Európa Liga

Kisajátíthatják az angolok az Európa Ligát

A Bajnokok Ligája után az Európa Liga negyeddöntőivel folytatódik a hétközi futballdömping. A második számú európai kupasorozatban három angol csapat is érdekelt még, amely közül a Chelsea és a Tottenham otthon kezdi meg a maga párharcát.

Benfica - Newcastle

A portugál listavezető az előző körben kettős győzelemmel búcsúztatta a francia Bordeaux együttesét, míg a Szarkák az Anzsi Mahacskala testén át kerültek a legjobb nyolc csapat közé. A csütörtöki mérkőzésre a Benfica egy "mészárlással" hangolt, hiszen a Sasok a mesterhármast jegyző Lima vezérletével 6-1-re ütötték ki a Rio Ave csapatát. Jorge Jesus alakulata a győzelemnek köszönhetően meglépett a nagy rivális Porto előtt, így hat fordulóval a vége előtt 4 pont az előnye. A Newcastle a Manchester City otthonában 4-0-s pofonba szaladt bele, így Alan Pardew együttese továbbra is a kiesés ellen harcol.

A két csapat saját hazájában ellentétes célokért küzd hétről hétre, de az Európa Liga az más kávéház. A Benfica ugyan a Bajnokok Ligájából a csoportkör után búcsúzni kényszerült, de erejét bizonyítja, hogy az EL-ben gyakorlatilag megerőltetés nélkül jutott el idáig. Jorge Jesus gárdája saját otthonában bárki ellen képes győzedelmeskedni, az idei szezonban egyedül a Barcelona tudott három ponttal távozni az Estadio de Luzl-ból, de döntetlent is csak a Portónak és a Bragának sikerült elérnie.

Tudtad?
- A Benfica 2008 óta nem kapott ki otthon az EL-ben
- A Newcastle négy meccse nem kapott gólt a sorozatban
- A Newcastle mindössze két győzelmet aratott a szezon során idegenben
- A Benfica idén már 102 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve

A csütörtöki mérkőzésen növeli azonban az angolok esélyeit, hogy Jesus nem számolhat Jardelre, Carlos Martinsra és Salviora sem sérülés miatt. Jó hír a portugálok számára, hogy Óscár Cardozo immáron teljesen felépült, így minden bizonnyal kezdhet a Newcastle ellen. Az angolok háza táján sem mindenki egészséges, sőt. A Szarkáknál Coloccini, Haidara, Taylor, Ben Arfa, Vuckics, Harper, Debuchy, Tavernier, Tioté, Amalfitano és Gouffran továbbra sem állhat Pardew rendelkezésére.

A fogadóirodák egyértelműen a hazai csapatot látják az esélyesebbnek, ami az előzményeket ismerve egyáltalán nem meglepő. A két gárda még soha nem találkozott egymással korábban, így történelmi összecsapásnak lehetünk majd szemtanúi.

[1427537] 2013-04-04 21:05:00 Benfica - Newcastle Unitedx;

Chelsea - Rubin Kazany

A Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea idén az Európa Ligát zsebelheti be - feltéve, ha a londoniak valóban komolyan veszik ezt a sorozatot. Rafa Benítez együttese az előző körben a román Steaua Bukarest ellen megszenvedett a továbbjutásért, de a most következő orosz gárda sem ígérkezik könnyebb feladatnak.

Tudtad?
- A Chelsea eddig minden orosz ellenfele ellen győzni tudott
- A Chelsea 11 mérkőzés óta nem kapott ki a Stamford Birdge-n nemzetközi kupameccsen
- A Rubin utolsó öt idegenbeli európai meccsén veretlen maradt
- José Rondon öt góljával a EL góllövőlistájának második helyén áll

A Chelsea hétfőn kiejtette a Manchester Unitedet az FA-kupa negyeddöntőjében, így az elődöntőben a City-vel csaphat össze. A háromnapos pihenő nem tűnik túl hosszú időnek, bár az is igaz, hogy a kékeknek nem kellett utazniuk. Benitez alakulatában sérülése miatt biztosan nem lesz ott a Rubin ellen Ashley Cole, Gary Cahill és Oriol Romeu sem, míg Demba Ba a kiírás értelmében nem léphet pályára. Vélhetően Benitez az egészségesek közül sem mindenkit vet majd be, a hírek szerint Oscar, Mata és Hazard közül egy valaki mindenképp pihenőt kaphat.

A vendégek a hétvégén hazai környezetben a Lokomotiv Moszkva ellen nyertek rangadót, így immáron öt mérkőzésre duzzadt veretlenségi szériájuk. A Kazany okozott már meglepetést az idén, többek között a címvédő Atlético Madridot is sikerült búcsúztatnia, de márciusban bajnokin legyőzte a Zenitet is.

Az esélyek nyilvánvalóan a Chelsea felé billentik a mérleg nyelvét, de mivel a bajnokságban is "melegszik" a pite, kérdés, hogy mennyire "akarja" ezt a kupát az Abramovics-gárda.

[1427531] 2013-04-04 21:05:00 Chelsea - Rubin Kazanyx;

 

Fenerbahce - Lazio

A Fener és a Lazio párharcában jelenleg a török csapatról mondható el inkább, hogy jó formának örvend, hiszen Aykut Kocaman együttese immáron öt találkozó óta nem talált legyőzőre. Az előző körben a Viktoria Plzen gárdáját búcsúztató isztambuli óriás eddigi legnehezebb ellenfele ellen készülhet, hiszen a Lazio uralja idén az Európa Ligát.

Tudtad?
- A Lazio 12 EL-meccséből egyet sem veszített idén el
- A Lazio csak hét gólt kapott ezeken a találkozókon
- A Viktora Plzen elleni hazai találkozót a Fenerbahce zárt kapu mögött játszotta

A hazaiaknál Emre Belozoglu sérülés miatt nem tarthat társaival, de őt leszámítva teljesnek mondható a keret. A vendég oldalon már jóval több gondja lehet Vladimir Petkovics vezetőedzőnek, hiszen kis túlzással a fél csapat maródi: Dias, Konko, Pereirinha, Floccari, Brocchi, Cavanda, Saha és Zarate sem lesz ott  Isztambulban.

A Fenerbahce utolsó 14 hazai mérkőzéséből kilencet meg tudott nyerni, de a Lazióhoz hasonló játékerőt képviselő csapattal idén ritkán találkozott. A bukmékerek is nehezen lövik be az esélyeket, a hazai győzelemre 2.30-as szorzó körül fogadhatunk, míg a vendég siker 3.40-es oddson is megfogadható.

[1427535] 2013-04-04 21:05:00 Fenerbahce - Laziox;

Tottenham - Basel

A Tottenham a Chelsea-vel egyetemben az Európa Liga idei szezonjának egyik legnagyobb esélyesének számít, de André Villas-Boas csapatánál ugyanaz a kérdés merül, fel mint a városi riválisnál, mégpedig, hogy komolyan veszi e a megmérettetést. A Spurs az egyenes kieséses szakaszban a francia Lyon és az olasz Inter személyében két sztárcsapatot ütött el a továbbjutástól, így ha ezt vesszük alapul, akkor csütörtökön sem lehet gond a motivációval.

Tudtad?
- A két csapat első ízben találkozik egymással
- A Basel a nyolcfős mezőny egyetlen bajnokcsapata
- A Basel 23 sárga és három piros lapot gyűjtött az EL-ben, ezzel listavezető e tekintetben
- Alexander Frei pályafutása során 32 gólt szerzett nemzetközi kupákban, ezzel ő a legeredményesebb játékos a mezőnyben

Az angolok kapujában Hugo Llorist az amerikai Brad Friedel helyettesítheti, mivel a francia portásnak gondjai voltak a térdével. A Swansea ellen sérültet jelentő Aaron Lennon és Micheal Dawson is visszatérhet a csapatba. Egészségügyi problémák miatt az EL-ben négy gólig jutó Jermain Defoe mellett Sandro és Kabul is kihagyja a Basel elleni meccset, míg Kyle Walker eltiltás miatt csak a lelátóról figyelheti társait.

A svájci bajnok negyeddöntős szereplése mindenképpen meglepetésnek mondható. Murat Yakin legénysége a nyolcaddöntőben az orosz Zenit ellen tudott túljutni, ami már önmagában bravúrnak mondható. A Videotonnal egy csoportban szereplő Basel az eddigi legnehezebb feladata előtt áll, hiszen a White Hart Lane-n jó eredményt elérni még a sztárcsapatoknak sem mindig sikerül. A helvéteknél három fontos hiányzó is lesz csütörtökön, ráadásul mind a hárman eltiltás miatt kénytelenek kihagyni a találkozót. Joo Ho Park és Philipp Degen a védelemből hiányozhat, míg Marcelo Diaz a középpályán hagyhat űrt maga után.

A Spurs jelenleg harmadik helyen áll az angol Premier League-ben, vagyis jelen állás szerint jövőre a Bajnokok Ligájában teheti tiszteletét. André Villas-Boas a Porto vezetőedzőjeként már megtapasztalhatta, milyen érzés Európa Liga-győztes trénernek lenni és alighanem ilyen garnitúrával képes lehet ezt másodszor is átélni. A Spurs odahaza nagyon hatékonyan dolgozik, mert bár legutóbb a Fulham legyőzte,  előtte az Inter, az Arsenal, a Lyon és a Newcastle is kapitulált a White Hart Lane-en.

[1427533] 2013-04-04 21:05:00 Tottenham Hotspur - Baselx;