Német Kupa

A Dortmund kiütéssel lett kupagyőztes

A Borussia Dortmund története során először duplázott Németországban, a Bundesliga után a kupát is megnyerte, miután a szombat esti döntőben fölényes, 5-2-es győzelmet aratott a bajnoki ezüstérmes, BL-döntős Bayern München felett.

A Borussia Dortmund nyerte a trófeát

A bajnokságban ezüstérmes, a Bajnokok Ligája fináléjára készülő Bayern bosszúra készült a bajnok Dortmund ellen - ismét -, két szezon óta nyeretlen a bajor együttes a fekete-sárgák ellen. Ennek ellenére már a harmadik percben hátrányba került Jupp Heynckes csapata, Luiz Gustavo hibája után Sindzsi Kagawa helyezett a hálóba (1-0). A gól letaglózta a Bayernt, de a 25. percben tizenegyesből egyenlített. Arjen Robben a felek legutóbbi bajnoki, tulajdonképpen az aranyéremről döntő összecsapásán kihagyta a büntetőt, ezúttal nem hibázott (1-1). A Borussia kapusa, Roman Weidenfeller már korábben egy ütközésnél megsérült, a tizenegyest az ő szabálytalansága miatt fújták be, de végül erre nem fizetett rá a Dortmund. Jürgen Klopp együttese rendezte sorait, és a hajrában megnyugtató előnyt szerzett a második játékrészre: előbb Mats Hummels büntetőből volt eredményes (2-1), majd Lewandowski vette be Manuel Neuer kapuját (3-1).

A Bayern próbálkozott a folytatásban, egy alkalommal a cserekapus Mitchell Langerak is verve volt, de Neven Szubotics nagyot mentett Gomez elől. A dortmundi védelem rendkívül precízen védekezett, a Bayern kinyílt, így a Dortmund rendre veszélyes ellentámadásokat vezetett. Az egyik ilyen során Robert Lewandowski lőtt a jobb felső sarokba (4-1).

A Bayern még nem adta fel, de a szerencse sem szegődött melléje, Mario Gomez a kapufára fejelt. A 75. percben Franck Ribéry csodás gólt szerzett, a bajorok vérszagot éreztek, de Neuer hibája megpecsételte a sorsukat: a kapus kiejtette kezéből a labdát Piszczek elé, aki azonnal továbbított honfitársához, Lewandowski fejjel szerezte harmadik gólját (5-2).

Nagyon fölényesen, teljesen megérdemelten győzött a Dortmund, ötödik német csapatként duplázott egy idényen belül, a Bayern München nagy zakóval hangolt a BL-döntőre.

Német Kupa, döntő:
BORUSSIA DORTMUND-BAYERN MÜNCHEN – 5-2 (3-1)
 
Berlin, Olimpiai stadion, vezette: Peter Gagelmann.
 
BORUSSIA DORTMUND: Weidenfeller (Langerak, 34.) - Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer - Kehl, Gündogan - Błaszczykowski (Perisic, 83.), Kagawa (Bender, 81.), Grosskreutz - Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp. Cserepad: Langerak, F. Santana, S. Bender, Götze, Leitner, Perisic, Barrios.
 
BAYERN MÜNCHEN: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba (Contento, 69.) - Gustavo (Müller, 46.), Schweinsteiger - Robben, Kroos, Ribéry - Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes. Cserepad: Butt, Contento, Rafinha, Müller, Timoscsuk, Pranjic, Olic.
 
gólszerző: Kagawa (3.), Hummels (41. - 11-esből), Lewandowski (45+1., 58., 81.), illetve Robben (25. - 11-esből), Ribéry (75.)
sárga lap: Weidenfeller (23.), Hummels (82.), illetve Badstuber (51.), Schweinsteiger (70.), Gomez (88.)

Élő közvetítés:

90. perc: Vége, a Dortmund a kupagyőztes, története során harmadszor!

 

88. perc: Gomez rúgott oda Schmelzernek, sárga.

Egyre feszültebb a hangulat a pályán, Schweinsteiger nem bírja már idegekkel a kudarcot.

83. perc: Ivan Perisic váltotta Błaszczykowskit.

82. perc: Mats Hummels sárgult be, Müllerrel szemben volt szabálytalan.

81. perc: GÓL! Lewandowski-mesterhármas! Manuel Neuer már megfogta Grosskreutz labdáját, de kiejtette a kezéből az ötös jobb sarkánál Piszczek elé, a védő a túloldalra ívelt, Lewandowski az üres kapuba fejelt (5-2).

81. perc: Kagawa helyén Sven Bender a pályán. A japánnak talán ez volt az utolsó meccse a Dortmundban.

A Dortmund megérezte a kínálkozó lehetőséget, egy újabb gól után tüzes hajrá következhetne!

78. perc: Megint Ribéry villant, balról lőtt, Langerak védett.

75. perc: GÓL! Ribéry egy álomcsel után ballal, 16-ről a jobb felsőbe tekert (4-2).

71. perc: Lahm a tizenhatos jobb sarkáról lőtt jócskán a kapu fölé.

70. perc: Schweinsteigernél elszakadt a cérna, odarúgott egyet Lewandowskinak, sárga.

69. perc: Contento érkezik Alaba helyett. A balhátvéd posztján cserélt Heynckes.

68. perc: Még szerencséje sincs a Bayernnek, Gomez fejelt a felső lécre.

68. perc: Újabb nagy helyzet Manuel Neuer kapuja előtt, Lewandowski lőőtt balról, éles szögből,  Neuer védett, a kipattanót valahogy eltakarították a védők.

A Dortmund úgy játszadozik a Bayernnel, ahogy csak akar, a végén még csúnyább zakóba is beleszaladhat a bajor együttes...

65. perc: Egyre hangosabban ünnepel a fekete-sárga tábor...

58. perc: GÓL! Eldőlt! Grosskreutz mesterien passzolt balról Schweinsteiger lábai között az üresen álló Lewandowskihoz, aki kissé jobbról, 8 méterről kilőtte a hosszú sarkot (4-1).

A Bayern hajt a szépítésért, de ezzel nagy területet átenged a Dortmund előtt, amely életveszélyes kontrákat vezet, és precízen védekezik.

55. perc: Gündogan tekert balról a kapu előterébe, Schweinsteiger szabadított fel.

52. perc: Gündogan szabadrúgása 1-2 méterrel elkerülte a kaput.

51. perc: Błaszczykowski fekszik a földön, sárga Badstubernek, aki nyújtott lábbal kis híján lerúgta ellenfele fejét.

49. perc: Langerak rossz ütemben mozdult ki, Robbenhez rúgta a labdát, a holland Gomezhez passzolt, de Szubotics szerelni tudott.

46. perc: Cserélt Jupp Heynckes, Thomas Müller érkezett Luiz Gustavo helyére.

46. perc: A Dortmund kezdte a második félidőt.

45+6. perc: Vége az első félidőnek. Remek 45 percet játszhattunk, hasonló folytatásban reménykedünk! A Dortmund komoly előnnyel várhatja a folytatást.

45+1. perc: GÓL! Egy előrevágott labdát Lewandowski csúsztatott Kagawának, aki lábbal adta vissza azt, a lengyel 9 méterről emelt, Neuer bal lábáról került a játékszer a hálóba (3-1).

45. perc: A sérülések és a 11-esek miatt 5 perc a ráadás.

41. perc: GÓL! Hummels bevarrta, Neuer belekapott, millimétereken múlott, de a labda a bal alsóban kötött ki. Megint vezet a Borussia (2-1).

40. perc: Újabb büntető! Błaszczykowski lábát Boateng találta el, ezt sem lehet vitatni.

37. perc: Langerak határozottan lopta el a labdát Gomez elől, aki még egy tigrisbukfencet is bemutatott, de ezért nem adnak büntetőt.

37. perc: Angela Merkel német kancellár Joachim Löw szövetségi kapitány társaságában tekinti meg a döntőt.

Az első gól a Bayern fogta meg egy időre, most a Dortmund próbálja rendezni sorait.

34. perc: A 23 éves Mitchell Langerak érkezik, Weidenfeller lebotorkált a pályáról.

33. perc: Ribéry jobbról, az alapvonaltól visszagurított, Lahm tüzelését Hummels vágta ki, Weidenfeller verve volt.

31. perc: Błaszczykowski hosszan passzolt Piszczekhez, utóbbi nem érte el a labdát.

29. perc: Szubotics Robbenre rúgta a labdát, akiről Gomezhez pattant, a támadó méterekkel a kapu fölé lőtt. 

27. perc: Kockázatos volt a pályán hagyni Weidenfellert, Langerak tovább melegít az oldalvonalnál, míg kollégája láthatóan nincs jól.

25. perc: GÓL! Robben ezúttal nem hibázott, a bal sarokba lőtt (1-1).

23. perc: Tizenegyes a Bayernnek! Roman Weidenfeller megint Mario Gomezzel akaszkodott össze, a csatárt tökéletes ütemben indították a bal oldalon, a kapus kint hagyta a lábát, jogos a büntető. Most a változatosság kedvéért Gomez sérült meg.

19. perc: Az imént Sir Alex Fergusont és asszisztensét, Mike Phelant mutatta a kamera, alighanem Sindzsi Kagawát figyeli a skót mester.

18. perc: David Alaba a tizenhatos bal sarkáról az égbe bombázott, a Dortmund-szurkolók nagy örömére.

16. perc: Franck Ribéry kevergetett a bal oldalon, de Szubotics elvette tőle a kedvét.

15. perc: Manuel Neuer fejjel tisztázta Kehl előreívelt labdáját.

A Bayern 16., a Dortmund 3. elsőségére hajt, a riválisok eddig egyszer döntőztek egymás ellen, 2008-ban hosszabbítás után 2-1-re diadalmaskodott a bajor együttes.

13. perc: Szöglet a Bayernnek, amit tisztáztak a védők. Majd Toni Kroos szabadrúgását Mats Hummels szerelte.

12. perc: Weidenfeller maradt a pályán.

9. perc: Weidenfeller összeütközött Gomezzel, aki a tizenhatos jobb oldalán lódult meg, ápolják a kapust, nem valószínű, hogy folytatni tudja.

3. perc: GÓL! Óriási védelmi hiba a Bayernnél, Luiz Gustavo rossz hazaadására Błaszczykowski lecsapott, középre gurított, Kagawa tíz méterről a kapuba helyezett a kifutó Neuer mellett (1-0).

2. perc: Lahm jobb oldali beadását Mario Gomez lőtte mellé.

1. perc: A Bayern München kezdte a mérkőzést!

19:58: Története során először duplázhat a német labdarúgó-bajnokságban első Borussia Dortmund, ha a diadalmaskodik a Bundesligában ezüstérmes, Bajnokok Ligája-döntős Bayern München felett.

19:56 - Sportfogadási tippünket itt olvashatjátok el!

19:54 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a 69. Német Kupa döntője!