Európa Liga előzetes

A Braga a statisztikák megdöntésére készül, a Villarreal pedig csodára

A Benfica minimális, a Porto óriási előnyből várja az Európa Liga elődöntőjének visszavágóját

Csütörtök este játsszák a labdarúgó Európa Liga elődöntőjének visszavágóit, amelyeken eldől, hogy portugál házidöntőt játsszanak-e a sorozatban - bár lehet, hogy ez már eldőlt. A Porto ugyanis hazai pályán 5-1-re nyert az egyetlen nem luzitán résztvevő, a Villarreal ellen, azaz a spanyoloktól óriási csoda kellene a fordításhoz. A másik ágon még nem lefutott a párharc, hisz a Benfica csak 2-1-re tudott nyerni a Braga ellen, azaz utóbbiaknak nagy esélyt kínál az idegenben lőtt gól. Az is igaz viszont, hogy a Benfica szintén rendre betalál az ellenfelek hálójába idegenben is, de épp ezt szeretnék most megakadályozni a bragaiak.

Braga-Benfica 21:05 (Story 4)
az első mérkőzésen: 1-2
Ez az a párharc, ahol még biztosan nem dőlt el semmi. Idegenben rúgott góljának köszönhetően a Bragának bőven elég, ha 1-0-ra nyer, de valószínűleg ezt az eredményt érhetik el a legnehezebben. Latin csapatokról lévén szó egyikük erősségének sem a védekezést tekinthetjük, ráadásul a múlt nem hazai sikert ígér. A két csapat eddig 120-szor találkozott, és ebből 78-szor a Benfica győzött, míg a Bragának ez csak 15-ször sikerült. Ráadásul a lisszaboni Sasok hét EL-meccsen maradtak veretlenek a szezonban, és minden idegenbeli mérkőzésükön betaláltak az ellenfél hálójába.

Hugo Viana, a Braga középpályása örül csapata góljának, amit a háttal álló Vandinho szerzett a Benfica elleni Európa Liga-elődöntőben 2011 áprilisában

Hugo Viana, a Braga huszonötszörös válogatott középpályása azonban nem ijed meg a statisztikáktól.

"Azt mondják, a Benfica mindig lő idegenben gólt, de ugyanezt mondták a Dinamo Kijevről is, a Liverpoolról meg azt, hogy otthon mindig betalál. Szóval itt az újabb lehetőség, hogy rácáfoljunk a statisztikákra. Nem érdemtelenül jutottunk ide. Továbbra is koncentrálnunk kell, és úgy kell játszanunk, ahogy hazai pályán általában szoktunk a nagy csapatok ellen. A szurkolóink velünk vannak, és számítunk is rájuk. A Benficát ugyanúgy kezeljük, mint bármelyik csapatot kezelnénk Európából, de természetesen ez lesz a szezon legfontosabb mérkőzése."

Vianának nem ismeretlen élmény ilyen szintű mérkőzéseket játszani, hiszen 2005-ben eljutott a Sportinggal az UEFA-kupa döntőjébe, ahol a CSZKA Moszkvától kaptak ki.

"Óriási élmény volt az a döntő, de sajnos nem tudtunk nyerni. Remélem, ezúttal is bejutunk, és meg is szerezzük a trófeát. A Benfica elleni találkozót úgy kell kezelnünk, mintha az utolsó lehetőség lenne az életünkben, és mindent bele kell adnunk. Valószínűleg ez lesz a legnagyobb meccs a klub történetében."

Utóbbi megállapítással egyetért Domingos Paciencia, a Braga vezetőedzője is, aki szerint nagy dolgokat értek el ebben a szezonban, de még van feladatuk.

"Addig nem lehetünk boldogok, amíg nem nyerünk valamit. Nagyszerűen küzdöttünk, hogy eljussunk idáig, de hisszük, hogy a döntőbe is odaérhetünk. Nem fogunk stresszelni, és nem fogjuk ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint az első mérkőzésen. Természetesen teljesen más mérkőzés lesz, mint egy bajnoki, és az odavágó eredménye bőven ad számunkra reményt, főleg a saját stadionunkban. Hajtós meccs lesz, de készen állunk. Büszke vagyok a csapatomra. Nagyszerű a hangulat, a játékosok profik, akik sok mindenen mentek együtt keresztül, és egy portugál csapattól, amelyik nem tagja a nagy hármasnak (Porto, Benfica, Sporting - a szerk.) igazán remek az eredmény, amit eddig elértek."

Jorge Jesus, a Benfica mestere is elismerően nyilatkozott a tavalyi bajnoki második helyezett eredményeiről, és úgy látja, már kialakult egy új "kartell" a portugál pontvadászat élén, aminek nem csak három tagja van.

"Bragában játszani épp olyan nehéz, mint a Porto vagy a Sporting otthonában. Az ellenfelünk felnőtt a legnagyobb múltú csapatok mellé, és már az újonnan alakult nagy négyes tagja. Ugyanakkor motiváltabbak nem is lehetnénk. Támadásban vagyunk a legobbak, ezért támadni fogunk, és gólokat akarunk szerezni. Azt hiszem, a Braga nagyon szervezett lesz hátul, és kontrákkal akar majd meglepni bennünket" - vélekedett a Sasok szakvezetője.

Villarreal-Porto 21:05 (Digi Sport)
az első mérkőzésen: 1-5
Négygólos hátrányt eddig csak három csapat fordított meg az UEFA különböző sorozataiban, és egyik csoda sem ma történt: a portugál Leixoes 1961-ben a francia La Chaux-t, a szerb Partizan Beograd 1984-ben az angol Queens Park Rangerst, a Real Madrid pedig 1985-ben a német Mönchengladbachot győzte le. Úgy tűnik tehát, hogy a Villarreal-Porto párharc már eldőlt, miután a spanyolok vezetést szereztek ugyan az első félidő végén idegenben, de a második játékrészben teljesen szétesett a védekezésük, és a négygólos Falcao vezetésével a portugálok óriási győzelmet arattak. Ráadásul a Porto már az előző fordulóban is bizonyította, hogy nem kényelmesedik el nagy előnyben sem, hiszen 5-2-es hazai győzelme után idegenben verte 5-1-re a Szpartak Moszkvát. Ennek ellenére egy jó meccs azért benne van a pakliban, hiszen a Villarreal meg fog próbálkozni a lehetetlennel.

"A lehető legoffenzívebb játékunkat vesszük elő" - mondta Juan Carlos Garrido, a Sárga Tengeralattjáró edzője. "Egy nemzetközi sorozat elődöntőjében vagyunk, azaz nagyon fontos mérkőzést fogunk játszani, és bízunk abban, hogy fordítunk és továbbjutunk. Rajtunk múlik. Hiszek a csapatomban, jó csapatokat győztünk le korábban, és a futball a győztes mentalitást jutalmazza. Sokat fektettünk az eddigi eredményeinkbe, és a következő lépés, hogy elérjük a döntőt."

A másik oldalon André Villas-Boas érthető módon magabiztosan készül a visszavágóra.

"A saját játékunkat kell játszanunk, és kész: egy támadó felfogású 4-3-3-at, ahogy az egész szezonban tettük. Természetesen semmi sem lehetetlen, és a futballban bármi megtörténhet, de én azért bízok a csapatomban. Fizikailag és szellemileg is megbirkózunk bármilyen helyzettel, ami ezen a mérkőzésen előállhat, és ezt már korábban is bizonyítottuk. Remélem, ha nyerünk, azt az egész ország a magáénak érzi majd."