Barcelona

Öt indok, amiért kiváló döntés volt Jordi Alba megszerzése

Az FC Barcelona 14 millió eurót fizetett a Valenciának Jordi Albáért. Néhányan nem értették, hogy a katalánok miért adtak pénzt egy olyan védőért, akit jövőre ingyen is megszerezhettek volna. A barcablog.com öt pontba szedte, hogy miért volt kiváló döntés Jordi Alba szerződtetése.

1. Jordi Alba azonnal bevethető, kész játékos

Az Európa-bajnokság előtt a nagyközönség számára annak ellenére ismeretlen volt Jordi Alba, hogy 109 meccsen lépett pályára a Valenciában. Gyors, fegyelmezetten védekezik, és nagy munkabírású játékos, aki az Eb egyik legfigyelemreméltóbb futballistája volt. A spanyol válogatott az FC Barcelonára és a Real Madridra épül, a többi klub játékosának rendkívülit kell nyújtania ahhoz, hogy esélye legyen a beválogatásra. Jordi Albának sikerült, Joan Capdevilát váltotta fel a nemzeti csapatban - a Barcelona új balbekkje mindössze tízszeres válogatott, de immár kirobbanthatatlannak tűnik.

Jordi Alba, Barcelona

2. Jordi Alba felkeltette az élcsapatok érdeklődését

A spanyol bal hátvéd olyan nagyszerű teljesítményt nyújtott az Eb-n, hogy csapatok sora jelentkezett volna érte. A Barcelona szerencsés volt, hiszen hónapokkal ezelőtt megkezdte a tárgyalásokat a Valenciával, vagyis mindenkit megelőzött. Habár a Barca jövő nyáron ingyen megszerezhette volna Jordi Albát, de a 14 millió euró tisztességes ár egy 23 éves védőért. Minden bizonnyal egy év elteltével a katalán klubnak számos gazdagabb riválisa lett volna, talán a Manchester United, a Chelsea, a PSG és a Manchester City is licitálni kezd, és ezen kluboknál nem számít a pénz.

3. Jordi Alba kapcsolata Andrés Iniestával

Andrés Iniesta, Xavi és Lionel Messi a Barcelona gépezetének központja. A trió közelében mindenki jobb játékossá válik. Az Eb-n jól látszott, hogy Iniesta és Jordi Alba kiválóan megérti egymást, olajozottan működtek, folyamatosan gyors és intelligens passzokat váltottak, úgy tűnt, mintha évek óta együtt játszanának.

4. Jordi Alba ismeri a Barcelona filozófiáját

Jordi Alba gyermekként került a Barcelonához, amely 2005-ben lemondott róla. Drága hiba volt... A Barca korábban Fábregasszal és Piquével is így járt: elengedett egy olyan futballistát, aki megtanulta az alapokat, amit később más csapatnál hasznosított, majd a Barcelona komoly összegért cserébe visszacsábította. Ez nem jó biznisz, de a katalán klub akadémiája önti magából a tehetségeket, és nem mindenkinek jut hely a nagycsapatnál.

5. A Barcelonának égetően szüksége volt egy bal hátvédre

Tito Vilanova első számú célként egy bal hátvéd megszerzését jelölte meg erre a nyárra. A katalánok nem tudhatják, hogy mi lesz a májátültetésen átesett Eric Abidal sorsa, ezért égetően szükség volt a poszt feltöltésére. Jordi Alba olyan lehet a Barcelonának, mint Daniel Alves a jobb szélen.