NFL

Így készülnek a fogadóirodák a Super Bowlra

  • covers.com - fordította: th3PR0j3ct0r

Nyakunkon az NFL nagydöntője, azaz a Super Bowl a Seattle Seahawks és a Denver Broncos részvételével, így nem árt, ha időben megkezdjük a felkészülést a fogadásra. Első körben annak jártunk utána, hogy vajon az irodák hogyan alakítják ki oddsaikat az extrém fogadási lehetőségekre.

Nem csak Manning, az irodák is nagy dobásra készülnek - Fotó: AFP

Az oddsmesterek általában komolyan elemzik az adott csapat helyzetét, igyekeznek meghatározni a piac várható viselkedését, illetve bonyolult algoritmusokat alkalmaznak annak érdekében, hogy pontos hendikepeket és határokat állapítsanak meg egy-egy eseményre.

Amikor azonban a bukmékerek Renee Fleming előadásait keresgélik szerte a világhálón, az bizony jócskán eltér a megszokottaktól.

"A himnuszt tíz különböző szituációban hallgattuk meg Christina Aguilera előadásában. Az első olyan volt, amit még 11 évesen énekelt." - nyilatkozta egy online iroda oddsmestere a covers.com-nak a XLV. Super Bowl kapcsán. "Ezt követően meghatároztunk egy átlagot az under/over fogadáshoz, ami 1 perc és 50 másodperc lett."

Ez az egyszerű példa bemutatja, hogy milyen logikával lehet meghatározni egy-egy ilyen extrém fogadási lehetőség (vagyis hogy a himnusz milyen hosszú lesz) határát, illetve oddsait. A legtöbb iroda legalább 300 féle fogadási lehetőséggel várja az ügyfeleket a XLVIII. Super Bowl alkalmából, amelyek közül a legtöbb közvetlenül a meccshez kötődik, például hogy kié lesz az első touchdown, illetve hogy ki nyeri az MVP-címet.

Van azonban néhány olyan is, ami más sportághoz köti a nagydöntőt. Az egyik ilyen fogadási lehetőség kapcsán azt kell eldöntenünk, hogy vajon az Oklahoma City Thunder sztájra, Kevin Durant több pontot dob-e a vasárnapi meccsén, mint ahány passzkísérlete lesz Peyton Manningnek a fináléban. Mivel Durant +7.5-ös hendikepről indul, remek formában van, ráadásul a Seattle Seahawks védelme remekel a passzjáték ellen, ezért első ránézésre nem is tűnik olyan rossznak ez a fogadás...

Jöjjön az egyik kedvencünk: Milyen színű Gatorade-del öntik nyakon a győztes csapat edzőjét?

"Rengeteg tét érkezik be erre a lehetőségre, az emberek egyszerűen imádják. A sárga és a fehér/átlátszó a favorit, de szinte minden színre fogadnak. Ebben az a legjobb, hogy a Gatorade-zuhannyal is nyerhetsz, ha esetleg a pályán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy arra számítottál." - mondta az oddsmester.

Eközben Las Vegasban is felgyorsulnak az események, hiszen ott is számtalan különleges fogadásra érkeznek tétek. Azt azonban tudni kell, hogy a nevadai törvényeknek megfelelően a vegasi irodák nem ajánlhatnak fogadási lehetőségeket a himnuszra vagy a Gatorade színére, mivel csak olyan eseményre lehet tippelni, ami a mérkőzés, illetve annak statisztikáihoz köthető.

Jay Kornegay és társai, a Las Vegas-i  Hilton fogadóirodában gőzerővel készülnek a szuper-vasárnapra. A fogadási lehetőségeket tartalmazó füzetek például 25 oldalasak... "Hátul van három óriási nyomtatónk. Egyelőre még nem kezdtek el füstölni" - mondta Kornegay.

A Hiltonban arra a legbüszkébbek, hogy szinte bárkire és bármire fogadhatnak az ügyfelek: "Lényegtelen, hogy kezdő a játékos vagy csak csereként lép pályára, néhány fogadási lehetőséget akkor is biztosítunk vele kapcsolatban. Igyekszünk ebbe az irányba szélesíteni a kínálatunkat, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a fogadóknak."

Nem lehet kijelenteni azonban, hogy ezek a legnépszerűbb fogadási lehetőségek: "Ha megnézed ezeket a lehetőségeket, ott találod köztük azt is, hogy például ki szerzi az első touchdownt a meccsen. Biztos vagyok benne, hogy ott lesz az öt legnépszerűbb fogadás között, de talán még az első háromba is befér. Mindenféle kreativitás ellenére általában az alapoknál lyukadunk ki..." - zárta az interjút Kornegay.

XLVIII. Super Bowl
Résztvevők Helyszín Kezdési időpont
Seattle Seahawks-Denver Broncos New Yersey, MetLife Stadium Február 3. 00:30 (magyar idő szerint)

A Super Bowlra természetesen a hatharom.com tippmestereinek is van tippje. Ha tudni szeretnéd, hogy mire fogadunk mi, látogass el a Protipp-rendszerbe!

  • 2014. január 21., Kedd 17:27
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Mérkőzés győztes: Denver Broncos
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.81
    • Eddig éri meg:1.71
    • Tét:6
    • INDOKLÁS:

      Elérkezett az idény leginkább várt és legfontosabb összecsapása, a Super Bowl, amelybe a két főcsoport első kiemeltje jutott, így ebből a szempontból álompárosítás alakult ki. Nyugodtan fel lehet vezetni a találkozót úgy, hogy a legjobb támadósor találkozik a legjobb védelemmel, mert ez gyakorlatilag így is van. Én úgy gondolom, hogy ezúttal a jobb támadósorral bíró csapat szerzi majd meg a bajnoki címet, tehát a Denver Broncos sikerére számítok. A Seattle védelme káprázatos, főként a passzok ellen és hazai pályán, ahol közönség által kialakított atmoszféra is segíti őket. New Yorkban azonban ez plusz nem lesz meg, és egy olyan támadósorral kell majd szembenézniük, amilyennel nem találkoztak még a szezonban. Peyton Manning egy igazi korszakos zseni, ez nem vitatható. Olyan alapszakaszt produkált, amilyet QB még soha és olyan arzenál veszi körül, amelyből 4 elkapó (Demaryus Thomas, Eric Decker, Julius Thomas és Wes Welker) is 10 vagy annál több elkapott TD-vel zárt, illetve Moreno-RB is több mint 10 TD-t szerzett. Ennyi potenciális célpontot gyakorlatilag lehetetlen minden play-ben levédekezni, és Manningnek bőven elég, ha csak az egyikük szabadon marad. Az eddigi két playoff-meccsen a Chargers és a Patriots is csak lelassítani tudta őket, komolyan megszorongatni nem. Tény, hogy a Seahawks-defense teljesen más kaliber, mint az előző kettő, de nagyon komoly próbatétel lesz ez számukra, és úgy gondolom, hogy ebben a matchup-ban a támadóknál van az előny. Manning fantasztikus teljesítményének kulcsa az offense fal is, akik kiváló munkát végeznek, mind az irányító megvédésében, mind pedig a futásblokkolásban. Hűen támasztja ezt alá, hogy Manninget az idei playoffban még nem tudták sackelni és nyomást sem nagyon tudtak helyezni rá, az pedig a Patriots ellen látszott, hogy mihez vezet… Ezen a téren (pass rush) pedig még van hova fejlődnie a Seattle-nek, illetve nem szabad elfelejteni, hogy Manning milyen kiválóan olvassa a védelmeket, így itt is a Broncosnál látom az előnyt. Ezek mellé társul a futójáték is, ami remekül egészíti ki a passzokat, és a Seahawks ugyan kiválóan fogta meg Frank Gore-t, de ezen a téren egy fokkal gyengébbek (a két playoff meccsen 5 yardot engedtek átlagban futásonként), mint a passz ellen, tehát lehet keresni valója a Moreno-Ball-RB párosnak.



      A Seattle támadásban lényegében Marsahwn Lynch-RB játékára van utalva, rajta alapszik szinte minden, viszont a Frisco védelme elég jól meg tudta őt fogni, egy nagy playtől eltekintve, csak 3,3 yardos átlagot tudott hozni 21 futásból. Erre a teljesítményre pedig a Denver védelme is képes, hiszen alig teljesítettek gyengébben az alapszakaszban mint a 49ers, a playoffban pedig eddig övék a legjobb futás elleni védelem 3,8 engedett yard/futás átlaggal, és vasárnap a New England futójátékát mintaszerűen vették le a pályáról. Ha ezt újfent hozni tudják, akkor a nyomás ismét Russell Wilsonra kerülhet, aki viszont december óta nem játszik jól, a célpontjai sem olyan minőségűek, mint a túloldalon és a támadófala sem védi olyan jól, mint eddig. A Frisco elleni meccshez sem volt sok köze, egészen a 4. negyedig pokollá tette az életét a 49ers védelme és nagyon rezgett a léc az egész csapat számára, de végül a védelem hozta magát, kihasználták Kaepernick hibáit, és a legfontosabb pillanatokban Wilson sem remegett meg, így hozni tudták a meccset. Bár Percy Harvin – WR visszatérhet a döntőre, ami nagyon jó hír, de a Denver hátsó alakzata jól összeállt a playoffra és eddig sokkal jobban teljesítenek, mint az alapszakaszban, így ezen a téren kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. A Super Bowl esetében is fontos (talán még fontosabb, mint eddig) a tapasztalat-faktor. Manningnek személy szerint ez már a 3. döntője lesz, Wes Welkernek szintén, és a főedző John Fox-nak is a Denver a második csapata, akiket döntőbe vezetett, ami mindenképp előnyükre válhat a pályán és azon kívül is. A Seattle csapata viszont nagyon fiatal, újdonság lesz még számukra az egész miliő, ami ezt körülveszi és Pete Carroll is újoncnak számít a Super Bowl-on. A motiváltság egyik oldalon sem lehet kérdéses, de a Denver oldalán néhány játékosnak talán ez lesz az utolsó esélye, hogy nagyot dobjon (gondolok itt pl. Welkerre, Champ Bailey-CB-re vagy akár Manningre), szóval számukra talán még fontosabb most ez a meccs, mint bármelyik, és úgy is készülnek rá.



      Az időjárást sem szabad kihagyni a sorból, hiszen ezúttal nem meleg helyszínen rendezik majd a döntőt, ám jelen pillanatban az látszik, hogy az ominózus hétvégén tiszta idő lesz New Yorkban, és bár a hőmérséklet fagypont alatt alakul majd, ehhez mindkét csapat hozzá lehet szokva. Mindent összevetve tehát azt gondolom, hogy idén a Denver Broncos győzelmébe érdemes fektetni, ami ezen az 1,8 körüli odds-on meg is éri, hiszen az első reakciók alapján ez a line nem nagyon fog javulni a döntőig.

    • Eredmény:

      8:43