Súlyemelés

A sportág ikonja szerint az oroszok és az irániak is kokszolnak

  • VNA

Matthias Steiner szerint alapos reformra szorulna a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség dopping ellenőrzési rendszere.

A világ egyik legismertebb súlyemelőjének számít a német Matthias Steiner. Peking olimpiai bajnokának ünneplésére (ahol autóbalesetben elhunyt feleségének fényképét fogva könnyezett) sokan emlékezhetnek a 2008-as játékokról. Bár a londoni olimpia nem sikerült igazán jól a német nehézsúlyú emelőnek, emlékezetes momentuma így is akadt, hiszen az egyik szakító gyakorlatánál 196 kg szakadt a nyakába és csak óriási mázlival úszta meg a komolyabb sérülést.  A német emelő a játékok után többek között a német Sport Bild című német újságnak is nyilatkozott, ahol komoly vádakat fogalmazott meg.

„Olyan országok versenyzőivel kell felvennem a versenyt, ahol a csúcsteljesítmény elérésére, hogy is fogalmazzak, más utak vannak kijelölve” – fogalmaz a német lapnak sokat sejtetően a 29 éves emelő. Steiner súlycsoportjában Londonban a nagy favorit, az iráni Behdad Salimikordasiabi győzött, ami azért is érdekes, mert az irániak évek óta visszatérő szereplők a súlyemelésben doppingolással megvádolt nemzetek között. „Az Aján Tamás által vezetett nemzetközi szövetség ellenőrzési módszereiben az utóbbi időszakban elég sok érdekességet fel lehet fedezni. Ebben a rendszerben az orosz emelőket a nemzetközi szövetség részéről például az edzések során ebben az évben egyetlen alkalommal sem ellenőriztek” – fakadt ki a sportág jövőjét is féltve Steiner, aki szerint sokkal tisztább lehetne a súlyemelés, ha a németeknél bevett szigorúsággal ellenőriznék mindenhol az emelőket.

A német emelő két olyan országot is kiemel, ahol szerit szervezett keretek között zajlik a doppingolás: „Nézzük csak meg az elmúlt időszak statisztikáit, ahol 17 illetve 18 sportolóval az oroszok és az irániak vezetik a lebukottak listáját. Emellett pedig az is feltűnő, hogy ezen két ország női sportolói mennyire férfias külsővel rendelkeznek az utóbbi években” – teszi hozzá Steiner, aki saját jövőjéről is beszélt: „Egészen őrült helyzet alakult ki. A pekingi aranyérmem után mindenki azt kérdezte tőlem, hogy mikor hagyom abba. Most viszont London után mindenki arról faggat engem, hogy ugye Rióig is folytatom. Egyelőre még magam sem tudom erre a kérdésre a választ, erről a családommal és az edzőmmel is beszélnem kell majd még” - nyilatkozta Steiner.