5 perc SF

Mi az, hogy ázsiai gólszámra fogadás? - napi lecke

Ebből a leckénkből megtudhatod, mi az, hogy tört gólokra fogadás és miért érdemes használni ezt a fogadási típust.

Mit tanultunk eddig?

Az eddigi leckéinkben átvettük a sportfogadás alapjait, vagyis többek közt megtanultuk azt, hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljük a bankunkat, vagy például, hogy milyen téttel játszunk.

A második heti tananyagok segítségével képbe kerültünk a leggyakoribb fogadási típusokkal,  megtanultuk, hogy mi is az kombi fogadás, és már fény derült arra, hogy mi a különbség a +0-s ázsiai hendikep és a DNB (döntetlen esetén a tét visszajár) fogadási típusok között. Legutóbbi oktatóanyagunkban pedig az ázsiai hendikepről esett szó, most pedig ezt folytatva az ázsiai gólszámos fogadásokat vesszük górcső alá! 

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?
Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat?
Ha túl sokat veszítek a baj, ha túl sokat nyerek, az is baj!
Mi az a ROI és hogyan számoljam ki?
Melyek a leggyakoribb fogadási típusok?
Mi az a kombi fogadás?
Mi a különbség a +0 és a DNB között?
Mi is az az ázsiai hendikep? 

 

Mi az, hogy ázsiai gólszámra fogadás?  

Természetesen itt nem arról van, hogy ázsiai származású játékos vagy ázsiai bajnokságok lennének a főszereplők, pusztán arról van szó, hogy hendikephez hasonlóan a gólszámokra való fogadásnak is van ázsiai típusú fogadási opciója. 

A klasszikusnak számító - kvázi európai vagy angolszász típusú - gólszámos fogadásokra az a jellemező, hogy eldöntendő avagy kétesélyes piacokon kockáztathatjuk a pénzünket. Például vagy 2.5 gól feletti végeredmény születik, vagy nem, vagyis a fogadás kimenetele egyszerű igen vagy nem módon dől el. 

Az ázsiai típusú gólszámos fogadásoknál ennél jóval nagyobb mozgástere van a fogadóknak, hiszen ezeken a piacokon nem "feles" gólszámokra fogadunk, hanem egész, negyedes vagy háromnegyedes opciókra. 

 

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? 

Kezdjük a sort az egész vagy nullás fogadási típussal. Ha egész gólszámra fogadunk, akkor a tippünk kimenetele háromesélyes, vagyis lehet nyertes, lehet vesztes és lehet 'push', azaz visszajárhat a teljes tét. 

Példa 1.: A Fradi-Újpest mérkőzésre azt tippelted, hogy 3.0 gól alatt lesz a végeredmény. A meccset egyik csapat 2-1-re megnyeri, tehát pontosan 3 gól született a meccsen, azonban ebben az esetben a tipp nem vesztesnek, hanem 'tét visszajárnak' lesz elkönyvelve. A tipped  0,1 vagy 2 gólt hozó végeredmény bekövetkeztekor lenne nyertes, 4 illetve annál több találat esetében pedig veszteskét történne az elszámolása. 

X.0 gól fölé
Eredmény Kimenetel Nyeremény
x gól Tét visszajár Visszajár a tét
x-1 gól Vesztes 0 ft
x+1 gól Nyertes tét*odds
x.0 gól alá
Eredmény Kimenetel Nyeremény
x gól Tét visszajár Visszajár a tét
x-1 gól Nyertes tét*odds
x+1 gól Vesztes 0 ft

 

Folytassuk a sort a negyedes gólszámra vonatkozó fogadási típussal. Ebben az esetben a negyedes (0.25) tört, úgy jön, ahogy az ázsiai hendikepes fogadások esetében már megtanultuk, vagyis a tippre elhelyezett tétünket kettéosztjuk két kimenetelre. Ilyen esetben a tétünk egyik fele a nullás vagy egész gólszámra, a másik fele pedig egy feles (sztenderd) opcióra fogad. Tehát a negyedes ázsiai gólszám képlete: 0.25 = (0 + 0.5)

Példa 2.: A Fradi-Újpest mérkőzésre azt tippelted, hogy kevesebb, mint 3.25 (U3.25) találat lesz a találkozón. A meccset egyik csapat 2-1-re megnyeri, tehát 3 gólt születik a mérkőzésen.  Ebben az esetben a feltett téted egyik fele az U3, a másik fele pedig az U3.5 opcióra került fel. Értelemszerűen az első választásod 'push' lesz, vagyis a tét visszajár, a második esetben pedig a tipped nyert, tehát fél téteddel behúztad a nyertes oddsot. 

Ebben a példában a teljes téted akkor nyertes, ha 0,1 vagy 2 gólos végeredmény születik, míg 4 illetve annál több találat esetén veszíted el az összes feltett pénzed. 

x.25 gól fölé
Eredmény Kimenetel Nyeremény
x gól Félvesztes Elveszik a tét 50%-a
x-1 gól Vesztes 0 ft
x+1 gól Nyertes tét*odds
x.25 gól alá
Eredmény Kimenetel Nyeremény
x gól Félnyertes Visszajár a tét fele + tét 50%-a * odds
x-1 gól Nyertes tét*odds
x+1 gól Vesztes 0 ft

 

A harmadik verzió a háromnegyedes (0,75) gólszámos fogadások. Itt a működési elv hasonló a negyedeshez, hiszen ebben az esetben is törtekről beszélünk és ilyen típusú tippeknél is kettéosztjuk a feltett tétünket. A háromnegyedes ázsiai gólszám képlete: 0.75 = (0,5 + 1)

Példa 3: A Fradi-Újpest mérkőzésre azt tippelted, hogy 2.75-nél kevesebb lesz a gólszám (U2.75). Ebben az esetben a téted egyik fele a 2.5 gólnál, a másik fele pedig a 3 gólnál kevesebb opcióra érkezik be. A meccset egyik csapat 2-1-re megnyeri, tehát 3 gólt születik a mérkőzésen. A végeredmény alapján a téted első felét elveszíted, míg a második részét visszakapod, hiszen az 'push' kiértékeléssel záródott. Ebben az esetben a teljes téted akkor lenne nyertes, ha 0,1 vagy 2 gólt hozna a mérkőzés, és akkor veszítenéd az egész pénzed, ha 4 vagy annál több gól esne a meccsen. 

Ha ugyanezen a mérkőzésen azt fogadtad meg, hogy 2,75 gólnál több lesz, akkor a helyzet fordított. A téted egyik fele nyerő lesz (O2.5), a másik pedig 'push' (O3), vagyis félnyertes lesz a fogadásod. Ebben az esetben a teljes téted akkor nyerne, ha 4 vagy annál több gól születne a találkozón, és akkor veszíted el az egészet, ha 0,1 vagy 2 gólos végeredmény születik.

x.75 gól fölé
Eredmény Kimenetel Nyeremény
x gól Vesztes 0 ft
x+1 gól Félnyertes Visszajár a tét fele + tét 50%-a * odds
x+2 gól Nyertes tét*odds
x.75 gól alá
Eredmény Kimenetel Nyeremény
x gól Nyertes tét*odds
x+1 Félvesztes Visszajár a tét fele
x+2 gól Vesztes 0 ft

 

Mi az ázsiai gólszámra való fogadás előnye? 

Ahogy példákban is szemléltettük, az ázsiai típusú gólszámra történő fogadás egyik legnagyobb előnye, hogy egy plusz "biztonsági hálóval' tudod védeni a tétjeidet. Jóval több lehetőséged van fogadóként ebben a fogadási típusban, mint a hagyományosban, hiszen itt nem kétesélyesek a kimenetelek, ez a tényező pedig egyértelműen a Te malmodra hajthatja a vizet. 

További előnye, hogy jellemzően a komolyabb fogadóirodák ezeken a piacokon kisebb haszonkulccsal (margin) dolgoznak, vagyis több maradhat a játékosok zsebében. 

Fontos ugyanakkor, hogy a törtes - 0.25 és 0.75 - fogadású típusok kifejezetten szingli fogadásokként rendelkeznek értékkel, vagyis kombinációs szelvényekre ezeket egyáltalán nem éri meg felpakolni. 

Leckénk végéhez érve mindenképpen azt javasoljuk, hogy próbáld meg beépíteni a repertoárodba ezeket a típusú fogadásokat, mert magad is hamar látni fogod, hogy jóval kifizetődőbb lesz ezekre a gólszámos piacokra fogadnod. 

Hol fogadhatsz ázsiai gólokra?
Sok ázsiai gólszámos fogadási lehetőséget tálhatsz a      -nál. A bukméker  rendkívül széles kínálatot biztosít az ázsiai gólszámos piacokon, nem csak az összesített eredményre, hanem a résztvevő csapatokra is vonatkozóan. Továbbá eltolt és alternatív gólszámos határokra is tudunk fogadásokat kötni kiemelt sporteseményekre!