EURO 2012

A Gazzetta bocsánatot kért Balotellitől

Az olasz válogatott legyőzte Angliát és bejutott az elődöntőbe a labdarúgó Európa bajnokságon, de a vasárnapi nap nemcsak a felhőtlen örömről szólt a kékek táborában. A vezető olasz sportnapilap ugyanis még a negyeddöntő előtt egy képregényt publikált, ami Mario Balotellit előnytelen helyzetben tüntette fel.

Mario Balotelli a Big Ben tetején - Valerio Marini rajza

Az olasz támadó a Big Ben tetején van ábrázolva, ami egyenesen King Kong Empire State Buildingen való tartózkodására utal. Az eset óriási közfelháborodást váltott ki Olaszországban, olvasók tucatjai és faji megkülönböztetést ellenző csoportok is elítélték azt, ami arra ösztönözte a lapot, hogy bocsánatot kérjen. 

A Kick It Out nevű szervezet azonnal megpróbálta védeni Balotellit: „Mario puszta jelenléte az olasz csapatban szimbolikus jelentőségű. Az olasz médiának inkább mellé kellene állnia, mintsem bűnbaknak beállítani őt, és ezzel kisebbségi komplexust gerjeszteni benne csapattársaival szemben.”

Ez a kijelentés, s az olvasók buzgósága úgy látszik, hogy hatott, mert a minap a La Gazzetta dello Sport kiadott egy kommünikét: „Őszintén bevalljuk, hogy nem ez volt tehetséges képregényírónk (Valerio Marini) legjobb alakítása. Jelen pillanatban az óvatosság és a jó ízlés ajánlott, mert a dolgokat könnyen félre lehet érteni. Az újság az olvasóké, s ha néhányuk sértőnek érezte a képregényt, akkor bocsánatot kérünk.”

Azt ugyanakkor visszautasították, hogy a napilap rasszista lenne: „Újságunk minden stadionban részt vett a fajgyűlölet elleni harcban, s mélységesen elítélte azokat a huhogásokat, melyeket Balotellinek el kellett viselnie” – áll a közleményben.

Balotelli már a torna kezdete előtt nyilatkozta, hogy amennyiben faji alapon bántják, akkor levonul a pályáról. Ezt nem tette meg, de aligha saját portájáról számított a következő támadásra.