Hathárom TV

Carl Lewis úgy gondolja, befért volna a londoni távolugródöntőbe - videó

  • Hesz Tamás

Élvezte a londoni olimpiát, kiváló versenyeket látott, egyedül a férfi távolugrás döntője ábrándította ki Carl Lewist, a XX. század legjobb atlétáját, aki úgy érezte, az ötkarikás fináléba még most is befért volna. A kilencszeres olimpiai- és nyolcszoros világbajnok amerikai atléta a jövő vasárnap sorra kerülő, 27. Nike Budapest Félmaratont érkezett a fővárosba népszerűsíteni, és szerdán sajtótájékoztatón beszélt karrierjéről, illetve jelenlegi életéről.

Az 51 éves sztár azt is elárulta, hogy nincs hiányérzete karrierjével kapcsolatban, így a távolugrás szabadtéri világcsúcsának elmaradása miatt sem.

"Még 1981-ben leültünk edzőmmel, és feltettük a kérdést, hogy képes vagyok-e négy aranyérmet szerezni egy olimpián, amiben egyáltalán nem voltunk biztosak. Abban ugyanakkor igen, hogy távolban meg tudom dönteni a világcsúcsot. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a négy aranyat megszerezni. E miatt nyilván kevesebb energia jutott a távolra, hiszen a többi számmal is foglalkozni kellett. Nagyon tisztelem Mike Powellt, de tudom, hogy nagyobbat ugorhattam volna a 8,95 méteres rekordjánál. Összességében azt gondolom, hogy mindenki elégedett lehet, hiszen övé a csúcs, én meg nyertem távolban négy olimpiai aranyat."

A sokat viccelődő Lewis a Nike Budapest Félmaratont nagyszerű eseménynek nevezte, többek között azért, mert egész családokat mozgat. Mint mondta, csodálja a hosszútáv teljesítőit, ő maga azonban nem vállalkozna rá. "Én addig bírok futni, amíg vissza tudom tartani a levegőt" - mondta viccesen Lewis.