Európa Liga

Későn ébredt a City, Megyeri büntetőt fogott, potyákat kapott, kiestek

Az első félidei gyenge játéka után hiába lőtt három gólt a második játékrészben a Manchester City, a Sporting búcsúztatta az Európa Ligától. Szintén kiesett Megyeri Balázs együttese, az Olimpiakosz Pierusz is, részben a magyar kapus hibáinak is köszönhetően. A Schalke hátrányból fordított, az Atlético a könnyed hazai győzelem után idegenben sem adott esélyt a Besiktasnak.

Manchester City-Sporting Lisboa

A Sporting hazai pályán 1-0-ra tudott nyerni, de Roberto Mancini nem a legerősebb felállásában küldte pályára a Manchester Cityt, nyilvánvalóan gondolva arra, hogy vissza kellene majd szerezniük az első helyet a Manchester Unitedtől a Premier League-ben. Ennek megfelelően nem is tudott sokat mutatni az angol együttes az első játékrészben. Agüerót és David Silvát nem tudták megjátszani, így pedig helyzetek sem nagyon voltak.

Annál inkább a portugáloknak, akik Matias Fernandez révén egy szép szabadrúgásból meg is szerezték a vezetést, igaz, ehhez kellett Joe Hart is, aki elsőre rossz irányba mozdult a gólvonalon. (0-1)

Még az első félidőben véget érni látszott a párharc, miután Izmailov jobb oldali beadásából Wolfsfinkel közelről a hálóba vágta a labdát. (0-2)

Joe Hart fejesét védi Patricio a Manchester City-Sporting Lisboa Európa Liga-mérkőzésen 2012-ben

A szünet után aztán váratlanul felpörögtek a hazaiak, de így is kellett nekik negyedóra a szépítéshez. Yaya Touré passzából Agüero volt először eredményes, de még mindig három gólra lett volna szükségük. (1-2)

Kettőt sikerült még szerezni, miután Agüero a 74. percben kiharcolt egy tizenegyest, amit Balotelli belőtt, majd az argentin egy szöglet után közelről újra eredményes volt. (3-2)

Összesítésben azonban a Sporting idegenben lőtt góljaival még mindig jobban állt, és hiába egykapuzott a manchesteri együttes, újabb találatot nagy helyzetekből sem tudtak begyötörni - az utolsó pillanatban előre jövő Joe Hart fejesét is védte Patricio -, így a lisszaboniak jutottak tovább.

Olimpiakosz-Metaliszt

Megyeri Balázs 830 percen keresztül nem kapott gólt a mérkőzés előtt, ráadásul idegenben 1-0-ra nyerni is tudtak a Harkiv ellen, így jó esélyekkel készülhettek.

Nagyon sokáig úgy is tűnt, hogy könnyedén meglesz a továbbjutásuk, hiszen Marcano fejesgóljával otthon is vezetést szereztek (1-0), és az ukrán együttes ez után sem tudott veszélyes támadásokat vezetni.

Ezen a találkozón is a második félidőben fordult meg a játék képe, hiszen a magyar kapusnak egyre többször és egyre nagyobbakat kellett védenie. Sokáig állta a sarat, a 78. percben Modesto kezezése után a flegmán panenkázó Devic tizenegyesét is megfogta.

Kicsivel később azonban megtört a jég, amiben sajnos Megyerinek is nagy szerepe volt. Egy beívelésnél magához kellett volna ölelnie a labdát, de az karjáról a saját kapuja felé pattant, a gólvonalról pedig Villagra még beljebb is segítette. (1-1)

Ezzel még mindig a görög együttes állt továbbjutásra, de egy rövid oldalra lőtt szöglet után a védők között Megyerire pattant a játékszer, róla Devic elé, aki javította korábbi hibáját, és a kapuba lőtt. Ez a találat már nem annyira a magyar kapus, mint inkább az egész védelem hibája volt. (1-2)

Ezzel idegenben lőtt góljaival előnybe került a Metaliszt, amely az utolsó percekben már szabadon kontrázhatott, és újabb gólt ugyan nem szerzett, de így is bekerült a nyolc közé.

Besiktas-Atlético Madrid

A török együttesnek két gólt kellett volna szereznie a továbbjutáshoz, de ezen a mérkőzésen ugyanolyan nagy különbség volt a két csapat között az Atlético javára, mint Spanyolországban. A Matracosok Arda Turan és Adrian rövidpasszos játéka után már az első félidőben előnybe kerültek. (0-1)

A sok sárgát hozó meccsen a hazaiak továbbra is alárendelt szerepet játszottak, ráadásul nagy hibákat is követtek el, így újabb gólokat kaptak. A 83. percben egy a védőkről a magasba pattanó labdát Cenk kapus nem tudta megszerezni, helyette Falcao fejelt a kapujába. (0-2)

A hosszabbításban még Salvio is hozzátett egyet a vendégek terméséhez, akik így 3-0-ra nyertek, összesítésben pedig 6-1-gyel mentek tovább.

Schalke-Twente

A Twente hazai pályán nyert 1-0-ra, és Gelsenkirchenben is már a 14. percben előnybe került Janssen révén. (0-1)

Az ilyen helyzetekben általában remeklő Huntelaar azonban most is a hátára vette a Királykéket, és mesterhármassal segítette a továbbjutást. A 29. percben egyenlített (1-1), majd az 57. minutumban összesítésben is kiegyenlítette az állást büntetőből (2-1), de mivel idegenben csak a Twente szerzett gólt, Jones találatára (3-1) is szükség volt ahhoz, hogy összesítésben jobban álljanak. A hajrá kezdetén a holland center még megszerezte harmadik gólját is, ezzel egyértelművé tette a Schalke sikerét. (4-1)

Európa Liga
Nyolcaddöntő, visszavágók
Olimpiakosz (görög)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 1-2 (1-0)
gól: Marcano (14.), illetve Villagra (81.), Devic (86.)
Továbbjutott: Metaliszt Harkiv 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.
Manchester City (angol)-Sporting Lisboa (portugál) 3-2 (0-2)
gólszerzők: Agüero (60., 82.), Balotelli (75., 11-esből), illetve Fernández (33.), Van Wolfswinkel (40.)
Továbbjutott: a Sporting Lisboa, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal.
FC Schalke 04 (német)-Twente (holland) 4-1 (1-1)
gólszerzők: Huntelaar (29., 57., 81. a másodikat 11-esből), Jones (71.), illetve Janssen (14.)
Továbbjutott: az FC Schalke 04, 4-2-es összesítéssel.
Besiktas (török)-Atlético Madrid (spanyol) 0-3 (0-1)
gólszerzők: Adrián López (26.), Falcao (83.), Salvio (94.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.