Álomcsapat

Messi, Ronaldo és a többiek - kik voltak a legjobbak idén Spanyolországban?

Véget ért már a spanyol bajnokság is, s megkezdődött a nyári uborkaszezon. Ez pedig tökéletes alkalom arra, hogy összeállítsuk a Primera División álomcsapatát a legjobban játszó, csapatuk győzelmi esélyeire a legjobb hatással levő spílerekből. A formáció természetesen a jellegzetesen spanyolos 4-2-3-1: ezért hagytuk ki Radamel Falcaót, viszont bekerült néhány kevésbé ismert futballista is a bajnokság két meglepetéscsapatából, a Real Sociedadból és a kupagyőztes Atlético Madridból.

Kapus: Thibaut Courtois (Atlético Madrid, 21 éves, belga)

A belga hálóőr egy szinttel még feljebb lépett, mint ahol tavaly volt. Egy évvel ezelőtti teljesítménye Európa Liga-győzelmet ért a Matracosoknak; ezúttal be kellett érniük egy „egyszerű” Copa del Rey-sikerrel - de gyanítjuk, hogy az Atléti-szurkolók még jobban örülnek a Real Madrid legyőzésének, mint az Athletic Bilbao szétszedésének, ezzel ugyanis az ősi riválist ütötték el egy trófeától.

A fináléban neki is hatalmas szerepe volt abban, hogy csaknem másfél évtized után megint sikerült legyőznie csapatának a városi riválist. Özil ziccerénél egyenesen emberfelettit mentett, amivel koronát helyezett idei teljesítményére; amilyen vakmerően belevetette magát az irányító lövésébe, olyan nyugodtan irányította ő is az egész idényben az Atlético védelmét. A fővárosiak hátsó alakzata legutóbb egyébként az 1990-91-es idényben kapott ilyen kevés gólt, mint az idei szezonban.

Csere: Willy Caballero (Málaga, 31 éves, argentin)

Jobbhátvéd: Carlos Martínez (Real Sociedad, 27 éves)

A Primera División meglepetéscsapata idén egyértelműen a Real Sociedad volt, amelynek hatalmas csatában, az utolsó fordulóban sikerült eloroznia a Valenciától a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő negyedik helyet. A főleg a kontrajátékra építő baszkok jobb szárnya parádésan produkált, s alig kapott gólt erről az oldalról a Rennes-be távozó Philippe Montanier csapata.

Ebben hatalmas szerepe volt Martíneznek, aki 4,6 meccsenkénti szerelésével a liga 3. legjobb jobbhátvédje volt, hat gólpasszánál pedig egyik nagycsapatban sem termelt többet bármelyik villámléptű szélső. A mindent eldöntő, Deportivo la Coruna elleni mérkőzésen is a mezőny egyik legjobbja volt; nem csodálkoznánk rajta, ha a nyáron Angliába távozna a keménykötésű, de egyúttal technikás bekk.

Csere: Jesús Gámez (Málaga, 28 éves)

Középhátvéd: Diego Godín (Atlético Madrid, 27 éves, uruguayi)

Az uruguayi Diego Simeone együttesének legbiztosabb pontja volt Courtois mellett. 19 kapott gól nélkül lehozott meccsénél senki sem produkált többet Európa öt legnagyobb bajnokságának hátvédjei közül, s higgadtsága, magabiztossága révén az argentin edző meghosszabbított keze volt a pályán, helyezkedésének és gólyalábainak köszönhetően pedig megkerülhetetlen akadályt jelent az ellenfelek támadóinak.

Csere: Joao Miranda (Atlético Madrid, 28 éves, brazil)

Középhátvéd: Sergio Ramos (Real Madrid, 27 éves)

A Real Madrid bár második lett, mégis csalódást keltő volt a játéka. José Mourinho együttesét belső viszályok, már-már polgárháború szedte szét, s az sem használt neki, hogy a pocsék szezonkezdetnek köszönhetően már decemberre elvesztette a bajnokságot. A blancók végül az év második felére összekapták magukat, s megelőzték a magát sokáig meglepően jól tartó Atleticót - amelytől azonban a kupadöntőben kikaptak, 1999 óta először.

A kevés Real-játékos között, akik hasonlóan jó idényt zártak, mint tavaly, a pontrekorddal megnyert bajnokság alkalmával, Sergio Ramost említhetjük elsősorban. A sevillai születésű hátvédnek bárki is volt a párja - akár Pepe, akár Carvalho, akár Varane -, mindig egy felkiáltójel volt a védelemben. Még elöl sem vaktölténnyel lövöldözött: a pontrúgásoknál szokásához híven előrehúzódott, s szabadrúgásokból, szögletekből négy gólt fejelt az ellenfél hálójába.

Alighanem egy sem volt olyan fontos, mint a márciusban a Barcelona hálójába stukkolt guba; ezzel egy héten belül kétszer győzte le a kasztíliai csapat a katalánokat, s ha a bajnokságban nem is sikerült beérni őket, azért a napnál is világosabb lett: ez a Real bizony már behozta a Mourinho-éra kezdetén tapasztalt hatalmas különbséget (0-5) az egymás elleni meccsek során.

Csere: Raphael Varane (Real Madrid, 20 éves, francia)

Balhátvéd: Jordi Alba (Barcelona, 24 éves)

A válogatott Európa-bajnoki címéből hatalmas szerepet vállaló hátvéd nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Barcelonának ekkora fölénnyel sikerült megnyernie a bajnoki címet. A Valenciától igazolt bekknek villámgyorsan sikerült beilleszkednie a gránátvörös-kékekhez, s egész évben biztos pontja volt a hátvédsornak.

Kitűnő teljesítménye annál is inkább feltűnő volt, hogy a katalán védelem másik oldalán Daniel Alves kritikus pillanatokban hibázott, s a helyette beugró Adriano Correia pedig ismét bebizonyította, hogy jó, de nagyon sérülékeny játékos. Alba velük ellentétben mind a védekezésben, mind a támadásban végig kiváló teljesítményt nyújtott; ha így folytatja tovább, talán a Nou Campból távozó kedvencet, Éric Abidalt is feledtetheti gránátvörös-kék szurkolók körében.

Csere: Filipe Luís (Atlético Madrid, 27 éves, brazil)

Védekező középpályás: Sergio Busquets (Barcelona, 24 éves)

Ismét bebizonyította a Barcelona játékosa, hogy a világ legjobb védekező középpályása. A tenyérbemászó képű szűrő nyakára hiába hozták rá Alex Songot, Javier Mascherano után a kamerunit is a padra szorította. Eközben számolatlanul szerezte a labdákat egyedülállóan okos helyezkedésének és helyzetfelismerésének köszönhetően, s annak ellenére, hogy körülötte mind a középpályán, mind a védelemben folyamatosan cserélgették csapattársait, hétről-hétre világklasszis teljesítménnyel rukkolt elő.

Csere: Asier Illarramendi (Real Sociedad, 23 éves)

Karmester: Andrés Iniesta (Barcelona, 29 éves)

Talán az egyetlen volt a Barcelona támadó szellemiségű játékosai közül, aki Lionel Messin kívül hozta magát a csapatból. Cselei, félelmetes fantáziáról tanúskodó trükkjei egyszerűen kőszoborrá változtatták az ellenfél védőit - az pedig már csak önzetlenségét dicséri, hogy ezt nem arra használta ki, hogy rádurranthasson, hanem hogy gólhelyzetbe hozza társait. 16 gólpasszával első is lett a vonatkozó táblázaton a Primera Divisiónban; ebben a tekintetben egész Európában nem akadt hozzá hasonlóan bőkezű játékos.

Csere: Xabi Alonso (Real Madrid, 31 éves)

Jobbszélső: Carlos Vela (Real Sociedad, 24 éves, mexikói)

Ahogy már említettük, a Sociedad sikeres szereplésének legfontosabb oka a jobb oldal parádézása volt; s ha lehet ilyet mondani, akkor a hátvéd Carlos Martíneznél még egy fokkal jobban teljesített a szélső, Carlos Vela.

A mexikói végleges megvásárlása hihetetlen jó húzás volt a baszkok részéről. Az Arsenalban csak szenvedő közép-amerikai ugyanis kiteljesedett Montanier irányítása alatt, s még egy szinttel feljebb lépett, mint amit tavaly produkált kölcsönjátékosként. 14 gólja valamint kilenc gólpassza mellett nemcsak számokban, hanem látványban is nagyot alkotott. A kontrajátékra alapuló stratégiának köszönhetően ugyanis mindig kapott helyet, hogy begyorsítson, s ha már egyszer elindul, a mexikóit lehetetlen megállítani…

Csere: Patrick Ebert (Real Valladolid, 26 éves, német)

Irányító: Mesut Özil (Real Madrid, 24 éves, német)

Bár sokat töprengtem rajta, hogy egy az összjátékban jobban részt vevő irányítót állítsak-e be a csapatba, de végül a török-német mellett döntöttem. A Real Madrid csillaga ugyanis még a világsztárokkal teli együttesben is a klasszikus értelemben vett játékmester; hiába van mellette Ronaldo és di María, előtte pedig Benzema vagy Higuaín, a támadó harmadban egyikük sem annyira veszélyes, amíg mind a mozgásával, mind a passzaival bánatos tekintetét meghazudtolóan frenetikus örömfocit generáló Özil el nem juttatja hozzájuk a labdát.

Bizonyítja ezt az is, hogy ismét átlépte az önzetlenség mérföldkövének számító tíz gólpasszos álomhatárt, s az is, hogy amikor a Borussia Dortmund elleni BL-elődöntőben kikerült a jobb oldalra, csapata játéka egyből szétesett, pedig nem akármilyen nímand, hanem Luka Modric kapta kezébe az irányítást.

Csere: Ivan Rakitic (Sevilla, 25 éves, horvát)

Balszélső: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 28 éves, portugál)

Igencsak kalandos szezonja volt a portugálnak idén. Bár a portugál válogatottal elődöntőbe jutott az Eb-n, a Szuperkupában pedig legyőzte a Reallal a Barcelonát, mégis már szeptemberben elkezdett terjedni a hír: boldogtalan Madridban. Persze ezt rengeteg cáfolat és névtelen megerősítés követte, a cirkuszt Florentino Pérez azonban lassan megunta, s titokban elkezdte árulni aranylabdását, akiért a PSG és a Manchester United is bejelentkezett.

Utóbbi már csak azért is esélyes volt az újabb rekordigazolásra, mert Sir Alex Fergusont és a csapatát mindig is tisztelte Ronaldo; nem is ünnepelte gólját, amikor a BL-nyolcaddöntőben találkozott egymással a két gárda. Honfitársával, José Mourinhóval az együtt eltöltött három év alatt nem alakított ki ilyen kapcsolatot - sőt, a Málaga 6-2-es legyőzése alkalmával elég durván beszólt az azóta már a Chelsea-be igazoló trénernek.

Az utóbbi napokban ezek után szerződéshosszabbítási mizériájáról cikkeznek a lapok. Tisztára, mint egy agyrém, az ember semmit el nem mer hinni a legújabb hírekből, mert nemsokára úgyis megcáfolják azokat. Marad, nem marad, hosszabbít, nem hosszabbít...

Már csak azt felejtettük el, hogy mint játékos került Ronaldo a világ sajtójába, és nem egy ,,televíziós személyiség". Ebben a cirkuszban pedig szinte elveszett a Puskás Ferenc rekordját is felülmúló teljesítménye, amit azért jegyezzünk fel magunknak egy kis cetlire: 34 bajnoki, 34 gól.

Döbbenet.

Csere: Piti (Rayo Vallecano, 32 éves)

Támadó: Lionel Messi (Barcelona, 25 éves, argentin)

Portugál vetélytársával szemben inkább a pályán próbált meg híreket generálni az argentin zseni. Igaz, ehhez kellett valószínűleg az apasága miatti boldogság is, mert ekkor indult el igazán a Bolha gólgyártása. Már december elején megdöntötte Gerd Müller egy évben szerezett gólokra vonatkozó rekordját - ami után tipikusan szerényen nyilatkozott - , s végül 91 találattal zárt 2012-ben.

Ennek megfelelően senkinek nem okozott meglepetést, amikor egymás után negyedszer is  besöpörte az Aranylabdát. Hírnevére és közkedveltségére jellemző, hogy már az NHL-ben is feltűnt egy hokikapus sisakján; azonban még ő sem tudta megakadályozni, hogy az év legfontosabb meccsén, a BL-elődöntőben porrá zúzzák csapatát.

Szerencséjére ez nem számít bele a versenybe, elvégre bajnoki álomcsapatról beszélünk. Így csak jegyezzük fel a ,,földönkívüli" számait: 32 bajnoki, 46 gól, 12 gólpassz.

Nem véletlen, hogy még az újonnan igazolt Neymar gyomra is rakoncátlankodik a tudat hatására, hogy ilyen játékossal szerepelhet egy csapatban...

Csere: Radamel Falcao (Atlético Madrid, 27 éves, kolumbiai) / Álvaro Negredo (Sevilla, 27 éves)