Atlétika

LaShawn Merritt is készülhet Londonra a hathónapos szabály eltörlése után

  • VNA

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki ítélete után még motiváltabban vág neki a londoni felkészülésnek az amerikai atléta, LaShawn Merritt.

A birkózó világbajnok Kiss Balázs mellett több nemzetközileg ismert sztársportoló is feszült várakozásokkal tekintett a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntése elé, amelyben eltörölték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által még 2008-ban létrehozott ún. oszakai-szabályt. A döntés azt jelenti, hogy a korábban - az adott olimpiai ciklusban kapott hat hónapnál régebbi eltiltásuk miatt - körön kívülre került sportolók mégis indulhatnak a jövő évi londoni olimpián.

LaShawn Merritt mégis indulhat a londoni olimpián

A „felmentettek” körébe tartozik az amerikaiak olimpiai és világbajnok atlétája, LaShawn Merritt is, akinek így alkalma lesz a Pekingben megszerzett ötkarikás elsőségének megvédésére.  A sportolót természetesen rögtön meg is kérdezték a folytatásról, aki jelezte, hogy a korábbiaknál is elszántabban veti bele magát a londoni felkészülésbe. „Keményen fogok edzeni, sokkal keményebben, mint bármikor korábban” - nyilatkozta a 25 esztendős Merritt, akit 2010-ben tiltottak el 21 hónapra, mivel szervezetében tiltott anyagra bukkantak. Az amerikai sportoló akkor azzal védekezett, hogy a szer egy, a nemi vágyak fokozására használt szerből jutott be a szervezetébe - az indoklást azonban nem fogadták el.

„Az utóbbi két év nagyon kemény volt számomra” - ismerte el Merritt, akinek edzője és családja jelentette a legfőbb támaszt a nehéz hónapok során. A négyszeres világbajnok futó saját bevallása szerint is több álmatlan éjszakán van túl, de ezek a tapasztalatok mentálisan megerősítették őt, így Londonban még jobb lesz majd. „Az elmúlt két évben sok időm volt gondolkozni, így sok szempontból más megvilágításba került az életem. Megtanultam óvatos lenni az edzéseken és sokkal jobban tudok figyelni a szervezetem jelzéseire is”  - tette hozzá Merritt, aki már az idei tegui világbajnokságon is sikeresen tért vissza eltiltása után, ahol azonban a döntőben kikapott a grenadai junior világbajnok Kirani Jamestől, aki a londoni olimpián is fő riválisa lehet.