NB I

Kubatovék lelkiismerete tiszta Leonardo ügyében

Hosszas interjúban elemezte a holtszezon eseményeit, a stadionépítést és egyes játékosok sorsát a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor és az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál.

Az utóbbi napok legfontosabb ügye a Ferencváros szurkolói számára, hogy távozhat a klubtól a brazil Leonardo, aki kulcsembere volt a zöld-fehér csapatnak, de a jelek szerint a viselkedésével nincs minden rendben.

"A Ferencváros egy olyan közeg, ahol be kell illeszkedni a csapatba, a csapat részének kell lenni. Bizonyos szabályokat el kell fogadni, az egység mindennél fontosabb. Ha valaki ennek nem tud megfelelni, ha valakinek mondjuk könyörögni kell egy nagyon fontos mérkőzés előtt, hogy szálljon fel a buszra, és ugyan, jöjjön már el a csapattal, vagy ha valaki összeverekszik a csapattársával az öltözőben, annak nincs helye a Ferencvárosban. És ezt nem csak én gondolom így, hanem a szakmai stáb is. Ez a jövőben is így lesz, és ilyen esetben az is indifferens, hogy ez az adott játékos esetleg sokkal jobb képességű, mint egy másik játékos. Ha nem hajlandó beállni a sorba, akkor nincs itt helye" - mondta a fradi.hu-nak Orosz Pál, aki leszögezte, általánosságban beszélt.

Leonardo és a Ferencváros közös története véget érhet

"Leóval kapcsolatban a mi lelkiismeretünk tiszta kell, hogy legyen. Egy olyan fiúval hosszabbítottunk szerződést, aki sérült volt, aki azt fontolgatta, hogy abbahagyja a labdarúgást. De azt gondoltam, hogy az ő élete egy jó példa, egy nagyon szegény sorból jövő srác, de mégiscsak jutott valahova. Hogy a Ferencváros megteszi azt a gesztust, hogy pontosan tudtuk, hogy hat hónapnál hamarabb nem tud felépülni. Mégis megtettük azt a gesztust, hogy szerződést hosszabbítottunk vele. Ezt a fiút tisztességgel fizettük, addig is, amíg sérült volt. Sőt, Amszterdamba küldtük rehabilitációra. Ezek nem filléres dolgok, de azt gondoltuk, hogy ez belefér az életünkbe. Az én lelkiismeretem tiszta ebben a dologban, mert mi mindent megtettünk, hogy jól érezze magát nálunk. Sajnálom, hogy idáig jutottak a dolgok, mert egyébként senki nem őrült meg, tudjuk, hogy a futballtudása sokkal jobb a magyar átlagnál" - tette hozzá Kubatov Gábor

"Amikor például valaki nem megy ki az érmet, mert őt nem érdekli, az nem való a Ferencvárosba" - zárta le a témát Orosz Pál.

A Ferencvárossal edz a csapat korábbi, jelenleg szerződés nélküli játékosa, Gera Zoltán, aki adott esetben pótolhatja a brazil irányítót is.

"Zoli jelen pillanatban velünk edz, ez nem titok. Az sem titok, hogy beszéltünk vele, és hogy szeretnénk, ha velünk lenne. Van egy költségvetésünk, amit be kell tartanunk. Nem nyúlhatunk túl ezen. Ha van távozó játékos, és felszabadul pénz, akkor azt szeretnénk arra fordítani, hogy Zoli ide tudjon jönni. Jelen pillanatban ezen dolgozunk" - mondta Geráról Orosz.

Leonardo mellett távozhat Muhamed Besic is, de ő békésebb körülmények között. A bosnyák válogatott tagjaként szerepelt a brazíliai világbajnokságon, és csapata erőssége volt.

"Nem lepődtünk meg azon, hogy a világbajnokságon milyen teljesítményt nyújtott. Tudtuk, hogy egy nagyon jó képességű játékos, nagyon jó mentalitású labdarúgó. És ott nem engedték meg neki a társak, hogy adott esetben rácsavarodjon a labdára, és a saját maga szórakoztatására megcsináljon még három-négy cselt, ahelyett, hogy felpasszolja a labdát a középpályára. Nagyon jól játszott, és természetes, hogy érkeznek megkeresések hozzánk. Komoly és kevésbé komoly kluboktól is érkeznek megkeresések, de abban maradtunk, a kollégáinkkal, hogy amíg ő kint van, nem foglalkozunk ezzel. Most megnézzük, hogy milyen lehetőségek vannak, vele is beszélünk. Nekünk a klub érdekeit kell szem előtt tartanunk, természetesen a játékos érdekeit is szem előtt tartjuk. Megnézzük, hogy mit szeretne. Élő szerződése van 2016-ig, de ha olyan lehetőséget kap, ami az ő élete szempontjából fontos, akkor nem fogunk akadályt gördíteni elé, és az sem elhanyagolható szempont, hogy pénzhez is tud jutni a Ferencváros. Teszem hozzá, nemcsak a Ferencváros, hiszen hozzá hasonló kaliberű játékosokat úgy tudunk idehozni, hogy az őket elengedő klubokkal megállapodunk, és ha továbbértékesítjük, akkor egy bizonyos, nem is kicsi százalékot fizetnünk kell. Tehát, ha bejön egy összeg, az nem marad egy az egyben nálunk sajnos. De ne feledjük el, hogy egy ilyen játékost meg kellett szerezni, hogy akkor nem kellett érte fizetnünk semmit" - véleményezte Besic ügyét Orosz Pál.

Végül szóba került az Európa Liga is, amelynek selejtezőjében indulhat a Ferencváros. Az első fordulóban a máltai Sliema Wanderers lesz a magyar csapat ellenfele, amelynek a legyőzése elvárás az együttes felé. A következő fordulóban a horvát Rijeka következhet, amelyet Orosz Pál szintén legyőzhetőnek tart.

"Ha a Rijekát kiverjük, az nem lenne bravúr, csak egy nagyon jó teljesítmény. Ha a Bayern Münchent vernénk ki, az lenne bravúr. Nem volt kifejezett elvárás, hogy a csapat bekerüljön a csoportkörbe az Európa Ligában. Az volt az elvárás, hogy jussunk oda, selejtezőket játszhassunk. Meglátjuk, hogy meddig jutunk el. Nyilvánvaló, hogy a playoffban már nagyon sok múlik a szerencsén. Egész más költségvetésű csapatokkal is össze tudnak minket sorsolni. De erre szoktuk mondani, hogy a labda gömbölyű" - mondta az FTC Zrt. vezérigazgatója.