Szerencsejáték-ipar

Mégsem lesz olyan nagy üzlet az online szerencsejáték az Egyesült Államokban?

  • Javi Moreno

A Morgan Stanley legelső becsléseihez képest harmadannyi forgalom várható az amerikai online szerencsejáték-piacon.

A törekvések már megvannak, de egyelőre távolinak tűnik az amerikai sportfogadók egyik vágya, nevezetesen az online szerencsejáték teljes legalizálása az Egyesült Államokban. 2015-ben még csak Nevadában, Delaware-ben és New Jersey-ben legális az online szerencsejáték, a Morgan Stanley pénzügyi tanácsadó cég szerint pedig öt év múlva sem lesz sokkal jobb a helyzet. A piacvezető vállalat becslése szerint 2020-ra további négy államban, Kaliforniában, Pennsylvaniában, New Yorkban és Illinois-ban biztosan, a legjobb esetben pedig összesen tizenöt-húsz államban fogadhatják el a törvényt.

A cég legutóbbi becslése az volt, hogy 2020-ra a legális piac teljes forgalma elérheti az évi 5,2 milliárd dollárt, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy az akadozó procedúra miatt ennél jelentősen kisebb számokkal kell kalkulálnia az államoknak. "Reménykedünk ugyan, hogy az esés megáll majd, de a becslések jelenleg igen aggasztóak" - nyilatkozták a Morgany Stanley-nél. A legelső jóslatok még úgy szóltak, hogy 2020-ra az online szerencsejáték piaca elérheti a 8 milliárd dollárt, mára viszont ez egészen 2,7 milliárdra esett vissza.

A Morgan Stanley korábbi jóslata az online szerencsejáték-ipar fejlődésére, államonként (millió dollárban)

A három, már "legális" állam közül egyelőre New Jersey generálja a legtöbb forgalmat, havi átlagosan tízmillió dollárral, míg Nevadában ez a szám egymillió, Delaware-ben pedig negyedmillió dolcsi.

Összehasonlítva ezeket a számokat a világ többi részével, a Morgan Stanley legutóbbi jelentése szerint a globális szerencsejáték-ipar jelenleg a 423 milliárdos forgalmat bonyolít évente, amelyből 29% (121 milliárd) a különböző lottó játékok, 28% (118 milliárd) az egyéb szerencsejátékok - mint például lóverseny és offline sportfogadás - részesedése, az online szerencsejáték 37 milliárd dollárral 9%-ot, birtokol, a maradék pedig a kaszinóké, amelyet jelenleg a világ 12. legnagyobb iparágának tartanak.