Atlétikai vb

Jó pénz ütheti a markunkat, ha Baji Balázs döntőbe jut

A békéscsabai gátfutónak nem lesz egyszerű dolga, de a formája kiváló, így bizakodhatunk a kimagasló londoni szereplésben.

Magyar szempontból a vasárnapi program egyik legizgalmasabb versenye a férfi 110 méteres gátfutás lesz, ahol Baji Balázs döntőbe jutásáért szoríthatunk. Európa-bajnoki ezüstérmesünknek szabadtéri világbajnokságon ez a bravúr még nem jött össze, két éve Pekingben a 19. helyen zárt.

Az elmúlt két esztendőben viszont rengeteget fejlődött, csak idén háromszor javította meg az országos csúcsot. Először június elején Prágában, majd a hónap végén Ostravában, a 13,15-öt pedig július elején Székesfehérváron futotta. 

Egy olyan álomhatárt tudtam áttörni, amit csak az utóbbi hónapokban hittem el, hogy sikerülhet. A csúcsverseny még hátravan, próbáltuk felépíteni úgy a szezont, hogy a világbajnokságon érjem el a csúcsformát. Az edzések alapján bizakodóak vagyunk.

 – nyilatkozta Baji az M4 Sportnak, aki a brit fővárosban tovább csipkedné az országos csúcsot.

Edzője, ifj. Tomhauser István az M1 aktuális csatornán azt emelte ki, hogy versenyzője még soha nem futott ennyire kiegyensúlyozottan, mint a mostani a szezonban. Nem csupán három országos csúcsjavítása során, hanem más alkalmakkor is kiváló eredményeket ért el, amit azzal érzékeltetett, hogy

az idei legjobb öt futásának az átlaga jobb mint a tavalyi, amszterdami Európa-bajnokság döntőjében elért 13.28 másodperces ideje, ami akkor országos rekordot és ezüstérmet ért.

Ha sikerül Bajinak az egyéni csúcsa közelében futni, tehát 13,15 és 13,20 között, akkor az döntőt érhet. Egy ilyen idővel két éve Pekingben és tavaly Rióban is döntőbe lehetett kerülni. Persze nem ez a kulcsa az egésznek, hiszen az idők nagyban függnek az időjárástól, így ifj. Tomhauser István is elsősorban azt emelte ki, hogy tanítványának kellően lazán kell odaállnia a rajthoz. Ha ezt megvalósítja és az adott körülmények között kihozza magából a legjobbat, akkor az talán döntőt érhet.

Hol végez Baji Balázs 110 gáton?    
1-4. 5-8. más
9.20 2.50 1.60

Az sem biztos, hogy elegendő, mert rengeteg jó gátfutó pályázik arra a nyolc döntős helyre. Baji 13,15-ös egyéni csúcsánál idén kilencen futottak jobbat a világbajnoki mezőnyből. Szóval tényleg nagyon erős a névsor és sokan kandidálnak a finálét érő helyekre. Reálisan nézve talán 9-12. helyre a legesélyesebb, de ha összeáll nála minden, akkor döntős lehet, amire 2.50-es oddsot adnak az állami irodában.