Sportfogadás Suli

Mit csináljak, ha kiveszett az érték a tippből? - kisokos

  • varin

Ha értéktelen fogadást kötsz, hosszútávon csak veszíthetsz. Most bemutatjuk, mi a teendő, ha kiveszett a value a tuti tippből!

Az érték megállapítása egy tipp kapcsán a sportfogadó legfontosabb feladata. Ebben a pillanatban dől el, hogy valakiből lehet-e hosszútávon sikeres fogadó vagy megmarad az amatőr kocajátékosok szintjén. Mint ilyen tényező, a value meghatározása is elképesztően nehéz dolog, hosszútávon a képesség, hogy megállapítsd, egy tippben meddig van value és mikortól nincs, szinte biztosan sikeres sportfogadóvá tesz. Ezért is olyan félelmetesen nehéz...

De mi is az a value és mit jelent, hogy egy tippben van érték/value?
A value, vagyis magyarul "érték" fogadás azt jelenti, hogy az általad megjátszott szorzó nagyobb, mint amelyet a valós esélyek mutatnak. A legegyszerűbb példával élve, ha mindig 2.01-es szorzón fogadhatsz a fej vagy írás kimenetelére, akkor a fogadásod biztosan minden esetben +EV-s (pozitív várható értékű) lesz, hiszen a bekövetkezési valószínűséghez társított odds az 50-50% miatt 2.00, míg ha ugyanezt a fogadást minden esetben 1.99-szeres szorzón teheted, meg, akkor -EV-s (negatív várható értékű).

A nyerő sportfogadók és profi tippmesterek attól profik, hogy ezt képesek viszonylag jól megbecsülni. Ha ugyanis egy játékos rendszeresen játszana értéktelen oddsokat, veszteséges, vagy maximum nullás fogadó lenne, míg ha képes meglátni, hogy van-e érték a szorzóban, képes a fogadóirodákat is hosszútávon legyőzni.

>>>>>20-szoros szorzó a magyar-lengyelre háromesélyben? Kattints ide a kihagyhatatlan ziccerért!<<<<<

Ugyanakkor az önmagában kevés, ha tudod, egy szorzó meddig éri meg, hiszen bármennyire is csábító egy tipp, ha lemaradsz róla, ha elvéted a value oddsot, akkor tudnod kell helyesen cselekedni.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Valószínűleg mindannyiunkkal fordult már elő, hogy itt-ott olvastak egy elképesztően jó tippet. Egy csapat tele van hiányzókkal, B-kerettel áll ki, elkaptak valami fertőzést, akármi. Az ilyen, valószínűleg kisebb piacos (tehát alacsonyabb maximális tétet elbíró) tippeknél az oddsok nagyon sérülékenyek, elképzelhető, hogy csak néhányan érnek oda rá az ajánlott számokkal, ilyenkor pedig könnyedén kialakulhat az az érzés, hogy "erről én sem akarok lemaradni, megjátszom!". 

Jó azonban, ha tudod, lemaradni egy értékes, de közben már értéktelenné váló tippről hosszútávon sokkal-sokkal hasznosabb, mint megjátszani azt és esetleg nyerni vele.

Furán hangozhat, de ez az a helyzet, amikor a csatát megnyerted, de nagy lépést tettél felé, hogy hosszútávon a háborút elveszítsd, mert hajlandó voltál értéktelen szorzót tenni, amivel csak a bukméker nyerhet. A fenti példával ítélve, valaki azt mondta neked, hogy 2.01-es szorzón fogadhatsz a fejre, de mire odaértél az irodához, a szorzó már csak 1.99. És itt jön akkor a cikk alapvető kérdése.

 

Mit tegyek, ha nincs már érték a tippben?

 

Egyszerűen nem játszod meg és továbbállsz

Lemaradni egy nagyon erős infóról rendkívül tud fájni, maximum azért szurkolhatsz, hogy elbukjon a tipp és akkor még pénzt is kerestél azzal, hogy nem fogadtál. Ugyan nem minden esemény és tipp kapcsán tudhatod, meddig éri meg megjátszani, azért a józan paraszti eszet sem árt olykor használni. 

Például ha egy tippmester igencsak erősnek vél egy focimeccsen egy -1.5-ös ázsiai hendikepes fogadást, ám a határ felcsúszik -1.75-re úgy, hogy az odds nem változik, valószínűleg még van benne érték, így egy kisebb téttel megpróbálkozhatsz. De ha mondjuk ugyanarra a -1.5-re 1.90 helyett már csak 1.40-et ad a fogadóiroda, akkor vajmi kevés esély van rá, hogy jó befektetést tudsz kötni.

 

Alternatív lehetőséget keresel

Tényleg nincs rosszabb érzés annál, mint lemaradni arról, amit mindenki tíz- vagy százezrekkel bombáz. Ha te sem akarsz lemaradni az "év tippjéről", keress valami alternatív lehetőséget, hogy mégis meglegyen az az érzésed, hogy elkaptad a value-t.

Például tegyél egy kis aprót valami gigantikus oddsra, ami ha esetleg beesik, kárpótol téged az elszalasztott tutiért. Fontos, hogy alapvetően nem játszol értékes tippet, de keveset kockáztatsz a nagy pénzért. A fenti példánál maradva, ha -1.5-ös határon jött a tuti, akkor ne legyél rest megkínálni a -3.5-öt vagy -4.5-öt. Ha a tippmester infója beigazolódik, valószínűleg úgyis nagy különbséggel nyer a tipp. Hosszútávon ez sem jó megoldás igazán, de csökkenti a lemaradás és ezáltal a frusztráció érzését.

Fontos azonban, hogy ha lemaradsz a tutiról, az nem befolyásolhat téged semmiben sem. Nem lesz attól a következő tipp erősebb vagy gyengébb, nem akarhatod megnyerni azt a pénzt egy másik tippel, amelyről lemaradtál.

 

Élőben szállsz be a fogadásba

Ez persze nagyon nehéz fogadási műfaj, hiszen nem árt, ha tisztában vagy azzal, mi is történik a pályán. Ha a tippmester vagy az ötlet gyanúja beigazolódik és a pályán is viszontlátjuk azt, amit sejtettünk, akkor elképzelhető, hogy lesz lehetőség beszállni a fogadásba. Például hiába favorit a csapatod, az első 20-25 percben sorra hagyja ki a helyzeteket vagy egyszerűen nem játszik jól.

Neked nincs más dolgod, mint elemezni azt, amit a képernyőn látsz és kivárni a megfelelő oddsot. Ez persze veszélyes, mert nem biztos, hogy lesz lehetőséged egy perc múlva is fogadni az adott hendikepre, de van rá esély, hogy az eredeti oddson és határon tudsz fogadni, persze csak a hátralévő 65-70 percre.


Nem győzzük tehát eleget hangsúlyozni, hogy a sportfogadásban csak hosszútávon érdemes gondolkozni, aki rövidtávon szeretne sikereket elérni és mindezt meggondolatlanul, kiforrott taktika és bankroll-menedzsment nélkül teszi, szinte biztosan elbukik. Mindig tartsd kontroll alatt a döntéseidet, ha rossz döntést is hozol, ismerd be utólag, hogy ezt bizony nem így kellett volna, és tanulj a hibáidból.

Ha pedig egyszerűen nincs időd, lehetőséged vagy csak szakértelmed arra, hogy mindent megtanulj a sportfogadásról és profivá válj, bízd a pénzed a szakértőkre és tarts a nyerő sportfogadókkal!

 

Próbáld ki te is a Logibetet, csatlakozz a nyerőkhöz!

 

>>> ÉRDEKELNEK A PROFI TIPPMESTEREK  TIPPJEI! <<<