Sportfogadás-suli

Mi a különbség a sport ismerete és a sportfogadás között?

  • pinnacle.com, fordította: Barcsai Róbert

A leggyakoribb hiba a sportfogadók körében, hogy a játékosok összekeverik a sport ismeretét a fogadással. Hogy ne essünk mi is ugyanilyen csapdába, tanuljunk a következő cikkből!

Mario Balotelli

Hihetetlen de igaz, a világ egyik legismertebb fakereskedőjének (angolul green lumber, azaz zöld fa, ami annyit jelent, hogy a fa frissen vágott - a szerk.) gőze sem volt arról, hogy valójában mivel is kereskedik, egészen addig, amíg fel nem világosították. Egész karrierje során abban a hitben élt, hogy zöldre festett fával, nem pedig frissen kivágottal dolgozik.

No persze több ilyen példát is láthatunk a világban. A világ egyik legsikeresebb svájci frank-kereskedője például sokáig azt sem tudta, hogy hol van Svájc.

De mi köze van az említett két példának a sportfogadáshoz?

Ez a két ember, illetve még sokan mások a világban, tisztában vannak az általuk végzett tevékenység lehetséges rizikóival, míg másoknak, akik esetleg tudják, hogy hol található Svájc, éppen ez jelent ingoványos talajt.

A legideálisabMichael Lewis-Moneyball - Fotó: wikipedia.orgb szituáció, ha ismerjük a rizikót, illetve a piacot is, de fontos megjegyezni, hogy tisztában lenni a kockázattal legalább olyan fontos, mint a sport ismerete, ha nem fontosabb...

Gyakran találhatunk olyan, korábban aktív sportolókat, akiket felkérnek egy-két meccs eredményének a megtippelésére. Ezeknek az embereknek sokan nagyobb hitelt adnak, mint azt valójában kellene. Tény, jól hangzik, ha például egy ex-focista tippel meg egy meccset, de ne feledjük, hogy a labdarúgás és a labdarúgásra történő fogadás között óriási a különbség.

Michael Lewis 2003-ban publikált Moneyball című könyve rendkívül érdekes ilyen szempontból. A könyv lényegében arról szól, hogy az évtizedek alatt a baseball-bennfentesek által összegyűjtött információk rendkívül szubjektívek és gyakran hibásak. Ehelyett egy teljesen új analitikus rendszerre helyeződik a hangsúly, így forradalmian új, sokkal hatékonyabb mérőszámok születtek meg, amiknek köszönhetően nagyot változott az MLB világa.

Ha tehát sikeres sportfogadókká szeretnénk válni, fontos megjegyezni a következőket:

  • Ha valaki rendkívül jól informált, illetve jól képzett egy adott sportot illetően, az még nem jelenti azt, hogy megvan a megfelelő tudása a fogadáshoz.
  • A szakértők általában remek sztorikkal állnak elő annak érdekében, hogy megmagyarázzák, miért fog kikapni az adott csapat, később pedig, ha a meccs váratlan fordulatot vesz, ismét magyarázkodásba kezdenek.
  • Ha pedig ez sem elég, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Ha golfoznál, nagy magabiztossággal vágnál bele a golfra történő fogadásba?

Természetesen senki sem állítja azt, hogy az adott sport ismerete lényegtelen lenne a fogadók számára, de a legtöbb helyen olyan szakértőket láthatunk és hallhatunk, akik talán életükben egy fillért sem kockáztattak fogadáson. Ilyen véleményeknek bedőlve tehát nem feltétlenül érdemes kockáztatni a nehezen megnyert pénzünket.