Sportfogadás

A sportfogadók tízparancsolata

Sportfogadás stratégiával foglalkozó sorozatunk legújabb részében a kezdők számára szedtük össze a legfontosabb, egyben legalapvetőbb szabályokat. Íme!

1. Ismerd meg a csapatokat!

Tanulmányozd a csapatokat, ismerd ki a gyengéiket, erősségüket. Fontos, hogy tudd hogyan játszanak hazai pályán és idegenben, és tudd az eredményeiket objektíven értékelni. Figyelj oda, hogyan változnak a csapatok évadról évadra. A játékosok öregednek, menedzserek jönnek, mennek. A profi sportoknál a csapatok évadról évadra jelentősen erősödhetnek, gyengülhetnek.

2. Csak motivált csapatra fogadj!

Néha egy csapat az elvárásokat alulmúlja, ám néha bőven afölött teljesít, főleg tétmérkőzéseken. Fontos ezért megfigyelned, hogy egy csapat mennyire motiváltan játszik, mennyire fontos az eredmény számukra. Ha például már bejutottak a rájátszásba, elképzelhető, hogy már arra készülnek, és elhanyagolják az utolsó alapszakaszbeli meccseiket. Ellenben, egy olyan csapat, mely a kiesés szélén áll, és döntő meccset vív, kifejezetten motivált lehet, ebből kifolyólag átlagon felül is teljesíthet. Mindig próbáld megérezni, mennyire motivált a csapat az adott meccset illetően.

3. Ne hajszold a veszteségeket!

Amint elér egy vesztő széria, ne ess pánikba, és ne próbáld minél gyorsabban visszahozni veszteségeid. Gyakori hiba, hogy a játékosok ilyenkor nagyobb összegeket kockáztatnak, és csak fokozzák veszteségüket. Ehelyett ajánlott kiértékelni fogadási módszereidet, eredményeid, és csökkenteni a kockáztatott pénz mennyiségét, míg újra nyerni nem kezdesz. Nem győzzük hangsúlyozni, az egyik legnagyobb hiba, amit fogadó véthet, az a türelmetlenség, a rossz széria során erőltetett, alaposan át nem gondolt újabb és újabb fogadások. Fontos, hogy minden fogadásod jól átgondolt legyen, alapos elemzés előzze azt meg. Ha valamiben bizonytalan vagy inkább ne fogadj rá. Mihelyt elkezdesz újra nyerni, kicsivel emelheted a téteket, de csak óvatosan: ahogy a vesztő szériák, úgy a nyerő szériák is véget érnek egyszer, ha megfelelően alapos és konzisztens vagy.

4. Az eszeddel fogadj, ne a szíveddel!

Mérd fel objektívan a csapatod esélyeit, és az eszedre hallgass. Ne fogadj a kedvenc csapatodra ok nélkül, mindig nézd meg a reális esélyeket. Válassz csapatot figyelmesen, és ne felejtsd el, hogy pozitív várható értékű fogadás csak kevés játéknál adódik. Egy teljes Premier Liga minden meccsét végigfogadni a legjobb esetben is rizikós.

5. Találd meg a kis rizikó/nagy nyereség helyzeteket!

A sikeres sportfogadás lényege, hogy jó megtérülést hozzon. Ez annyit jelent, hogy az általad számolt odds jobb legyen a fogadásra a fogadóiroda által ajánlott odds-nál. Például, ha egy előrejelzés azt jósolja (vagy a te számításaid), hogy az Arsenalnak valójában csak 1.30 reális odds-a van, de a helyi bukméker 1.50-hez adja, akkor ez egy pozitív hozamú fogadás, mert a megtérülési arány neked kedvez, ezért érdemes az Arsenalra tenni.

6. Fogadj a tömeg ellen!

Néhány csapatnak nagyon erős rajongótábora van. Ilyen csapatok például a Chelsea vagy a Manchester United. A nagy megtérülést általában az ilyen csapatok elleni fogadás hozza, ugyanis a bukmékerek a várhatóan beérkező pénzhez igazítják az oddsokat. Ezáltal, egy kevésbé favorit csapatra való fogadás magasabb oddsot kínál, mint amennyit az valójában "érdemel".

7. Figyelj a sérülésekre!

Figyelj oda a lesérült játékosokra, de ne reagáld túl. Értékeld ki a lesérült játékos fontosságát a csapatban, és a cseréjének minőségét is. Ne feledd, a cserejátékosok is hasonlóan képzettek mint a kezdők, és általában a motivációjuk is nagyobb, ezért érdemes lehet olyan csapatra fogadni, ahol a sztárjátékos lesérült. A közvélemény szereti túlreagálni az ilyen helyzeteket, ezért ez egy jó hozamú lehetőség lehet számodra. Azonban vigyázz, ha egy csapatban több kulcsjátékos, a csapatkapitány, vagy egyéb a csapat életében valamilyen szempontból fontos játékos sérül le, akkor annak komoly következményei lehetnek a csapat eredményességére.

8. Ne fogadj ittas állapotban!

Ha hiszed, ha nem, sportfogadóként az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a szórakozás és a játék elkülönítése. Ha nagyon komolyan veszed a fogadást, akkor is szakíts időt a családodra, a barátnődre és a barátaidra. Ha netán iszogatni kezdtek, akkor a legrosszabb dolog, amit csak tehetsz az, hogy fogadsz! Az ilyen napokra vegyél ki „szabadságot”, ugyanis ittas állapotban képtelenség 100%-os döntéseket hozni, így pedig nincs értelme a játéknak!

9. Gyűjtsd az információkat!

Sportfogadóként hamar megtanulod majd, hogy a legnagyobb értékkel az általad megszerzett információk bírnak. Ennek következtében csak akkor fogadj, ha elegendő információt tudtál szerezni a mérkőzésekről. Hogyan lehetséges ez? Egyszerű! Olvasgass a neten, és fórumozz! Ha valamilyen fontos információhoz jutsz, akkor oszd meg Te is, hogy a többiek is profitálhassanak belőle. Ne feledd, azt kapsz, amit adsz! Ha jó információkkal halmozod el a közösséget, később Te is jó infókat kaphatsz.

10. Tartsd be a bankroll-menedzsment szabályait!

Sokszor hangoztattuk már, ám nem lehet elégszer elmondani: ha nem tartod be a bankroll-menedzsment szabályait, akkor hosszútávon képtelen leszel nyerni. Az általad felállított szabályoktól soha ne térj el, azokat mindig tartsd be, és akkor nem érhet baj!