Magyar válogatott

Ha nem jutunk ki, az MLSZ-nek lépnie kell - Verebes József

  • Szabó Tamás

Továbbra is saját kezében tartja sorsát a magyar labdarúgó válogatott a világbajnoki selejtezőkön. Ez azonban sovány vigasz, miután a következő fellépése Amszterdamban lesz. Az egykori szövetségi kapitány, Verebes József a hatharom.com-nak elmondta, hiba lenne arra számítani, hogy Hollandia a továbbjutása miatt félgőzzel játszik ellenünk.

Verebes József nem szabad számolgatni, győzelemre kell törni Amszterdamban

A bukaresti vereséget, majd az észtek elleni sikert követően két körrel a vége előtt a magyar válogatott második helyen áll csoportjában. Egervári Sándor együttese egy ponttal előzi meg a törököket és a románokat, de legközelebb az első helyezett és már továbbjutott Hollandia otthonában lép fel. A Győrrel kétszeres, az MTK-val pedig egyszeres bajnoki korábbi edző, Verebes József szerint felesleges az esélyeket elemezni, Amszterdamban a győzelemre kell játszani.

"A remény hal meg utoljára, tartja a mondás, a történet nagyon egyszerű, győzni kell Hollandiában a továbbjutáshoz - mondta Verebes József a hatharom.comnak. - Ilyenkor már szó sincs realitásról, nem szabad az esélyeket elemezni, győzelemre kell játszani, ha a második helyen akarunk végezni. Persze nem kis feladatról van szó, de meg kell próbálni. A vb-selejtezők után pedig értékelni kell ennek a garnitúrának az eredményeit."

Magyarország-Észtország

Verebes kizártnak tartja, hogy a hollandok félvállról veszik a magyarok elleni meccset. Úgy véli, a továbbjutásuk ellenére teljes gőzzel fognak játszani.

"Az semmit sem jelent, hogy Hollandia már kvalifikálta magát, ezzel nem javultak az esélyeink - vélekedett az egykori szövetségi kapitány. - Annál is inkább, mert 13 éve nem kapott ki otthon a holland válogatott, és ezt a sorozatot nyilván nem szeretné megszakítani. Természetesen az aktuális formájuk, az összeállításuk befolyásolhatja a meccset, de nem tudom elképzelni róluk, hogy félgőzzel játszanak. Olyan ellenfélre kell számítani, amely teljes erőbedobással fog teljesíteni. A büszkeségük, a fair play és a hosszú hazai veretlenségi sorozat megerősíti a motivációjukat."

Románia-Magyarország

A 72 éves szakember szerint a magyar szurkolók okkal háborodtak fel a bukaresti háromgólos vereséget követően.

"Minden meccs más, de az nem volt szívderítő, ahogy kikaptunk Romániában - mondta Verebes. - Ez a román csapat meg sem közelíti a régi nagy együttesüket. Ráadásul volt olyan játékosuk, akit nem hívtak haza, pedig a tudása alapján beférne a keretbe. A magyar közönség reakciója jogos volt, nem reagálták túl a dolgot. Ha kikapunk, akkor ez van, amióta Magyarországon futballoznak, ez történik. A nézők azt hiszik, hogy még mindig a régi világban élünk, amikor még mi diktáltuk a tempót, és hoztuk az eredményeket. Sajnos ez nem így van. A szurkolókat az élteti, hogy legyen egy csapat, amely ismét kijut egy világversenyre. Ezt igazolja, hogy a bukaresti vereség után szép számmal kinn voltak a Puskás Ferenc Stadionban az észtek ellen. Vagyis a bizalom adott. Ha azonban nem jutunk ki, akkor az MLSZ-nek le kell vonnia a tanulságokat, és lépnie kell."

Dzsudzsák Balázs nyilatkozatának nincs jelentősége Verebes szerint. A Dinamo Moszkva játékosa többek között azt mondta, nem biztos, hogy minden gondot az ő nyakukba kéne varrni, és elsősorban önmagukért játszottak az észtek ellen.

"Nem foglalkozom a játékosok buta nyilatkozataival, itt a tények számítanak - zárta Verebes. - Teljesen mindegy ki mit mond, csak az eredmények a fontosak."

A D csoport állása nyolc forduló után
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 8 7 1 0 24 4 22
2. Magyarország 8 4 2 2 18 12 14
3. Törökország 8 4 1 3 14 7 13
4. Románia 8 4 1 3 13 12 13
5. Észtország 8 2 1 5 6 16 7
6. Andorra 8 0 0 8 0 24 0
[1147884] 2013-09-10 20:30:00 Magyarország - Észtországx;[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;