Spanyol foci

Jordi Alba visszatér, a Barca újra nyerne

A spanyol Király Kupa 16 csapata közé jutásért rendezett forduló első mérkőzésén a Barcelona a harmadosztályú Cartagena csapatához látogat. Gerardo Martino több alapemberét is nélkülöző majd a találkozón,ezzel együtt a katalánok magabiztos győzelemre készülnek.

Jordi Alba közel háromhónapos kényszerpihenő után léphet ismét pályára / fcbarcelona.es

Cartagena (III.o.) - Barcelona

Van mit korrigálnia a Barcelona együttesének, hiszen a gránátvörös-kék alakulat legutóbbi két mérkőzését egyaránt elveszítette, ilyenre pedig "emberemlékezet" óta nem volt példa. Az Athletic Bilbaótól elszenvedett 1-0-s vereség után az Atlético Madrid beérte pontszámban a címvédő katalánokat, míg a Real Madrid három pontra közelítette meg a listavezetőt, így igen kiélezett harc van kialakulóban a La Ligában. Ezen a hétvégén azonban nem bajnoki, hanem kupamérkőzéseket rendeznek Spanyolországban, a Barcelona pénteken a Segunda División B-ben szereplő Cartagena csapatához látogat.

Figyelembe véve, hogy a kupának ebben a fázisában két mérkőzésből álló párharcokat rendeznek, Gerardo Martino több alapemberét is nélkülözi az alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben. A Cartagena elleni meccsre pihenőt kapott Xavi Hernandez, Andrés Iniesta és Gerard Piqué is, míg Victor Valdes, Lionel Messi, Dani Alves, Sergio Busquets, Cristian Tello, Ibrahim Afellay sérüléssel bajlódik.

Barcelona: Pinto, Olazábal, Montoya, Fàbregas, Puyol, Pedro, Alexis, Neymar, Mascherano, Bartra, Sergio, Adriano, Song, Jordi Alba, Sergi Roberto, Adama,Dongou.

A Barcelona 15 fős kerettel utazott el a Murcia tartományban található Cartagena városába. Jó hír a katalánokért szorítóknak, hogy szeptember óta maródi Jordi Alba játékra alkalmas állapotban van, így csak Tata Martinón múlik, mennyi időt ad a spanyol válogatott hátvédnek. Szintén ott lehet a csapatban a csapatkapitány Carles Puyol is, míg a "sztárok" közül Fabregas, Pedro és Alexis Sánchez és Neymar juthat szóhoz. Martino elvitte a B-csapatból Adamát és  Dongou-t is Cartogenába, vélhetően utóbbi szóhoz is jut a péntek esti találkozón.

"Ez egy fontos mérkőzés, hiszen egy győzelem visszaállíthatja az önbizalmunkat" - mondta a klub honlapjának az argentin szakvezető. "Minden mérkőzés nehéz. Tudjuk, hogy egy olyan csapat ellen lépünk pályára, amely a harmadosztályban szerepel, de tennünk kell a dolgunkat és nyernünk kell, hiszen ez az ami miatt itt vagyunk. Igazán optimisták vagyunk." - mondta a mester, aki nem aggódik különösebben amiatt, hogy egymás után két mérkőzést is elveszítettek, a San Mamésben mutatott játékkal többnyire elégedett volt. "Egy órán keresztül igazán jól játszottunk, ez idő alatt meg kellett volna szereznünk a vezetést. A Bilbaóban elszenvedett vereség teljesen más volt, mint az Ajax elleni kudarc".

A lehetőség a javításra adva van a Barcelonának, ugyanakkor közel sem szabad félvállról vennie a találkozót. A hazaiak az év mérkőzésére készülnek, ráadásul nem árt megjegyezni, hogy a Carogena hazai környezetben parádésan szerepel a szezonban, idén mindössze egyetlen tétmérkőzését veszítette el, a másik kilencet megnyerte.

[1612575] 2013-12-06 22:00:00 Cartagena - Barcelonax;

Racing Santander (II.o.) - Sevilla

Jóval szorosabb mérkőzésre van kilátás Santanderben, ahol a másodosztályban a második helyen álló Racing a Sevillát fogadja. A hazaiak kiváló előjelekkel érkeznek a mérkőzésbe, hiszen legutolsó két bajnokijukat 8-0-s különbséggel abszolválták, ráadásul odahaza 10 mérkőzés óta veretlenek.

A vendég andalúzok a 8. helyen tanyáznak a La Ligában, ahol legutóbbi három meccsüket egyaránt megnyerték, a múlt héten pedig az Európa Ligában is nagy lépést tettek a továbbjutás felé. Csütörtökön a Freiburg ellen azonban fontos mérkőzés vár Unai Emery tanítványaira, így a tervek szerint a Racing ellen több kulcsember is pihenőt kaphat: Bacca (14/7), Rakitic (14/7), Vitolo (11/2) Marin (7/0) Pareja (9/0), Figueiras (9/0) Carrico (7/0) és Beto (14/0) sem biztos, hogy pályára lép.

A Racing három fontos hiányzóval áll majd ki a Sevilla ellen, a középpályáról Inaki (13/0), Nieto (10/1) és Andreu (14/1) nem lesz ott a csapatban.

[1612577] 2013-12-06 20:00:00 Santander - Sevillax;

Arrasaténak és a Sociedadnak fontos a kupa / AFP

Algeciras (III.o.)- Real Sociedad

A spanyol harmadosztály 4-es csoportjában 16 forduló után a 12. helyen álló Algeciras a La Liga 6. helyén található Real Sociedadot fogadja. A baszkok a bajnokságban javuló formát mutatnak, legutóbb az Espanyol vendégeként hátrányból fordítottak Jagoba Arrasate fiai. Mivel a baszkoknál a nemzetközi kupaindulást kiharcolása a cél,ezért a kupa kiemelt fontossággal bír a klubnál. Ennek ellenére meglehetősen tartalékos lesz pénteken a csapat, hiszen Estrada (, Martinez, Granero és Castro sérült, míg Bravo, Martinez, Pardo és Zurutuza pihenőt kapott a vezetőedzőtől. A hiányzók ellenére a Sociedad jóval nagyobb játékerőt képvisel, egy igazi kupacsapat lévén szó, pedig idegenben is érvényesítheti a papírformát.

[1612574] 2013-12-06 18:00:00 Algeciras - Real Sociedadx;

Villarreal - Elche

Két élvonalbeli csapat csatáját rendezik a Madrigalban, ahol a két újonc a kupában méri össze erejét. Fordított felállásban alig egy hónapja találkozott egy a két fél, amikor is a Sárga Tengeralattjáró Uche 89. percben szerzett góljával megszerezte a három pontot.

A pénteki mérkőzésre a Villarreal érkezett jobb formában, hiszen Marcelino Garcia együttese négy bajnoki óta veretlen, holott megmérkőzött az Atlético Madriddal és a Málagával is.

Az Elche utolsó öt meccséből csak egyet tudott megnyerni, ugyanakkor vendégként már négy találkozó óta veretlen. Csökkenti a vendégek esélyeit, hogy négy alapember is maródi, így a védő Lomban (14/1), a középpályás Niguez (11/1) és Marguez (11/1) valamint a két csatár, Manu (12/1) és Coro (15/3) nélkül állnak ki a Villarreal ellen.

[1612585] 2013-12-06 16:00:00 Villarreal - Elchex;

Valladolid - Rayo Vallecano

Két pocsék formában lévő, első osztályú csapat csap össze Valladolidban. A hazaiak utolsó 10 meccsükből csupán egyet tudtak megnyerni, igaz, azt éppen a Vallecano otthonában sikerült. Juan Ignacio Martinez gárdája hazai pályán hét meccse nyeretlen, ami elsősorban a gyenge védekezésnek tudható be.

A vendég madridiak sem szárnyalnak, igaz valamivel jobbak a közelmúlt statisztikái mint ellenfelüknek. A Rayo utoljára 12 éve tudott nyerni Valladolidban, azóta ebben a felállásban négyszer kapitulált és egyszer remizett.

A hazaiaknál a régóta maródi Perez (0/0), Oscar (4/0) és Rama (14/0) hiányzik majd, míg a vendégeknél Nacho Martinez (9/0), Zé Castro (2/0), Baena (6/0) , Adrian (9/1), Carlos (1/0), Cueva (1/0), Embarba (7/0), Bangoura (13/0), Castillo (5/0), Fernandez (4/0) és Falque (9/0) sem lép pályára.

[1612587] 2013-12-06 22:00:00 Valladolid - Rayo Vallecanox;
Spanyol Király Kupa
Legjobb 16 közé jutás, 1. mérkőzés
16:00 INFO Villarreal Elche 1.48 4.39 8.29
18:00 INFO Algeciras Real Sociedad 7.50 4.37 1.52
20:00 INFO Santander Sevilla 5.25 3.95 1.70
22:00 INFO Valladolid Rayo Vallecano 2.20 3.53 3.48
22:00 INFO Cartagena Barcelona 23.00 9.75 1.14