Community Shield

Kétgólos hátrányból fordítva nyerte meg a Szuperkupát a Manchester United

A Manchester United 3-2-re legyőzte a városi rivális Manchester Cityt az Angol Szuperkupában, és története 19. serlegét hódította el. Drámával végződött a mérkőzés: a Vörös Ördögök a 94. percben szerezték meg a győztes gólt Nani révén, de megérdemelten nyertek, kétgólos hátrányból álltak talpra, és a második félidőt végigtámadva fordítottak.

A Manchester United nyerte az Angol Szuperkupát

A Manchester United előtt adódott az első lehetőség: a 3. percben Young lövésénél szögletre tisztáztak a védők. A sarokrúgás utáni kavarodásban Smalling lövését könnyedén fogta Joe Hart.

Az első negyedórában a United kezdeményezett, Dzekónak és Balotellinek nem sok dolga akadt De Gea kapuja előtt. A Vörös Ördögök többet birtokolták a labdát, de az indításokat, beadásokat rendre lekapcsolták a City védői. A 23. percben Rooney rúghatott jó szögből, a tizenhatos bal sarkáról szabadrúgást, veszélyesen csavarodott a labda, de nem akadt be a hosszú felsőbe.

A félidő előrehaladtával egyre nagyobb fölénybe került a United, míg az első valamirevaló City-helyzetre félórát kellett várni: Silva indította Milnert, aki jobbról előtte a labdát keresztbe.

A 36. percben Nani távoli szabadrúgása megpattant Dzekón, a labda súrolta a jobb kapufát. A hajrára kezdett kiegyenlítődni a mérkőzés, és hiába nem villogott addig a City, mégis előnybe került: a 38. percben Silva jobb oldali szabadrúgására tökéletesen emelkedett Lescott és a jobb alsó sarokba csúsztatott (1-0). A gól után megjött a kékmezesek önbizalma, a United térfelén zajlott a játék, és a hosszabbításban Dzeko bombagóllal duplázta az előnyt: 22 méterről, középről gondolt egyet és előtte le a labdát, De Gea későn reagált (2-0), a kezdeti lendület után nagy bajba került a Ferguson-csapat.

Sir Alex hármat is cserélt a szünetben(hatot lehetett ez esetben). A borítékolható alapos fejmosás meghozta gyümölcsét, az 52. percben Young sokadik ívelése már eredményes volt, távoli szabadrúgását Chris Smalling teljesen üresen fejelte a kapuba (1-2).

Az 58. percben egy gyönyörű akció végén egyenlített a Manchester United: Cleverley indította, a City játékosai csak szemmel követték a passzokat, végül Nani az ötös bal sarkáról finoman emelt Hart fölött a hálóba (2-2). Elkapták a fonalat a vörös-fehér mezesek, ismét beszorult saját kapuja elé a City, jó 10 perc elteltével jutottak ismét De Gea kapuja elé. A 76. percben Adam Johnson kínálta meg a tizenhatos jobb sarkáról a spanyolt, aki ezúttal biztosan hárított. A hajrában mindkét csapat még nagyobb iramot diktál, helyzetből több is akad mindkét oldalon, a 88. percben Richards fejesénél újabb brvaúrt muatatott be De Gea. A 94. percben aztán Nani eldöntötte a mérkőzést: Rooney szabadított fel saját kapuja előtt, Nani a félpályáról indulva egyedül vihette a labdát kapura, elfektette Hartot és a kapuba paaszolt (2-3).

Drámával fejeződött be a Community Shield döntője, de megérdemelten hódította el a kupát a Manchester United: az első félidő elejét, majd a másodikat teljesen uralta, kétgólos hátrányból fordított ellenfelénél szebben, szervezettebben futballozva.

Angol Szuperkupa (Community Shield)
MANCHESTER CITY-MANCHESTER UNITED 2-3 (2-0)
London, Wembley Stadion. Vezette: Phil Dowd
 
MANCHESTER CITY: Hart - Richards, Kompany, Lescott, Kolarov (Clichy 73.) - De Jong, Y. Touré, Milner (A. Johnson 67.) - Silva, Balotelli, Dzeko. Menedzser: Roberto Mancini. Cserepad: Taylor, Clichy, Szavics, Barry, Johnson, Wright-Phillips, Agüero.
 
MANCHESTER UNITED: De Gea - Smalling, Vidics (Evans 46.), Ferdinand (Jones 46.), Evra (Rafael 72.) - Nani, Carrick (Cleverley 46.), Anderson, Young - Rooney, Welbeck (Berbatov 89.). Menedzser: Sir Alex Ferguson. Cserepad: Lindegaard, Berbatov, Evans, Cleverley, Pak, Rafael, Jones.
 
Gólszerző: Lescott (38.), Dzeko (45+1.), ill. Smalling (52.), Nani (58., 90+4.)
Sárga lap: Dzeko (20.), Richards (22.), Touré (34.), Milner (56.), Kolarov (60.), ill. Anderson (20.), Evra (38.)