Sportfogadás

Hogyan menedzseljük tőkénket?

  • Barcsai Róbert

Sportfogadás-elmélettel foglalkozó cikksorozatunkban ezúttal egy nagyon fontos témát fogunk körüljárni, méghozzá a bankroll-menedzsmentet. Hogy milyen szabályokat érdemes betartani, és hogy mire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk elkerülni a korai csődöt, az ebből a cikkből kiderül.

Bankroll-menedzsment

A legtöbb kezdő sportfogadó azt gondolja, hogy ahhoz, hogy sikeresen művelje ezt a kiváló és szórakoztató hobbit, elegendő annyi, hogy jól tippel. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy ezt a tévhitet eloszlassuk, ugyanis ez nem elegendő. Rengeteg olyan játékossal találkoztunk már, akik alapvetően kiválóan tippelnek, mégsem képesek hosszútávon nyerni, méghozzá azért, mert helytelenül, vagy abszolút nem alkalmaznak bankroll-menedzsmentet. Hogy mindenki tisztában legyen a témával, körbejárjuk a legfontosabb dolgokat!

A tőke mérete

Az első dolog, amivel tisztában kell lennünk az a tőkénk mérete, amely azért fontos, mert gyakorlatilag ez határozza meg a játékunkat. Kezdőként elég befizetnünk egy kisebb összeget valamelyik irodába, ám fontos, hogy olyan bukmékert válasszunk, akik bónuszt is ajánlanak, ugyanis eleinte nagyon fontos forrásként tekinthetünk a bónuszokra.

Ha valóban kis összeget fektetünk be, akkor eleinte akár többet is kockáztathatunk a tőkénk gyarapodása érdekében, azonban ez a hozzáállás csak addig működhet, amíg tőként el nem éri a kívánt nagyságot, illetve addig, amíg időről-időre képesek lehetünk olyan módon elviselni a veszteségeket, hogy havi szinten újra feltöltsünk pár dollárt az általunk választott irodába.

Kezdőként azonban mégis az a leghelyesebb út, ha a pár dolláros befizetésünkkel egy-egy bónusz kijátszása után másik fogadóirodához költözünk, ahol szintén kiváló ajánlatokkal várnak minket. Ha valaki valóban fegyelmezetten végigzongorázza a bukmékerek bónuszait, akkor hamar elérhet olyan magasságba, ahol már van értelme igazán komoly bankroll-menedzsmenttel dolgozni.

Ha netán valaki át szeretné ugrani ezt a lépcsőt, megteheti. Fizessen be 2-500$-t egy irodához, és akkor már olyan tőkéről beszélhetünk, amelyet valóban menedzselni kell.

Mi az a bankroll-menedzsment?

Ha meghatároztuk, hogy mekkora tőke áll rendelkezésünkre, akkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy mi is az a bankroll-menedzsment. A bankroll-menedzsment nem más, mint azon döntések és elméletek összessége, amivel, és ami szerint a tőkénket irányítjuk. A bankroll-menedzsment a sportfogadás legfontosabb eleme, hiszen ennek segítségével akkor is elkerülhetjük a csődöt, amikor abszolút nem jönnek az eredmények, és ideiglenesen vesztő szériába kerülünk. Ha netán valaki komolyabb tőkét kíván sportfogadásra szánni, és nincs tisztában a bankroll-menedzsment alapjaival, akkor bizony hamar a csőd szélére juthat. Lássuk, hogyan kerülhetjük el a legrosszabb rémálmunkat, és hogyan növelhetjük folyamatosan tőkénk nagyságát!

Kombi, vagy single?

Sportfogadó-karrierünk elején nagyon fontos tisztázni magunkban, hogy milyen típusú játékot választunk. Általánosan elfogadott elv, hogy aki valóban komolyan akar fogadni, annak csak single, azaz szóló tippeket szabad játszania. Ugyan a nagy nyeremények így valószínűleg elkerülnek majd minket, azonban a nagy hullámvölgyek sem veszélyeztetik a tőkénket, és ha jól csináljuk, akkor bankrollunk kiegyensúlyozottan, stabilan fog majd növekedni.

Összességében az is kijelenthető, hogy a profi fogadók kivétel nélkül szóló fogadásokat kötnek, így nekünk is ezt az utat kell követnünk. Hogy miért? Nagyon egyszerű: Nagy valószínűséggel mindenki átélt már olyan helyzetet, amikor egy öt választásból álló kombija, egy mérkőzésen ment el.

Tételezzük fel, hogy minden választás oddsa 1.70 volt! Kombi esetén a befektetett összeg elúszott, azonban ha szólóban lettek volna megjátszva a tippek, akkor egy egységet veszítettünk volna az egy hibás tipp miatt, míg a négy jó fogadásunk 2.8 egységet hozott volna, így összességében 1.8 egység profittal zárult volna a nap. Nem mindegy, ugye?

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy szólóban kell játszanunk, akkor lássuk, hogy mi alapján határozhatjuk meg a téteket!

Egy tipp, egy egység

Talán a legegyszerűbb módja a bankroll-menedzsmentnek az, ha a tőkénket 100 egységre osztjuk, és minden tippünkre egy-egy egységgel fogadunk. Természetesen a fogadók között itt is akadnak különbségek, vannak, akik azt határozzák meg, hogy mennyit tesznek fel egy mérkőzésre, és vannak olyanok is, akik azt, hogy mennyit szeretnének nyerni. Az előbbi esetet már megtárgyaltuk, így jöjjön a második, egyben ritkább verzió. Ebben az esetben az a lényeg, hogy a tőkénk egy bizonyos százalékát kívánjuk elérni profitban egy-egy tippel, így itt is az a helytálló, ha azt mondjuk, hogy a tőkénk egy század részét szeretnénk megnyerni, így a rizikó továbbra is kicsi marad, hiszen a bankroll nagyságához képest továbbra is kis összeget kockáztatunk.

Ebben az esetben azonban adódik a kérdés, hogy milyen módon számolhatjuk ki a tétünk nagyságát. Íme, a képlet: Tét= Elérni kívánt profit/(odds-1)

Skála-módszer

Ahogy idővel egyre jobb sportfogadóvá válunk, látni fogjuk, hogy vannak nagyon erős tippjeink, és kicsivel gyengébbek is. Nyilvánvalóan minél erősebb egy tipp, annál nagyobb százalékban fog bejönni, és mivel nagyobb az esélyünk a profitra, ezért a szórás is kisebb, így megpróbálkozhatunk nagyobb összeg befektetésével. A másik szélsőséges eset az, ha mondjuk van egy mérkőzés, ahol az esélytelenebb csapatban találtunk értéket, ám az odds nagyon magas. Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy az általunk választott együttes nagyon kis százalékban fog nyerni, ám ne feledjük, ilyen fogadásokban is lehet értéket találni! Minél nagyobb oddsokat játszunk meg, annál nagyobb lesz a tőkénk ingadozása, hiszen a találati arányunk le fog csökkenni.

Hogy kiküszöböljük ezt a fajta eltérést, érdemes skálás-módszerrel meghatározni a tétjeinket. Ahhoz, hogy ezt a technikát alkalmazhassuk, először azt kell megállapítanunk, hogy mi a maximum tét, amelyet érdemes rááldozni egy-egy fogadásra. A legelfogadottabb elméletek szerint egy tippre maximum a tőkénk öt százalékát szabad feltennünk, így a skála meghatározásához osszuk el a tőkénk öt százalékát tíz felé, és megkapjuk, hogy mekkora lesz az az egység, amivel fogadhatunk. Ezt követően tudni fogjuk, hogy ha egy 6/10-es tippet játszunk meg, akkor hat ilyen egységet kell tennünk a tippre. Ha netán valaki sokallja a 10-es skálát, akkor akár osztályozhatja ötösön is a tippjeit!

Itt érdemes megállni egy szóra, ugyanis a skála beosztását más szemszögből is meg kell vizsgálnunk, ugyanis fontos megérteni a helyes alkalmazását. Szóban bármikor ráfoghatjuk egy tippre, hogy az 10/10-es erősségű, azonban azt is be kell látnunk, hogy valójában ilyen fogadásokból csak 3-4-5 darab van egy évben. A lényeg tehát, hogy alkalmazzuk helyesen a skálát, és a lehető legoptimálisabban lőjük be a tippünk erősségét, és ne essünk túlzásokba!

Mikor változtassunk a téten?

Bankroll-menedzsment szempontjából szintén nagyon fontos tényező a tétek emelése, illetve csökkentése. Előfordulhat ugyanis, hogy elkap minket egy vesztő-, vagy egy nyerőszéria, ám nagyon fontos, hogy egyik esetén sem kell megőrülnünk.

Akkor, amikor a helyes mentalitásról beszéltünk, kijelentettük, hogy nem futhatunk a pénzünk után, ugyanis az a legbiztosabb út a csőd felé. Egy érett, és fegyelmezett fogadó azonban tudja, hogy mit kell tennie egy rossz szériában. Állapítsuk meg, hogy mekkora az az összeg, amelyet elveszíthetünk, és ha elértük ezt a határt, akkor osszuk fel ismét a tőkénket 100 részre! Ez nyilván nagy visszalépést fog jelenteni, azonban ez a döntés megvéd minket a csődtől. Hogy mikor érdemes újraszámolnunk az egységeinket? Ezt mindenkinek magának kell megállapítania, de a határ legbátrabb esetben is maximum 20%-ra tehető, azaz ha elveszítettük a tőkénk egy ötödét, akkor gondoljuk át a dolgokat, és vegyünk vissza a tétekből.

Természetesen nyerőszériáink is lesznek, remélhetőleg minél több, azonban ilyenkor is tisztában kell lennünk a szabályokkal. Ebben az esetben sem szabad felelőtlenül tétet emelnünk, mert akkor hamar visszalapátolhatjuk a rendszerbe a nehezen megszerzett profitunkat! A szabály ebben az esetben is egyszerű: ha a teljes tőkénk legalább 20%-kal gyarapodott, akkor számoljunk újra, és így nagyobb téteket alkalmazhatunk!

Zárásként még egy dolgot érdemes leszögeznünk. Tisztában lenni az általunk meghatározott bankroll-menedzsment szabályokkal, és betartani azt nem ugyanaz. Hiába vagyunk tisztában a dolgokkal, ha nem tartjuk be azokat, akkor az egész semmit sem ér, és ugyanúgy bármikor csődbe mehetünk!