Atlétikai vb

Lehidalnánk, ha még Halász Bence is érmet nyerne

  • Cesc18

Pedig nem lehetetlen, ha sikerül az egyéni csúcsa közelében dobnia a péntek esti döntőben.

Az elmúlt évtizedben általában Pars Krisztiánnal számoltunk férfi kalapácsvetésben, mint magyar éremesélyes. Most is ott volt a mezőnyben, de sérülései miatt nem tudott 100 százalékos teljesítményt nyújtani, így a selejtező után búcsúzott. Aggodalomra azonban nincs ok, a 20 éves Halász Bence személyében rohamléptekben jön az utánpótlás. 

A Dobó SE tehetsége 2015-ben junior Európa-bajnok lett, 2016-ban junior Világbajnok, idén pedig az U23-as Eb-n nem talált legyőzőre.

Mint azt a junior eredménysora is bizonyítja, nagyon komoly potenciál van a kiskunhalasi kalapácsvetőben. Már 78,85 méteres egyéni csúccsal büszkélkedhet, amit idén ért el. Hogy mennyire erős ez, azt jól mutatja, hogy a világbajnoki döntős mezőnyből ennél idén csak hárman tudtak jobbat. Halász bemutatkozása Londonban elég pazarul sikerült, hiszen rögtön elsőre megdobta a 75,50 méteres selejtezős szintet. 

Úgy éreztem, hogy 74-74 és fél méter körüli a dobás, aztán nagyon örültem, hogy elsőre megvan a szint. Engem nem zavart az eső, előre eldöntöttem, hogy kizárom a körülményeket, ráadásul otthon, Szombathelyen nem hagyunk ki egyetlen edzést sem eső miatt.

- értékelte selejtezős szereplését Halász az M4 Sportnak, illetve hozzátette, hogy azért arra törekedett, hogy minél előbb meglegyen a szint.

Nem mondható brutálisan erősnek a mezőny - annak ellenére, hogy az előző világbajnokság összes érmese itt van -, jó a két lengyel, Pawel Fajdek és Wojciech Nowicki kiemelkedik a mezőnyből, ők ketten, főleg előbbi, stabilan szállította idén a 80 méter feletti dobásokat. Rajtuk kívül viszont nincs más, aki ilyen távolságban mozgott volna 2017-ben. Nagyon nyitott így a verseny a bronzéremért.

Simán elegendő lehet egy 77-78 méteres dobás a dobogóhoz, amit kis túlzással mindenki tud a mezőnyben. Ha a neveket nézzük, akkor a riói aranyérmes Dilshod Nazarov pályázik a legjobb eséllyel a bronzra, de a 35 éves kalapácsvető idén nem ostromolta a 80-as határt, így foghatónak tűnik. 

Hol végez Halász Bence kalapácsvetésben?    
1-3. 4-6. más
5.00 2.00 2.30

Baji esetében arról írtunk, hogy a dobogótól az utolsó helyig bármi benne volt a pakliban, de mellette szólt, hogy nyomás nélkül versenyezhetett. Hasonló csónakban evez Halász is, első felnőtt világbajnokságán teljesen nyugodtan állhat a dobókörbe. Hogy ebből mit hoz ki, az szinte megjósolhatatlan. Nem tudunk mást tenni, mint bízni benne, hogy elsül a keze, megközelíti az egyéni legjobbját, vagy akár meg is dönti, ami nagyon jó eséllyel érmet jelentene számára.