Magyar válogatott

Fazekas László elvállalná a magyar válogatott irányítását

  • Szabó Tamás

Sokszor felmerült a neve, de ennél tovább nem jutott. A 92-szeres magyar válogatott, Fazekas László régóta fájlalja, hogy nem kérik ki a véleményét a futballunk kapcsán, és a hatharom.com-nak elárulta, továbbra is érdekelné a nemzeti csapat irányítása.

Fazekas László szerint nem az edzőkkel van a baj Magyarországon - fotó: MTI

Fazekas László legutóbb a románok elleni budapesti világbajnoki-selejtező előtt nyilatkozott a hatharom.com-nak, és akkor többek között elmondta, egy vb-részvétel hatalmasat dobna a magyar játékosok értékén. A 65 éves olimpiai bajnok szerint ezt nem igazán fogták fel futballistáink, különben nem ilyen pocsék teljesítménnyel rukkoltak volna elő Bukarestben és Amszterdamban.

"Komolyan nem értem, hogy ilyen feltételek mellett miért nem tudnak koncentrálni - fogalmazott a 92-szeres válogatott játékos. - Ma nagyjából tíz évet töltenek el profiként a játékosok, és ennyi idő alatt annyi pénzt kereshetnének, hogy soha többé nem lenne gondjuk az életben. Megérné odafigyelni, ahogy most fizetik őket. A nyugati profik ki akarnak tűnni, a legjobbak akarnak lenni, más mentalitással el sem kezdik a játékot, tehát otthon a szemléletet kéne megváltoztatni. Ezt a játékot nem lehet szeretet nélkül játszani, talán a maiak nem szeretnek annyira futballozni."

Az Újpesti Dózsa egykori csatára Szalai Ádám nyilatkozatára is reagált. A Schalke légiósa többek között arról beszélt, hogy csak akkor indulhat meg a magyar futball fejlődése, ha kellőképpen elszánt és szakmailag felkészült szakemberek irányítják a munkát. Az elmúlt 20 évben nem volt olyan magyar edző, aki komoly eredményeket ért volna el külföldi élcsapatoknál.

"Olcsó kifogásnak tartom, ha az edzőkben keresik a hibát - reagált Fazekas. - Ilyen vereségek után minden játékos álljon a tükör elé, nézze meg magát, és gyakoroljon önkritikát. Előbb mondja el a véleményét saját magáról. Szerintem ez nem történt meg. Nem az a megoldás, hogy mindig másban keressük a hibát. Az utánpótlás válogatott bronzérmet szerzett a világbajnokságon, de abból a csapatból senki sem futott be komoly karriert felnőtt szinten. Vajon miért? Nem hiszem, hogy azért, mert az edzők azt mondták nekik, mától ne fussatok, ne hajtsatok, ne csináljatok semmit. Kizárt dolognak tartom, hogy olyan tanácsokat kaptak volna, ami visszavetette volna őket. A fiatalok egy idő után mindig helyet törtek maguknak a válogatottban. Most mi van? A tehetségek eljutnak egy szintig, aztán sehol semmi. Ha én rosszul játszottam, akkor soha nem az edzőben kerestem a hibát."

Fazekas azért sem ért egyet Szalaival, mert úgy véli, minden edző a játékosának köszönheti karrierjét, nem pedig fordítva.

"A mai napig vallom, hogy a futballisták adottságai teszik az edzőt naggyá - vélte Fazekas. - Az összes kiváló edző, Mourinho, Guardiola vagy Ferguson top játékosokkal dolgozik, és ezt nem szabad elfelejteni. Ha Mourinho mondjuk Pakson vagy Kecskeméten működne, akkor kíváncsi lennék, mire menne velük. Csináljon belőlük magyar bajnokot, és akkor azt mondom, igen, tényleg az edző csinál sztárt a játékosból. Fontos, hogy milyen típusú játékosokkal dolgozunk, mert néha a jó képességű futballista karaktere nem alkalmas a feladatra. Néha viszont egy gyengébb játékos erősebb mentalitású, és jobb hasznára van a csapatnak."

Fazekas 30 éve Belgiumban él, vagyis jól ismeri az ország futballját. Válogatottjuk éppen sikerkorszakát éli, kvalifikálta magát a brazíliai világbajnokságra, a játékosok zöme európai élklubokban szerepel. A magyar szakember szerint össze sem lehet hasonlítani a magyar és a belga futballisták mentalitását.

Fazekas László
Született: 1947. október 15., Budapest
Állampolgárság: magyar, belga
Klubjai játékosként: Újpesti Dózsa (1965-80), Royal FC Antwerp (1980-84), St. Truiden (1984-85)
Edzőként: Racing Jet Bruxelles (1985-86), Eendracht Aalst (1986-88), Harelbeke (1988-90), Eendracht Aalst (1990-92), Union (1992-94), Magyarország (1994-95, pályaedző), Royal FC Antwerp (1995-96)
Válogatottság: 92 mérkőzés/24 gól

"Jó generáció jött össze Belgiumban, fiatal és tehetséges labdarúgók, a válogatott 20-as keretéből tíz nem belga származású, találunk marokkóit, kongóit vagy éppen bevándorolt szülők gyermekeit - mesélte Fazekas. - Már huszonévesen milliomosok, nagy nevű klubokban szerepelnek, lehetnének beképzeltek, de inkább egészséges önbizalmuk van. Nyerő típusú játékosok, jó a karaktere a csapatnak. Nem számít, hogy hol légióskodnak, hiszen Angliában, Franciaországban vagy Németországban is kemény profizmus van. Bárhol játszanak, a mentalitás ugyanaz. Ezzel szemben mi történik a magyar játékosok zömével, amikor külföldre kerülnek? Megszeppennek és elvesznek, mert nem tudják, hogy a profizmus a kőkemény konkurenciaharcról szól. Ha nem produkálsz, akkor azonnal beugorhatnak a helyedre, és akkor jönnek a szokásos kifogások."

Az egykori ezüstcipős régóta fájlalja, hogy soha nem hívták Magyarországra, nem merült fel a neve szövetségi kapitányként. Alighanem ez most sincs másképp, holott érdekelné a szerep, szívesen lenne Egervári Sándor utódja.

"Bevallom őszintén elgondolkoznék rajta, nem mondanék nemet - felelte Fazekas. - Meghallgatnám mások véleményét, és döntenék. Annak idején úgy engedtek minket külföldre, hogy majd profitál belőlünk a magyar labdarúgás. Bálint Lászlóval és Müller Sanyival mi voltunk az elsők, akik nyugatra szerződtünk. A mexikói világbajnokság óta eltelt 27 év, azóta egyetlen vb-re vagy Eb-re sem jutottunk ki, és senki sem kérte a tanácsom. Ez csaknem 30 év, három korszaknyi játékos. Közel 800 mérkőzést játszottam a legmagasabb szinten, Újpesten, a válogatottban és Belgiumban szerepeltem, talán értek valamit a játékhoz. Nem hiszem, hogy olyan butaságokat csinálnék, ami a csapat kárára lenne. Bármibe belefogtam, mindig jól akartam csinálni. Nem ördöngösség csapatot formálni, Puskásék óta minden nagy gárdának az volt a lényege, hogy szinte mindig ugyanabban az összeállításban szerepelt. Nézzék meg a mostani Barcelonát vagy sorolhatnám a korábbi nagy csapatokat. A játékosok jól ismerték egymást, összeszoktak, ehhez az kellett, hogy bizalmat kapjanak, és bizonyítsanak. Szóval nem mondanék nemet a felkérésre..."


A vb-selejtezők utolsó csoportfordulójában a  magyar válogatott 2-0-ra nyert Andorra ellen, Hollandia szintén 2-0-ra győzött Törökországban, míg Románia ugyancsak 2-0-ra verte Észtországot. Az eredmények azt jelentik, hogy a románok a csoport második helyén zártak, és készülhetnek a pótselejtezőre, míg a mieink a harmadik helyet szerezték meg.

Vb-selejtező, D-csoport
INFO Magyarország-Andorra 2-0 (0-0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezeti: Stefanski (lengyel)
Gól: Nikolics (52.), Lima (öngól, 76.)
Kiállítva: San Nicolas (88.)
Magyarország: Király – Vanczák, Lipták (Korcsmár, 46.), Mészáros N., Devecseri (Varga J. 46.) – Stieber, Elek Á., Koman, Dzsudzsák – Nikolics, Szalai (Németh, 76.).
Andorra: Ferran Pol - San Nicolas, Sonejee, E. Garcia, Lima - Martínez, M. Vieira, Peppe (X. Vieira, 80.), Riera (Moreira, 62.) - Lorenzo (Clemente, 87.), Marc García.
INFO Románia-Észtország 2-0 (1-0)
INFO Törökország-Hollandia 0-2 (0-1)
A D-csoport végeredménye
1. Hollandia 10 9 1 0 34-5 28
2. Románia 10 6 1 3 19-12 19
3. Magyarország 10 5 2 3 21-20 17
4. Törökország 10 5 1 4 16-9 16
5. Észtország 10 2 1 7 6-20 7
6. Andorra 10 0 0 10 0-30 0
[1147889] 2013-10-15 20:00:00 Magyarország - Andorrax;