Foci Eb visszatekintő

Spanyol mesterhármas, holland gulyás és lecsó - ez történt az Eb-n

Negyven éve örültünk utoljára magyar gólnak labdarúgó Európa-bajnokságon. Már aki átélte és tapsolhatott Kű Lajos büntetője után. A ma már 64 éves egykori középpályás a belgák hálóját vette be az 1972-es viadal bronzmérkőzésén. Kétrészes Eb-visszapillantónk második részében Kű Lajos a hathárom.hu-nak az idei lengyel-ukrán tornát értékelte.

Spanyolország sorrendben a harmadik nagy tornán győzött 2012 júniusában, miután a 2008-as Eb-t és a 2010-es vb-t követően az idei kontinensviadalt is megnyerte. Kű Lajos szerint a spanyol válogatottat korábban is remek játékosok alkották, de igazi gólvágók tekintetében híján álltak.

Spanyolország mesterhármast ért el, ilyen produkciót még egyetlen válogatott sem produkált a futballtörténelembenmondta Kű Lajos a hathárom.hu-nak, aki az utolsó magyar Eb-gólt szerezte 1972-ben. - Korábban is mindig jól játszottak a hispánok, de nem volt igazi góllövőjük. A 2008-as Eb-n Fernando Torres hatalmas formában játszott, az ő góljával verték meg a németeket a döntőben. Utána érezni lehetett, hogy nem lehet megállítani őket. Ráadásul nem csak a felnőtt, hanem korosztályos szinten is mindent megnyertek. A dél-afrikai vb-n David Villának és Iniestának ment jól, idén pedig ismét Torrest ünnepelték, ő kapta az Aranycipőt. A mostani Eb-n a portugálok elleni elődöntőjük volt a legszorosabb, csak büntetőkkel jutottak tovább, de az olaszokat már elsöpörték a fináléban.

Az Európa-bajnokság előtt a címvédő spanyolok mellett a hollandok számítottak esélyesnek, ám jókora csalódást okoztak. Valamennyi meccsüket elbukták, és pont nélkül zárták a tornát.

Korábban szimpatizáltam a hollandokkal, de amikor pár éve 6-1-re vertek minket, akkor láttam egy transzparenst a lelátón: „Gulyást vagy lecsót csinálunk a magyarokból” - mesélte Kű. - Azóta nem igazán kedvelem őket, ezért nem bánkódtam a kiesésük miatt. De komolyra fordítva a szót, úgy tudom, nagy volt a belharc a válogatottan belül, Van Marwijk szövetségi kapitány nem tudott rendet tenni. A sztárok széthúztak, hiányzott az egység, ettől persze még játszhattak volna jól.

Kű LajosA 2008-as Eb-hez hasonlóan ezúttal sem élték túl a házigazdák a csoportkört. Négy éve Ausztria és Svájc, idén pedig Lengyelország valamint Ukrajna okozott csalódást.

Mindkét csapatot fantasztikus szurkolótábor támogatta, ennek ellenére nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak – értékelt a Ferencváros egykori játékosa. - Az ukránokról mindent elmond, hogy az öreg Sevcsenko volt a legjobb játékosuk, csak ő tett le valamit az asztalra. A lengyeleket nagyon rég láttam ilyen gyengén játszani, nekem ők okozták az egyik legnagyobb csalódást. Pedig remek játékosok alkották a keretet, egy Lewandowskival illett volna bátrabb támadójátékot produkálni. Lengyelország két, Ukrajna három ponttal zárt, ez mindent elmond a két gárdáról.

A nyári Eb első igazi szuperprodukcióját Oroszország produkálta, amikor a nyitónapon 4-1-re verte Csehországot. Ezt követően sokan titkos esélyesként tekintettek a Szbornajára, amely azonban a másik két csoportmeccsén csak egy pontot szerzett, és nagy meglepetésre nem jutott tovább.

Tényleg jól kezdtek az oroszok, de igazából nem volt olyan játékosuk, aki egyedül is el tudta volna dönteni a meccseket – vélekedett Kű Lajos. - Hiányzott egy igazi klasszis, sok szürke játékos szerepelt. Pedig óriási pénzeket fektettek az utóbbi időben az orosz labdarúgásba. Valamennyi klubcsapatban külföldi sztárok viszik a prímet, ők vannak előtérben és ez talán nincs jó hatással a hazai futballistákra.

Két másik európai futballhatalom, Anglia és Franciaország a negyeddöntőben búcsúzott, de ezzel egyik gárda sem okozott meglepetést.

Kihozták magukból a maximumot a franciák és úgy érzem, most felszálló ágban vannak – mondta Kű. - Azóta a vb-selejtezőkön döntetlenre zártak a spanyolokkal. Az a csapat, amely idegenben gólt tud rúgni a spanyoloknak, az nem lehet gyenge. Van karakter és van tartalom is a francia válogatottban. Az angolok viszont sehol sincsenek. Szürke és gyenge a válogatott, pedig az angol bajnokság hétről-hétre óriási élményt nyújt, persze a külföldiek komoly szerepet játszanak a sikerben."

Olaszország és Németország az elődöntőben összeakadt, és a taljánok Mario Balotelli duplájával 2-1-re nyertek.

Balotelli végig nagyon jól játszott, talán ő az olasz válogatott történetének első színes bőrű játékosa – mondta Kű. - Életveszélyesen játszott, az íreknek csodálatos gólt lőtt, a németek ellen pedig nem lehetett tartani. Az olaszok igazi tornaspecialisták, általában gyengén kezdenek, de a végelszámolásnál rendre ott vannak. Most is ez történt, mert ettől az olasz válogatottól senki sem várta, hogy döntőbe kerülhet. A németek a szokásos gépies focit játszották, szinte körzővel és vonalzóval megszerkesztett taktikára építettek. Ritka volt az egyéni csillogás, hatékony csapatjáték dominált. Mindent összegezve remek Eb volt, a következőn már 24 csapat vehet részt. Talán már mi is ott leszünk."