Európa Liga

A City újabb portugál ellenfélen gázolna át, a Bilbao az Old Traffordon készül hőstettre

Csütörtökön már a nyolcaddöntőket rendezik a második számú európai kupasorozatban, az Európa Ligában. Mindkét manchesteri szupercsapat pályára lép, a City a portugál Sporting ellen idegenben, a United a spanyol Athletic Bilbao ellen az Old Traffordon próbál előnyt kiharcolni a visszavágóra. A sorozat egyetlen állva maradt magyar érdekeltségű együttese, a Megyeri Balázst foglalkoztató görög Olimpiakosz az ukrán Metalliszt Harkiv stadionjában lép pályára.

Sporting (portugál)-Manchester City (angol) 19:00 Tv: Digi Sport Hathárom-tipp: 2

A Premier League listavezetője a portugál fővárosban vendégeskedik. Az angol bajnokságot a városi rivális előtt két ponttal vezető City jó formában, s a párharc egyértelmű esélyeseként utazik Lisszabonba. Roberto Mancini együttese az előző körben a címvédő Portót verte ki (6-1-es összesítéssel), szombaton 2-0-ra győzte le a Boltont a Premier League-ben, a Sporting ugyanakkor meglepetésre 1-0-ra kikapott a Vitoria Setubaltól.

Az angol bajnokságot a városi rivális előtt két ponttal vezető City jó formában, s a párharc egyértelmű esélyeseként utazik Portugáliába.

Mancini ugyanakkor egyik legjobb játékosa, az eltiltott Yaya Touré nélkül kénytelen kiállítani csapatát (Pablo Zabaleta és Micah Richard sérült). "Yaya az egyik legfontosabb láncszeme a csapatnak, de nélküle is győznünk kell, van még rajta kívül 20 remek labdarúgónk - mondta az olasz menedzser, akinek van már tapasztalata a zöld-fehérekről. "Öt éve az Interrel kikaptunk itt, tisztában vagyok vele, milyen nehéz feladat vár ránk. Minden portugál élcsapat nagyon erős, különösen hazai környezetben, és ha nem a legjobb formánkat nyújtjuk, akkor könnyen kikaphatunk."

Manchester United (angol)-Athletic Bilbao (spanyol) 21:05
Tv: Story 4
Hathárom-tipp: x

A két sztárcsapat korábban az 1956-1957-es BEK-sorozat negyeddöntőjében került össze egymással, Bilbaóban 5-3-ra kikapott a United, de a visszavágót 3-0-ra megnyerte, és továbbjutott. Sir Alex Ferguson szerint csapatának legalább olyan nehéz dolga lesz csütörtök este, mint 55 éve Sir Matt Busby gárdájának. "Az Athletic nagyon látványos támadófutballt játszik, nagyon erős csapatnak számít Spanyolországban. Fel kell végre ébrednünk, mert az eddigi európai formánk kiábrándító" - ismerte el csapata idei váratlan "nemzetközi gyengélkedését" Ferguson.

"Még nem találkoztam Marcelo Bielsával, de nagyra tartom. Nagy erős, szervezett, önbizalommal teli Athleticet rakott össze. Évek óta szerintem ez a legjobb Bilbao, védekezésben nem szabad hibáznunk. Az 1-0-t azonnal aláírnám, jobb lenne egy 2-1-nél vagy 3-2-nél" - tette hozzá a skót sikerkovács, aki a két Bajnokok Ligája-győzelem mellett 1990-ben KEK-sikerre vezette a Vörös Ördögöket.

Bilbaói részről a játékosok tisztában vannak vele, hogy nem ők a párharc esélyesei. "Egy álom megvalósulása, hogy a manchesteriekkel játszhatunk, s boldogok a szurkolóink is, hogy az Old Traffordon láthatnak minket futballozni - lelkendezett a védő, Jon Aurtenetxe. - Természetesen a legjobban a győzelemnek örülnénk, de tudjuk, hogy milyen nehéz feladat előtt állunk. Mindenesetre megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani."

Az angolok és a baszkok is jó formában várják az összecsapást, a United hétvégén fontos győzelmet aratott a Tottenham otthonában, a Bilbao 2-0-ra verte a Real Sociedadot, és egy pontra van a BL-t érő negyedik helytől.

Az említett két találkozón kívül további rangos párharcokat rendeznek a 16 között. A Juhász Roland Anderlechtjét kiverő Twente a Schalkét fogadja, a PSV Eindhoven Valenciában vendégeskedik, az Udinese pedig az Eredivisiét vezető AZ Alkmaar otthonában lép pályára.

A nyolcaddöntőben egyetlen magyar lesz érdekelt. Az görög Olimpiakosz a remekül védő Megyerinek is köszönhetően vezeti hazája bajnokságát, az előző körben az orosz Rubin Kazanyt búcsúztatta, méghozzá kettős győzelemmel, s az osztrák Salzburgot kiejtő Metalliszt ellen sem esélytelenként lép pályára. A mérkőzésen Vad II. István fújja a sípot.

A Manchester United-Athletic Bilbao találkozóról élő szöveges tudósításban számolunk be a hathárom.hu-n. Az összes mai mérkőzést élőben követheted figyelemmel livescore-oldalunkon.