EURO 2012

A miénk mellett a portugálok és az oroszok csoportjában is óriási a verseny

20 mérkőzést rendeznek pénteken este a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjaiban. A számunkra különösen izgalmas Finnország-Svédország találkozó mellett a B, az F és az I jelű csoportok találkozóira érdemes igazán odafigyelni

Az A csoportot Németország már két körrel a selejtezősorozat vége előtt tízpontos előnnyel vezeti, így már biztosan senki nem érheti utol. A második helyért viszont még nagy lehet a harc, hiszen Törökország 14, Belgium pedig 12 ponttal áll. A törökök pénteken a németeket fogadják (utóbbiak kedden a belgákat, tehát ők lehetnek a mérleg nyelve), és a hazaiak számára fontos pontokon túl az is érdekessé teszi a találkozót, hogy a Félholdasoknál több Németországban élő (vagy már ott született) játékos is játszik, miközben a vendégeknél vannak török származású labdarúgók is. Különösen pikánssá teszi tehát a meccset, hogy Isztambulban Özilt valószínűleg nem fogadják majd túl jó szívvel.

Belgiumnak Kazahsztán ellen kötelező lenne begyűjtenie a három pontot, de ők a bravúros eredményeik mellett (pl.: döntetlen Törökország ellen) nagy hibákat is elkövettek már (pl.: döntetlen otthon Ausztriával vagy idegenben Azerbajdzsánnal). Az osztrák válogatottja legfeljebb a harmadik helyre érhet oda, de ehhez is győzniük kellene Azerbajdzsánban, ahol ez a belgák mellett a törököknek sem sikerült.

A B csoportban egyelőre óriási a verseny az első helyért, Oroszország, Írország, Örményország és Szlovákia is odaérhet még. Közülük pénteken az örményeknek és az íreknek lehet könnyű dolga, míg az oroszok épp Szlovákiába, Zsolnára látogatnak. Északi szomszédaink tehát egy rossz eredménnyel kiszállhatnak a versenyből, ha viszont nyernek, akkor a papírforma alapján az utolsó fordulónak a négy együttes egypontos különbséggel vághat neki.

Írország és Oroszország labdarúgó-válogatottjának tagjai küzdenek a labdáért a két csapat Európa-bajnoki selejtezőjén 2011 szeptemberében

A C csoportot Olaszország már biztosan megnyerte, mögötte pedig Szerbia, Észtország és Szlovénia verseng a második helyért. A szerbek az olaszokat fogadják annak a mérkőzésnek a visszavágóján, amelyet a szerb szurkolók miatt nem tudtak lejátszani Genovában. A taljánokat saját drukkereik nem kísérhetik el erre a találkozóra, megelőzendő az újabb balhét, de nem csak ezért tűnik valószínűnek, hogy ők, zsebükben a csoportgyőzelemmel nem fognak megszakadni a jó eredményért. Az eddig több meglepetéseredményt is produkáló - például Szlovéniában nyerő, de Feröeren kikapó - észtek Észak- Írországban lépnek pályára pénteken, kedden pedig pihenni fognak, így ők csak egy győzelemmel tarthatják életben a továbbjutási reményeiket. Ugyanakkor a szlovénok esélyei szerb és észt pontszerzés esetén is elszállnak, hiszen pénteken ők pihennek.

A D csoportban Franciaország egyetlen ponttal vezet Bosznia-Hercegovina előtt, és meglepő lenne, ha bármi eldőlne pénteken este. Mármint azon kívül, hogy az egymás ellen játszó románok és fehéroroszok már biztosan nem érhetik utol őket. A franciák ugyanis Albániát, a bosnyákok pedig Luxemburgot fogadják, azaz mindkettő sima hazai győzelemnek ígérkezik.

Az E csoportban Magyarország San Marinóval együtt szabadnapos, a Finnország-Svédország és a Hollandia-Moldova mérkőzéseket pedig kapcsolódó cikkünkben harangoztuk be: A finn szurkolók kergethetik bravúrba csapatukat a svédek ellen - nálunk élőben

Az F csoportban Horvátország előzi meg egy ponttal Görögországot, és a két csapat Pireuszban épp egymás ellen játszik. Bármi is lesz az eredmény, másodiknál rosszabb már egyikük sem lesz, de nyilvánvaló, hogy mindkét együttesnél a közvetlen kijutásról álmodoznak, így itt egy igazán parázs csatára számíthatunk. Déli szomszédainknak ugyan a döntetlen is jó eredmény lehet, de egy gólra a görög válogatott szinte mindig jó. A mögöttük állók közül Izrael és Grúzia nem lép pályára, a lett válogatott pedig hazai pályán gyűjtheti be a Málta ellen kötelezőnek számító három pontot.

A G csoportban Angliát már csak az a Montenegro előzheti meg, amelynek otthonában Fabio Capello tanítványai épp pályára lépnek. Wayne Rooneyék egy pontra van szükségük a biztos csoportelsőséghez, ha viszont kikapnak, már csak imádkozhatnak, hogy Vucinicék kedden ne tudjanak Svájcban is nyerni. Azt pontosan nem tudjuk, hogy a Manchester United csatárát mennyire zavarta meg édesapja fogadási csalás miatti letartóztatása, de egy döntetlent szerintünk az angol válogatott Podgoricában is el tud érni. A montenegróiaknak ugyanakkor még hátrafelé is figyelniük kell, hiszen Svájcnak még van esélye utolérni őket. A helvétek az utolsó helyezett Walest látják vendégül, míg Bulgária válogatottja pihenőnapos.

A H csoportban Portugáliának, Dániának és Norvégiának is 13-13 pontja van, de a norvégoknak már csak egy mérkőzésük van hátra, csak kedden játszanak. Addigra pedig a dánok túl lesznek Cipruson, a portugálok pedig Izlandon, vélhetően egy-egy győzelemmel, azaz előnybe kerülhetnek. Igaz, az utolsó mérkőzésüket egymás ellen játsszák majd, ami még nagyban befolyásolhatja a csoport végeredményét.

Az I csoport győztese már biztosan Spanyolország. Az Eb-címvédő és világbajnok együttes azonban még beleszólhat a második helybe, hiszen pénteken a második helyezett Csehország ellen lép pályára, kedden pedig a csehek mögött kétpontos hátránnyal harmadik Skóciát fogadja. A skótok szombaton játszanak Liechtensteinben, ahol kötelező lesz számukra a győzelem, ha esélyt akarnak a továbbjutásra.

EURO 2012
selejtezők
A csoport:
Azerbajdzsán-Ausztria, Baku
hatharom-tipp: x
Törökország-Németország, Isztambul 20:30
hatharom-tipp: 1
Belgium-Kazahsztán, Brüsszel 20:45
hatharom-tipp: 1
B csoport:
Örményország-Macedónia, Jereván
hatharom-tipp: 1
Szlovákia-Oroszország, Zsolna
hatharom-tipp: X
Andorra-Írország, Andorra la Vella
hatharom-tipp: 2
C csoport:
Szerbia-Olaszország, Belgrád
hatharom-tipp: 1
Észak-Írország - Észtország, Belfast
hatharom-tipp: 1
D csoport:
Bosznia-Hercegovina - Luxemburg, Zenica
hatharom-tipp: 1
Románia-Fehéroroszország, Bukarest
hatharom-tipp: X
Franciaország-Albánia, Párizs
hatharom-tipp: 1
F csoport:
Lettország-Málta, Riga
hatharom-tipp: 1
Görögország-Horvátország, Pireusz
hatharom-tipp: X
G csoport:
Wales-Svájc, Swansea
hatharom-tipp: 2
Montenegró-Anglia, Podgorica
hatharom-tipp: X
H csoport:
Ciprus-Dánia, Nicosia
hatharom-tipp: 2
Portugália-Izland, Porto
hatharom-tipp: 1
I csoport:
Csehország-Spanyolország, Prága
hatharom-tipp: 2