korábbi ferencvárosi Orosz Márk vezérletével szerzett előnyt a Siófok vendégeként. A támadó előbb egy távoli lövéssel vette be a másodosztályú rivális kapuját, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta Georges Griffithst. Pál András szépítőgólja után a Balaton partiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, de Szűcs Lajos magabiztosságának köszönhetően Tóth Bálinték 2-1-re nyertek.

Miután a hétvégén a bajnokságban találkozott, most a Magyar Kupában feszült egymásnak a Videoton és a Diósgyőr, ezúttal a koronázóvárosban. A házigazda többet birtokolta a labdát, mezőnyfölényben futballozott, ám komoly helyzeteket nem tudott kialakítani. A gólhoz legközelebb Vítor Gomes fejesénél és Álvaro Brachi szabadrúgásánál jártak a piros-kékek. A DVTK Gohér Gergő révén a hajrában telibe trafálta a kapufát, a gól nélküli döntetlent követően pedig saját közönsége előtt harcolhatja ki a továbbjutást.

Elek Ákos régi sikereinek színhelyén próbál labdát szerezni Álvaro Brachitól - Fotó: vidi.hu

Pikánsnak ígérkezett a másodosztályban listavezető Nyíregyháza és a Szombathelyi Haladás randevúja, a meccsre majd' 500 kilométert buszozó vendégek pedig gyorsan megszerezték a vezetést, Vologyimir Ovszijenko éppen Halmosi Péter fejére ütötte a labdát egy pontrúgás után. Noha a vasiak a folytatásban is veszélyesebben futballoztak - Radó András a kapufát találta el -, Predrag Bosnjak időhúzásért megkapta második sárga lapját, így nehéz helyzetbe hozta csapatát. Az utolsó húsz percben nagy nyomás nehezedett a zöld-fehérek kapujára, de Szpari nem tudta begyötörni az egyenlítést jelentő találatot.

A Győri ETO már az első félóra végén vezetést szerezhetett volna Kaposváron, ám Marek Strestík kísérletét a kapus, Patrick Mevoungu próbálkozását pedig az üres kapu elé vetődő védő hárította. A fordulás követően aztán a cseh támadó javított, közelről csúsztatott a hálóba, Jánvári Gábor balszerencsés öngólja után pedig már két gólos volt a vendégek előnye. Csakhogy a Lang Ádám szabálytalansága után tizenegyeshez jutó, azt Oláh Lóránt révén gólra váltó somogyiak rákapcsoltak a végére, nyomás alá helyezték a győriek kapuját, így Pintér Attila együttesének Lubos Kamenár védéseihez volt szüksége ahhoz, hogy előnyből várhassa a visszavágót.

A keddi mérkőzések összefoglalóját ide kattintva olvashatjátok!

Magyar Kupa
nyolcaddöntő, első mérkőzések
INFO Ferencváros-Újpest 0-0 (0-0)
 
Korábban:
INFO FGSZ Siófok (II.)-Lombard Pápa 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Pál A. (68.) illetve Orosz (24.), Griffiths (46.)
 
INFO Videoton-Diósgyőr 0-0 (0-0)
 
INFO Kaposvári Rákóczi-Győri ETO 1-2 (0-0)
Gólszerző: Oláh (70. - büntetőből) illetve Strestík (59.), Jánvári (65. - öngól)
 
INFO Nyíregyháza Spartacus (II.)-Szombathelyi Haladás 0-1 (0-1)
Gólszerző: Halmosi (11.)
Kiállítva: Bosnjak (65.)
 
Kedden játszották:
INFO Dunaújváros PASE (II.)-DVSC-TEVA 1-1 (1-0)
INFO KTE-Phoenix Mecano-MTK Budapest 0-3 (0-0)
INFO Budapest Honvéd-PMFC-Matias 1-1 (0-0)
 
A visszavágókra egy hét múlva, december 3-án és 4-én kerül sor.
[1613362] 2013-11-27 18:00:00 Ferencváros - Újpestx;[1613366] 2013-11-27 17:00:00 Videoton - Diósgyőrx;[1613363] 2013-11-27 17:00:00 Nyíregyháza - Haladásx;[1613368] 2013-11-27 17:00:00 Kaposvár - Győrx;[1613365] 2013-11-27 13:00:00 Siófok - Pápax;