Olimpia

Az ifjabb Samaranch eltörölné az apja által hozott szabályt

  • VNA

Az olimpia helyszínek kijelölése komoly sportpolitikai döntés, amelyhez ifjabb Juan Antonio Samaranch szerint a helyszínek meglátogatása is szükséges.

Alig egy évvel ezelőtt, 2010. április 21-én hunyt el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnöke, a spanyol Juan Antonio Samaranch. A NOB-ot 21 éven keresztül irányító sportvezető számos ponton mozdította előre az olimpiai mozgalmat, ő volt az például, aki kemény kézzel lépett fel a szervezetet körbelengő korrupcióval kapcsolatban is. A 2002-es téli olimpia helyszínének kijelölése kapcsán kitört botrány (tíz NOB-tag bizonyítottan komoly pénzeket és szolgáltatásokat fogadott el Salt Lake Citytől szavazatáért cserébe, így kénytelen volt lemondani tagságáról) ugyanis a Samaranch-éra végén robbant ki, amely után a NOB új rendszert vezetett be az olimpia rendezésére pályázó városok elbírálására.

Korábban a NOB-tagok korlátlanul utazhattak a kandidáló városokba (ez volt a megkörnyékezés legjobb lehetősége), ezt követően azonban a szervezet által felállított kis létszámú és megbízható szakemberekből felállított ún. Szemlebizottság látogathatta csak meg a helyszíneket. Ezen szabály ellen emelt szót az ifj. Juan Antonio Samaranch, aki a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnökhelyetteseként 2001 óta maga is tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. „Most már 2011-et írunk és nem 2000-t, sok minden megváltozott azóta, így szükség lenne az akkori döntések felülvizsgálatára. Az olimpiai rendezésre pályázó városok látogathatósága egy olyan kérdés, amellyel érdemes lenne újra foglalkozni” – nyilatkozta az apja örökségét a jelek szerint cseppet sem tisztelő 51 esztendős sportdiplomata a német dpa hírügynökségnek.

A jelenlegi rendszer szerint a NOB-tagoknak (akik nem tagjai a Szemlebizottságnak) csak egyetlen lausanne-i meghallgatáson van lehetőségük meghallgatni a jelölteket. „Sok esetben ez alapján nehéz megalapozott döntést hozni, hiszen csak jelentéseket és fotókat, prezentációkat látunk, de a leendő helyszíneket nem tudjuk személyesen is megtekinteni.” – ad elfogadható szakmai indokot is az érvrendszeréhez az ifjabbik Samaranch.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legközelebb a 2018-as téli olimpia helyszínéről dönt majd. A dél-koreai Pyeongchangot, a németországi Münchent, valamint a franciaországi Annecy városát is érintő végső prezentációt május 18-án tartják meg Lausanne-ban, a szavazásra pedig július hatodikán a dél-afrikai Durban városában kerül sor.