5 perc SF

Melyek a leggyakoribb fogadási típusok? - napi lecke

Naponta jelentkezünk olyan anyagokkal, amelyek hozzásegíthetnek Benneteket ahhoz, hogy jobb fogadóvá váljatok. Igyekszünk fokozatosan belemerülni a témába, így egészen az alapoktól kezdjük. A leckék végén találtok majd egy kis tesztet is, így azonnal le tudjátok ellenőrizni a tudásotokat. Ebben a leckében átvesszük a főbb fogadási típusokat, a bukmékerek által kínált különféle piacokat. Jó olvasgatást és tanulást kívánunk!

Az alapok

Az első öt lecke során végigmentünk a sportfogadás alapjain. Noha ekkor csak elméleti tudásra tettünk szert, valójában ezen leckék alapigazságai nélkül egyetlen fogadó sem válhat profivá, hovatovább, a fogadóirodákkal szembeni küzdelemben is szinte esélytelen marad. Miután megtanultuk, miért fontos a bankroll-menedzsment, mi az a ROI és hogyan kell nekilátni a bukik legyőzésének, itt az ideje, hogy belekezdjünk a fogadásba. Ám az első tétek elhelyezését megelőzően még nem árt, ha seregszemlét tartunk, vagyis megvizsgáljuk, mire is fogadhatunk.

 

>>> Kattints és sajátítsd el velünk a sportfogadás alapjait! <<<

 

Az alap fogadási típusok

 

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor a sportnapilap külön kiadványát kellett bújni a heti 120 fogadási lehetőséges kínálatért, ahol csak 1x2-re lehetett fogadni? Több, mint két évtized alatt a világ sportfogadása gyökeresen megváltozott, amelyet a technológiai fejlődés mellett az események számán és a fogadási típusokon is lemérhetünk. Aki ma már nem tart lépést az iparág hihetetlen fejlődésével, az a lemaradás okozta bevételkiesésben hamar elhullik, ez a verseny pedig nekünk, fogadóknak a legjobb. A bukiknak nem csak az a céljuk, hogy egymásra licitáljanak bónuszokban, promóciókban, könnyen kezelhető felületekben, de az oddsok és a fogadási kínálat terén is óriási a konkurencia. Lássuk, melyek ezek közül a leginkább alapvetőek.

 

  • 1x2-es és 12-es fogadások

 

Az, hogy egy foci-, kézi-, kosár-, hoki- vagy teniszmeccset ki nyer meg, ma is a legnépszerűbb fogadási típus, így a bukiknál továbbra is az 1x2-es vagy 12-es típusú fogadások élveznek előnyt. A győztes megtippelése az egyik legegyszerűbb fogadói küldetés, hiszen csak arra kell voksolni, hogy melyik csapat vagy játékos lesz a győztes a lefújás pillanatában. Több ok miatt is ez továbbra is a legnépszerűbb típus.

Egyrészt a fogadók többsége egy párosítás láttán rögtön azt kezdi el elemezni, hogy melyik az esélyesebb fél, másrészt pedig a győztesre való fogadás nem igényel különösebb háttértudást, sportfogadás-szakmai ismereteket.

 

  • Hol vannak 1x2-es és hol 12-es fogadások?

Az 1x2-es és az 12-es fogadások között az a különbség, hogy előbbi esetében a sportesemény végződhet döntetlenre. Ilyen sport hagyományosan a labdarúgás, a kézilabda, a jégkorong, a sakk, satöbbi. Más sporteseményeknél viszont nincs lehetőség a pontosztozkodásra, mindenképpen győztest kell avatni. Ilyen például a kosárlabda, a baseball vagy a tenisz.

Vannak azonban olyan sportesemények, amelyeknél lehetőség van bár döntetlenre fogadni, egy esemény nem érhet véget remivel. Ilyenkor a fogadóiroda is megkülönbözteti a rendes játékidős fogadást a teljes játékidős fogadástól. Legjobb példa erre talán a jégkorong, ahol alap fogadási típusnak számít az 1x2-es fogadás, de van lehetőségünk az 1x2 mellett 12-re is fogadni, utóbbi esetében pedig már számít a hosszabbítás eredménye is.

 

  • Gólok/pontok száma

Szintén alap fogadási típusnak számít az úgynevezett alatt/felett, vagyis az under/over fogadások. Itt a fogadóknak a bukmékerek által beállított határhoz képest kell megtippelniük, hogy több vagy kevesebb gól/pont/poén lesz-e. Talán a leginkább ismert ilyen u/o fogadás a focimeccseknél a 2.5 gól alatt, illetve a 2.5 gól felett.

Az 1x2-es fogadásokhoz képest azonban itt már jelentősen nagyobb kínálatból válogathatunk, hiszen a bukik lényegesen szélesebb skálán állapítanak meg határokat, így tehetünk pénzt 1.5-ös, 3.5-ös határral is, sőt, akadnak irodák, ahol akár még merészebb tippeket is megfogadhatunk, például, hogy lesz-e 8 vagy 9 gól egy meccsen. Az under/over fogadások a labdarúgás mellett minden más sportágban is jelen vannak, az előzőleg megismert alternatív határokkal egyetemben.

Példa az alatt/felett fogadásokra

 

  • Egyéb alap fogadások

A fenti, két leggyakoribb típusnak is van végtelen számú alternatívája. Ha valaki az 1x2-es fogadásokat preferálja, ott van számára a kétesélyes fogadás, vagyis amikor a játékos arra tippel, hogy mondjuk az egyik csapat nem kap ki (1x vagy x2), esetleg arra, hogy a mérkőzésen nem születik döntetlen (12). Az under/over fogadások egyik közkedvelt alternatívája pedig a mindkét csapat szerez gólt (Both team to score, vagy röviden BTS), ahol is azt kell megjósolnunk, lő-e mindkét csapat gólt a meccsen vagy sem. A legbátrabb fogadók terepe pedig a pontos végeredmény (correct score) megtippelése, amely esetében adott mérkőzés számszerű eredményére tippelünk. Ez azért jellemzően kevesebb gólos/pontos eseményeknél játszik, így például focimeccsnél vagy tenisznél tippelhetünk rá, de egy kosármeccsen már nem.

Az elmúlt években nagyon elterjedté váltak a hendikepes fogadások is, amikor egyik csapat képzeletbeli előnyt kap a fogadóirodáknál a másikkal szemben. Ez jellemzően a kevésbé esélyes csapat esetében fordul elő, itt az esélyesség mértékétől függően kap 1-2 gólos hendikepet az egyik fél. Az európai és az ázsiai hendikepek közötti különbség, illetve ezek értelmezése viszont egy külön fejezetet igényel, így ezekkel később foglalkozunk bővebben.


Természetesen a fenti fogadásoknak millió alternatív verziója van, amelyekből kedvünkre válogathatunk a játék során. A legalapabb típusok megértése és megtanulása azonban elengedhetetlenül fontos lépés ahhoz, hogy igazi pénzben fogadjunk.