Bulvár

Milliós büntetést szabtak ki a komolytalankodó fogadóirodára

Az Egyesült Királyság szerencsejáték-felügyelete 84 ezer fontos bírságot szabott ki egy brit fogadóirodára, amiért piacot nyitott a piteevő kapusra.

Wayne Shaw neve nem biztos, hogy minden futballszerető embernek egyből beugrik, de ha eláruljuk, hogy a kispadon pitét faló kapusról van szó, úgy vélhetően már sokaknak ismerős lehet.

Még tavaly februárban történt az eset, amikor az ötödosztályú Sutton United az Arsenallal meccselt az FA-kupában. A Sutton csapatát erősítette a 45 éves Wayne Shaw is, aki nem kevesebb, mint 150 kilós versenysúllyal várta az Ágyúsok elleni történelmi találkozót. A meccset egyébként Wengerék 2-0-ra megnyerték, de a találkozó nem emiatt került a középpontba, hanem minden idők egyik legérdekesebb bundaügye miatt.

Történt ugyanis, hogy egy Suttont szponzoráló bukmékeriroda kihasználva a csapat körüli hype-ot, számos extrém fogadási piacot nyitott a mérkőzésre, nyilvánvaló marketingfogásból.

Ezek közé tartozott az is, hogy a 150 kilós portás megeszik egy pitét a mérkőzés alatt, a kimenetelre pedig 9-szeres szorzót kínáltak. Nyilván poénnak szánták, de a vége igen kínos incidens lett.

Az eset ugyanis nagy port kavart, mivel Shaw tényleg megevett egy pitét a kispadon, a fogadóiroda saját bevallása szerint pedig ötszámjegyű összeget bukott a dolgon - angol fontban.

A történések után az FA azonnal vizsgálatot kezdeményezett, a klubot megbüntették, a játékost pedig eltiltották, aki végül a visszavonulás mellett döntött.

Az eset után több mint egy évvel záródott le az Egyesült Királyság szerencsejáték-felügyeletének (UKGC) vizsgálata is, amelynek következményeként az irodának 84 ezer angol fontot kell bírságként fizetnie.

A felügyelet indoklásra szerint a játékszervezők nem kínálhatnak olyan fogadási lehetőségeket a játékosok számára, amelyek könnyedén manipulálhatóak, hiszen ez veszélyezteti a sportág fedhetetlenségét és tisztaságát.

"Bár az újszerű fogadási lehetőség szórakoztatóan tűnhet, a következményei mégis komolyan voltak, hiszen bűncselekmény elkövetésére és a hatályos szabályok megsértésére ösztökélt" - állt az UKGC közleményében.

A vizsgálat során egyébként kiderült, hogy a fogadóiroda az sem korlátozta, hogy a játékosok multiaccountokkal sorozatban helyezzék el a fogadásaikat a piteevésre, ami szintén nem felel meg az előírásoknak.

Ezek után nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a marketingfogás a kiszabott bírsággal és a fogadással elbukott pénzekkel együtt megért a fogadóirodának...