Súlyemelés

Tatabányán köszöntötték a 75 éves Földi Imrét

  • MTI

A tatabányai önkormányzat ünnepélyes keretek között köszöntötte csütörtökön Földi Imrét, a Nemzet Sportolóját, a honi súlyemelés első olimpiai bajnokát, aki szerdán ünnepelte 75. születésnapját.

A város díszpolgárának életútját Schmidt Csaba polgármester, országgyűlési képviselő méltatta a városházi összejövetelen, amelyen ott volt Németh Móra Anikó, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség igazgatója és Dobos Imre, a hazai sportági szövetség elnöke, de vezető tisztségviselőivel képviseltette magát több más sportág is. Az ünnepi beszédek mindegyike kitért Földi Imre sikeres életútjára, így arra, hogy a sportember a súlyemelésben páratlan módon öt olimpián képviselte Magyarországot. Azért is méltatták, mert a 17 esztendősen szülővárosából, Kecskemétről Tatabányára került, s a Bányász színeiben 1955-től versenyző Földi Imre mindvégig kitartott klubja mellett súlyemelőként, edzőként egyaránt. Első olimpiájának, az 1960-as rómainak a hatodik helye, majd az 1964-es tokiói és az 1968-as mexikóvárosi játékok ezüstjei után 1972-ben, Münchenben az olimpiai dobogó tetejére állhatott az 56 kilogrammosok mezőnyében, ráadásul világrekorddal - a magyar súlyemelősport első olimpiai bajnoki címét kiérdemelve. 38 évesen még elindult az 1976-os montreali olimpián is, ahol hatodikként végzett.

A csütörtöki ünnepségen a sokszoros világ- és Európa-bajnok, többszörös világcsúcstartó sportemberről elnevezett sportösztöndíjat Földi Imre és Schmidt Csaba adta át az arra érdemesnek ítélt négy fiatal tatabányai sportolónak. A tatabányai önkormányzat által idén alapított díj ötmillió forintos összegéből évente négy versenyzőt támogatnak, havonta százezer forinttal.